marți , 19 ianuarie 2021
NEWS ALERT

A DOUA ZI DE GREVA FOAMEI LA RAAN. LI S-AU PROMIS BONURI VALORICE SI CATE 300 DE LEI

Protestele continuă la Regia Autonomă din Drobeta Turnu Severin. Patru angajați au aproape 48 de ore de când sunt în greva foamei și spun că nu vor renunța până nu vor primi salariile restante și siguranța că vor fi disponibilizați cu plata veniturilor compensatorii. Între timp, sindicaliștii au reușit să obțină promisiunea că în conturile angajaților vor intra câte 300 de lei și bonuri valorice cadou în valoare de 600 de lei.

IMAG1208

Cei patru angajați ai Combinatului de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin spun că nu renunță la greva foamei, deși cum nu au mâncat de aproape 48 de ore, au avut probleme de sănătate. O femeie care li s-a alaturat miercuri, a renuntat la aceasta forma de protest din motive de sanatate.

”Ieri de trei ori a venit salvarea, am fost și la Spital, am documente, tensiune 190 cu 110, glicemia 198, de stres, de nervi, nu mai știu. Nu a venit nimeni la noi, dar nu vreau să renunț, nu aș renunța, e dreptul meu și aici voi sta.”, a declarat unul dintre bărbații aflați în greva foamei.

Oamenilor li s-a promis că vor primi câte 300 de lei și bonuri cadou în valoare de 600 de lei, dacă firma emitentă este de acord ca ele să fie achitate la sfârșitul lunii.

”Lucrez in RAAN de 27 de ani. Am intrat în greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la bănci, copii, curent. Au venit cu sesizări că îmi taie curentul, de bancă nu mai spun că m-au băgat în baza de date că nu am platit rata de trei luni de zile. Ce fac cu 300 de lei în momentul în care eu am 286 de lei curentul. De diferența de 14 lei ce pot să iau? Două pâini!? Am în jur de 48 de ore de greva foamei și nu vom pleca de aici până în momentul în care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decât drepturile noastre salariale, să respecte legea! Să ne dea ce este al nostru și să facă ce vor cu Regia pentru că știm că se va închide, așa au zis, deși  domnul Ponta a promis cu domnul deputat Traicu (n.r. Rodin Traicu – deputat PSD de Mehedinți) că și nepoții mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai întâmpla dacă eu nu reușesc să ies la pensie de aici după 27 de ani de muncă.”, a declarat Marian Drăghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat în greva foamei de miercuri, de la ora 19.00.

Alături de cei patru protestatari aflați în greva foamei, pe platforma din fața unității Romag Prod s-au strâns vineri alți aproximativ o sută de salariați și ei nemulțumiți de neplata salariilor de două luni și nesiguranța acordării de plăți compensatorii la momentul la care unitatea va fi închisă.

”Acest protest durează de trei zile. În prima zi a venit administratorul special să ne spună că s-ar da o sumă fixă, 1100 lei. A doua zi, jou, a picat această variantă și se merge pe faptul că vor să dea niște bonuri cadou, restante, bonurile de masă și o sumă fixă de 300 de lei. Problema se pune în felul următor: banii care mai sunt în Regie nu se pot da deoarece avem nevoie și de cărbune. Directorul general (n.r. administratorul special) este precat la Complexul Energetic Oltenia pentru a încerca să facă rost de cărbune până la sfârșitul lunii când am înțeles că vor veni cele 25 de milioane promise, iar acum noi așteptăm. Asta este forma de protest spontană, continuăm, nu avem ce să facem. Guvernul trebuie să înțeleagă foarte clar că aici este un pericol și este un pericol foarte mare, nu ne jucăm. Oamenii au fost răbdători, au rate la bancă, au copii. Sunt salarii plătite de două luni și intrăm în cea de-a treia.”, a declarat Doru Boariu, un alt angajat al RAAN.

În cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe întâlniri la Complexul Energetic Oltenia în vederea reluării livrării de cărbune pentru funcționarea companiei până se vor primi banii promiși de Guvern. Astfel de negocieri s-au purtat și anterior zilei de vineri, dar au eșuat, conducerea CEO sistând livrările de materie primă pentru RAAN din cauza datoriilor.

În condițiile în care RAAN nu mai are stoc de cărbune pentru funcționarea instalațiilor, acestea se opresc în regim de avarie, iar hidrogenul sulfurat vehiculat va fi emanat în atmosferă, caz în care există pericolul unei poluări puternice cu efect transfrontalier.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top