joi , 23 septembrie 2021
NEWS ALERT

ACUM: PRESEDINTII CAMERELOR AGRICOLE S-AU REUNIT LA BUCURESTI

IMAG0413Institutia care ar trebui sa reprezinte in viitor interesele fermierilor romani are incepand de astazi un sediu central in cladirea Academiei Agricole din Capitala. La inaugurare participa presedintii celor 13 Camere Agricole infiintate la nivel national pana acum, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, dar si fermieri.

Dincolo de inaugurarea sediului institutiei in Bucuresti, reprezentantii Camerei Agricole Nationale s-au intalnit pentru a discuta probleme legate de viitorul acestui organism, dar si problemele cu care se confrunta fermierii din Romania. In luarile de cuvant, participantii au amintit importanta infiintarii Camerei Agricole la nivel national, scopul ei fiind acela de a reprezenta interesele fermierilor romani. „Scopul nostru este acela de a-i ajuta pe fermieri, atat pe cei mari, dar in special pe cei mici, pentru ca ei sunt cei care au nevoie de un sprijin real. Eu cred ca aceste Camere Agricole pot avea un rol determinat in dezvoltarea agriculturii in Romania si pot deveni o forta reprezentativa, asa cum se intampla in afara tarii. De ce sa-i lasam pe fermierii romani sa-si vanda produsele la preturi mici, iar piata romaneasca sa fie invadata de produse din afara tarii, de proasta calitate, cand putem chiar noi Camera Agricola sa devenim un trader pentru acesti oameni, un trader care sa-i ajute sa-si vanda produsele la preturi rezonabile? a declarat in deschiderea discutiilor, presedintele Camerei Agricole Nationale, Cornel Stroescu”.

Continuatorul acestor discutii a fost Valeriu Tabara, fostul ministru al Agriculturii. In discursul sau, Valeriu Tabara a amintit la randul sau forta pe care o au camere agricole in tari precum Franta sau Austria. ”In Austria, spre exemplu, in Camera Agricola sunt inscrisi toti membrii unei familii care lucreaza intr-o exploatatie agricola. Cred ca la noi inca nu s-a inteles importanta acestui organism. Am vazut unele declaratii facute de reprezentantii unei Asociatii profesionale reprezentative la nivel de tara, impotriva Camerei Agricole. Cred ca nu s-a inteles bine faptul ca acest organism nu este un concurent pentru celelalte asociatii, ci ele trebuie sa conlucreze impreuna pentru binele fermierilor romani”.

Cei prezenti au mai ridicat si probleme legate de prezentul agriculturii, cea mai mare fiind aceea a fondurilor APIA. Presedinta Camerei Agricole din judetul Maramures Covaciu Severica a criticat faptul ca noile reglementari care privesc depunerea cererilor pentru obtinerea platilor pentru detinatorii de pasune, impiedicati sa accesese sprijinul pe suuprafata, in conditiile in care nu detin animale. Desi isi anuntase prezenta la aceasta intalnire si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, acesta a anuntat in ultimul moment ca nu poate ajunge. In semn de nemultumire, presedinta Camerei Agricole Maramures, a pus in locul in care ar fi trebuit sa stea Daniel Constantin o papusa imbracata in port popular maramuresan.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top