miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

5 DEŢINUŢI DE LA TURNU SEVERIN AR PUTEA FI LIBERI LA 1 FEBRUARIE 2014

puscarieMulţi dintre deţinuţii încarceraţi în penitenciarele româneşti ar putea fi puşi în libertate sau beneficia de pedepse mai mici, o dată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. La Turnu Severin, cinci deţinuţi de la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin ar putea fi puşi în libertate de la 1 februarie.

O comisie specială formată din judecător delegat, un procuror şi un reprezentant al Penitenciarului a analizat 700 de dosare la nivelul Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin.

„În data de 14.11.2013 în cadrul penitenciarului a început activitatea o comisie privind analiza incidenţei legii penale mai favorabile potrivit Hotărârii de Guvern 136 din 2013. Această comisie a evaluat 700 de dosare, s-au 108 sesizări la instanţele de judecată privind aplicarea legii penale mai faborabile şi avem 5 cazuri, în care ar putea interveni punerea în libertate la data de 1 februarie 2014. Toate lucrurile acestea sunt hotărâte de către instanţele de judecată. De asemenea, comisia din penitenciar formată din judecător delegat, un procuror şi un reprezentant al Penitenciarului au făcut sesizări la instanţă şi au ataşat fişele de evaluare legii mai favorabile, mandatul de executare, sentinţă penală şi copia cazierului judiciar”, a explicat Alina Săvescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Drobeta Turnu Severin.

În dreptul penal românesc funcţionează principiul legii mai favorabile infractorilor. Astfel, o dată cu 1 februarie 2014, instanţele din toată ţara vor rejudeca dosarele tuturor persoanelor aflate după gratii. În funcţie de decizia magistraţilor, aceştia fie vor părăsi spaţiile de detenţie, fie vor beneficia de pedepse mai mici. Toate acestea întrucît Noul Cod Penal aduce o scădere a pedepselor şi a limitelor de pedeapsă. Astfel că, spre exemplu, un inculpat condamnat la cinci ani de închisoare pe o infracţiune care avea ca maximum exact cinci ani poate constata că acum aceeaşi infracţiune în Noul Cod este pedepsită cu un maximum de trei ani.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top