marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

„A FOST CEA MAI REUŞITĂ ÎNTÂLNIRE DIN ULTIMII ANI, A AGRICULTORILOR ROMÂNI!”

IMG_9124De curând, Capitala României, a găzduit o nouă ediţie a conferinţei Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. A fost o întâlnire ale cărui ecouri încă nu s-au stins, după ce, această ediţie este considerată cea mai reuşită întâlnire a agricultorilor români din ultimii ani.

Conferinţa agricultorilor români a fost organizată chiar de Liga Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, care este cea mai puternică organizaţie a fermierilor români. Între organizatorii acestei întâlniri se află şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din Mehedinţi, cel care a contribuit, alături de ceilalţi membri ai asociaţiei, la buna desfăşurare a acestei ediţii a manifestării. Este motivul pentru care l-am rugat pe preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi şi membru în consiliul director al LAPAR, Cornel Stroescu, să tragă concluziile acestei întâlniri considerată extrem de utilă de fermierii din România.

Domnule Cornel Stroescu, din discuţiile purtate, am înţeles importanţa pe care aţi acordat-o acestei întâlniri a agricultorilor români şi în acelaşi timp am aflat că v-aţi implicat financiar în organizarea ei. „Este adevărat, pentru fermierii români mi-am dorit ca această conferinţă să fie una cu adevărat reuşită. Este şi motivul pentru care, împreună cu membrii asociaţiei de la Mehedinţi ne-am implicat în organizarea ei. Pe lângă aportul uman pe care l-am adus, şi vorbesc aici de personal de la asociaţia noastră, care a participat efectiv la organizarea care a fost aproape fără cusur, am reuşit să aducem şi aport financiar. Este vorba de o sponsorizare de 8000 de lei şi alţi 5000 de lei din fondurile asociaţiei. Dar poate că acestea sunt lucrurile mai puţin importante, pe lângă ecoul pe care l-a avut această conferinţă. Mă refer aici la faptul că am reuşit să aducem în faţa fermierilor români cei mai importanţi factori de decizie ai agriculturii româneşti şi europene. Dacă până acum nu aş putea spune că am fost luaţi prea mult în seamă, acum chiar preşedintele Traian Băsescu a venit la acestă conferinţă. A venit comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş şi nu în ultimul rând domnul ministru Daniel Constantin, ceea ce, cred eu, înseamnă un mesaj de deschidere către agricultorii români. Au mai participat nu mai puţin de 12 reprezentanţi ai asociaţiilor agricole din Uniunea Europeană. Enumar aici Portugalia, Danemarca sau Italia, fermieri puternici, mulţi dintre ei cu o experienţă deosebită în agricultura capitalistă”.

„România poate deveni un jucător important pe piaţa cerealelor din Europa”

„Nu am spus eu acest lucru, l-a spus unul dintre cei mai importanţi oameni ai agriculturii europene şi tocmai de aceea cred că optica faţă de fermierii români s-a schimbat în ultimul timp. Şi din acest motiv spun că au fost discuţii foarte interesante legate de politica agricolă comună, dar şi probleme esenţiale ale agriculturii româneşti.  Dacian Cioloş, a spus că “forţa agricultorilor români se poate vedea şi în modul în care aceştia folosesc materia primă pe care o produc ca o putere economică care contează pe piaţa europeană.  Ar fi bine să fiţi conştienţi că România poate să devină un jucător important pe piaţa de cereale din Europa, dar şi din această regiune, dacă ştiţi să folosiţi pârghia asta, producţia agricolă, nu doar ca venituri, adică ceea ce vă intră în conturi în fiecare an, ci să folosiţi producţia ca volum în zona de sud-est ca să vă consolidaţi poziţia în Europa. O cantitate mare de cereale poate fi folosită ca să aveţi ceva de spus în privinţa preţului. Ucrainienii joacă din ce în ce mai bine jocul ăsta şi chiar şi ruşii”, a spus Dacian Cioloş. Dacă în anii 2011 şi 2012 aţi dovedit că se poate face producţie de cereale, în acelaşi timp România este dependentă de condiţiile de mediu. Se pare că există nevoia de a avea o strategie pe termen lung care să nu se limiteze doar la orientări strategice ci şi la acţiuni concrete care pot fi incluse în programele de guvernare”, a spus domnul comisar Dacian Cioloş.

IMG_9123A fost de asemena ridicată chiar de către ministrul agriculturii, Daniel Constantin, cea mai arzătoare problemă a agriculturii româneşti, şi anume, irigaţiile. Desigur că discuţiile s-au purtat în jurul celei mai mari zone agricole a României, cea de sud şi sud-est. “În agricultură nu avem nevoie de o strategie, ci de principii generale pe care le-ar cuprinde o strategie, astfel încât toate partidele care sunt la putere să implementeze aceste principii. Noi avem o strategie pe irigaţii şi pe termen scurt, pentru anul acesta, şi pe termen mediu, dar şi pe termen lung în vederea reabilitării infrastructurii principale, însă totul depinde de finanţare. Beneficiile Canalului Siret-Bărăgan sunt enorme. Avem deja studiile de prefezabilitate pe zona de îmbunătăţiri funciare finalizate şi aici am vorbit de o creştere a producţiei cu 120 de milioane de euro pe an, însă necesarul de fonduri este foarte mare. Acest proiect este în sarcina a trei ministere, respectiv MADR, Ministerul Mediului şi Ministerul Transporturilor şi, având o nevoie mare de finanţare, cred că soluţia ar fi un parteneriat public privat. Dacă vorbim de irigaţii cred că mai avem două priorităţi mai apropiate, dincolo de Canalul Siret-Bărăgan. În primul rând, reabilitarea infrastructurii secundare, unde anul trecut am investit 100 de milioane de euro, dar şi reabilitarea infrastructurii principale, unde avem nevoie de fonduri europene ca să ajutăm o suprafaţă de 820.000 de hectare”, a spus domul ministru Daniel Constantin. Noi sperăm ca atenţia domniei sale să se îndrepte şi către Mehedinţi, o altă zonă agricolă la fel de importantă a României, dar care este lovită cumplit de secetă  în ultimii trei ani. Pierderile noastre sunt uriaşe şi am spus-o şi o repet, avem nevoie de irigaţii, pentru că nu vom mai putea face producţii agricole fără apă. IMG_3285Dincolo de lucrările acestei conferinţe, vă spun că facem demersuri şi sperăm ca ele să se concretizeze şi să găsim şi sprijinul celor din minister, pentru realizarea unui sistem de irigaţii performant în Mehedinţi. Să sperăm că în cele 820.000 de hectare despre care vorbea domnul ministru este inclusă şi suprafaţa agricolă din judeţul Mehedinţi. De altfel, ni s-a promis că vor fi alocate fonduri, prin PNDR, plus un milliard de euro care vor veni de la Uniunea Europeană, în perioada 2014 – 2020, pentru realizarea sistemului de irigaţii.

A fost ridicată şi problema subvenţiilor şi este o mare realizare, dar şi un merit al guvernului că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care statul a mai alocat bani de la buget pentru agricultură. Aceşti bani sunt alocaţi fermierilor ca subvenţie, alături de subvenţiile provenite de la Uniunea Europeană. Nu au fost uitate nici camerele agricole, organisme extrem de importante pentru agricultura României, iar domnul ministru a spus că va face tot posibilul să rezolve deficienţele care au apărut în realizarea acestui proiect la nivelul României”.

 Viziunea agricultorilor asupra politicii agricole comune între 2014 şi 2020

“Am dorit să închei aceste idei pe care le-am exprimat cu discursul preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, Laurenţiu Baciu în care a fost ilustrată viziunea agricultorilor asupra politicii agricole comune între 2014 şi 2020. A fost un discurs în care au fost exprimate ideile esenţiale ale problematicii agriculturii româneşti şi sunt întru totul de acord cu afirmaţia că “în condiţiile în care ar funcţiona la capacitatea şi potenţialul de care dispune, agricultura românească ar putea pune în mişcare industria ţării, cu efecte benefice pentru bunăstarea naţiunii şi securitatea alimentară a României”. Domnul Baciu a sintetizat  câteva din problemele ridicate de-a lungul anilor în faţa politicienilor şi a factorilor de decizie români cum sunt realizarea cadastrului agricol şi organizarea teritoriului, constituirea exploataţiilor agricole, modernizarea agriculturii prin investiţii de amploare, repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii sau marea problemă a vânzării terenurilor agricole către persoanele străine. Apropiata liberalizare a pieţii terenurilor şi posibilitatea cumpărării de către străini de terenuri în România poate dezavantaja într-un mod foarte grav fermierii români, dar mai ales acestă ţară. Domnul Baciu a cerut celor prezenţi la întâlnire “crearea de facilităţi fermierilor români, cel puţin similar cu cele ale potenţialilor cumpărători de oriunde, pentru a putea participa în condiţii egale cu ale acestora la cumpărarea de terenuri în România. Pentru că în situaţia actuală, şi aici sunt din nou de acord cu ce spune domnul Baciu, “fermierii români nu pot beneficia de acces liber la capital care să le permită consolidarea proprietăţii funciare, iar concurenţa pe o piaţă funciară 04022030-1632515984deschisă în România îi dezavantajează în mod cert”. Preşedintele LAPAR nu a uitat nici sprijinul financiar, adică subvenţiile pe anul 2013, nici majorarea ajutorului de stat pentru motorină, rambursarea TVA-ului sau impozitele şi taxele impuse agricultorilor şi fermierilor români. Am trecut aşadar în revistă multe din  problemele agriculturii româneşti ridicate la această întâlnire. Am făcut un rezumat, sunt cu siguranţă mult mai multe, amintind aici şi discuţiile din spatele lucrărilor deschise ale acestei conferinţe şi sunt, spun eu argumente suficiente să consider această întâlnire ca pe cea mai importantă a fermierilor români din ultimii ani. Am discutat practic aici strategia agricolă a României pentru următorii şase ani ani, până în 2020. Am speranţa că aceste idei lansate la acestă conferinţă nu vor rămâne doar vorbe aruncate în vânt şi nici cuvinte însăilate pe hârtie ci aceste discuţii vor aduce pe un făgaş normal soarta agriculturii noastre, de care depinde atât de mult viitorul României.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top