sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

150 DE LUCRĂRI TRIMISE LA RECORECTARE ÎN DOSARUL „ŞPAGĂ LA BAC ÎN MEHEDINŢI”

Cei patru dascăli şarbanas-300x225i cei 150 de elevi ale căror lucrări au fost trimise la corectare tremură la gândul că ar putea fi cercetaţi penal în această anchetă.

150 de lucrări “suspecte” de la mai multe licee din Drobeta-Turnu-Severin au fost trimise de către anchetatori, la recorectare, pentru a stabili dacă notele reflectă cele scrise de elevii care au susţinut examenul. Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor există suspiciuni cu privire la veridicitatea acestora. Cel mai des în aceste lucrări sunt situaţiile în care în afară de scrisul elevului mai există şi scrisul unei alte personae, ceea ce îi duce pe anchetatori la ipoteza că lucrările au fost completate de alte personae, posibil chiar de către dascălii implicaţi în acest dosar.

Direcţia Generală Anticorupţie Mehedinţi a organizat în ziua de 8 iulie, chiar ziua afişării rezultatelor parţiale la examenul de Bacalaureat 2013, mai multe descinderi în Drobeta Turnu Severin, în timpul cărora au fost ridicaţi patru dascăli acuzaţi că sunt implicaţi în producerea unor fapte de corupţie la examenul de Bacalaureat din acest an.

Ofiţerii DGA au zăbovit atunci mai multe ore la casa profesorului pensionar de limba română, Marius Arbănaşi, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Odobleja”, care a făcut parte din comisia de evaluare şi care era la vremea aceea suspectat că ar fi luat mită pentru a modifica notele elevilor. Dascălul a şi fost reţinut iniţial pentru 24 de ore şi introdus în arestul IPJ Meheidnţi, pentru ca apoi un magistrat de la Tribunalul Mehedinţi să-l pună în libertate. Alături de dascăl au mai fost ridicată fiica acestuia şi alte două profesoare, eliberate însă imediat după audierile din ziua de 8 iulie.

Anchetatorii au găsit la locuinţa profesorului Marius Arbănaşi 15.000 de lei şi 2.500 de euro.

Avocatul profesorului, Marius Arbănaş, Marian Valon a declarat că în dosar nu sunt probe care să justifice reţinerea, cu atât mai mult cu cât nu s-a făcut un flagrant.
” Nu se consideră vinovat. S-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. În ceea ce mă priveşte pot să afirm că nu sunt probe.”, spunea Marian Valon la vremea respectivă.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Mehedinţi, Remus Luca a declarat că profesorul reţinut împreună cu cei trei dascăli cercetaţi în stare de libertate sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi luare de mită.
„Ofiţerii DGA – Serviciul Teritorial Mehedinţi au efectuat sub directa coordonare şi supraveghere a procurorului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi un număr de patru percheziţii domiciliare efectuate la patru locaţii din Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre domiciliile a patru profesori din cadrul a două unităţi şcolare, licee din Drobeta Turnu Severin. Cei patru profesori sunt acuzaţi de fapte de corupţie, în special trafic de influenţă şi luare de mită” a declarat Luca.

Surse din cadrul anchetatorilor au declarat recent că cercetările în acest caz pot să dureze şi mai mulţi ani. Ancheta este greoaie pentru că după recorectarea lucrărilor se vor cere expertize olografe, pentru a se stabili cui aparţine scrisul de pe lucrările considerate suspecte şi cui aparţin adăugirile. Este motivul pentru care ancheta este de greoaie şi ar putea dura chiar şi mai mult de doi ani, aşa cum s-a întâmplat în cazul recent finalizat de la Reşiţa, când infracţiunile au fost comise la examenul de Bacalaureat din 2011.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top