marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

ACUZAŢIILE PENTRU CARE AU FOST REŢINUŢI PROCURORUL SÂRBOIU, IANOŞI, FIŞTER, SORINEL DUDUCEA, DAR ŞI CONSTANTIN POPESCU

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sârboiu, şeful Poliţiei Rutiere Orşova, Ionuţ Fişter, şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor Mehedinţi, Ion Ianoşi, omul de afaceri Sorinel Duducea, dar şi Constantin Popescu, afalat în arest preventiv într-un alt dosar au fost reţinuţi pentru 24 de ore de DNA, în urma percheziţiilor de marţi dimineaţa, fiind acuzaţi de trafic de inluenţă, luare de mită şi cumpărare de influenţă.

DNADNA arată că în perioada 2011-2012, procurorul Carmen Sîrboiu ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea  Duducea materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari) şi utilaje necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării şi a unui garaj ce deserveşte două vile, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde locuieşte în prezent magistratul.  Totodată, la constucţiile respective ar fi muncit angajaţi ai omului de afaceri.

„Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de procurorul Sîrboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât firmele acestuia, S.C. Via Vita S.R.L. Şimian şi S.C. Via Vita Construcţii S.R.L să nu fie supuse unor controale şi anchete.”, se arată în comunicatul DNA.
În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova a pretins şi a primit de la omul de afaceri Constantin Popescu mită sub forma unor lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova.

Potrivit DNA magistratul a primit de la Constantin Popescu 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină.

„Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale.”, mai arată DNA.

Şeful Poliţiei Rutiere Orşova, Ionuţ Fişter a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce la data de 7 martie 2014, la cererea prin-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul lui Fişter o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.
”La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul Fişter Ionuţ, la instigarea inculpatei Sîrboiu Carmen, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Ionuţ a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care Fişter Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei Sîrboiu Carmen, săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.”, susţin procurorii DNA.

Anchetatorii mai arată că angajaţii firmelor de construcţii administrate de omul de afaceri Sorinel Duducea au efectuat lucrări şi la garajul şefului Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ion Ianoşi.

”În luna octombrie 2012, inculpatul Ianoşi Ion, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la inculpatul Duducea Viorel-Sorinel, om de afaceri, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova.”, se aradă în comunicatul DNA.

În schimbul primirii de foloase necuvenite de la Duducea Viorel-Sorinel, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi l-a favorizat pe omul de afaceri în două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani pe care Ianoş le avea în cercetare.

”La data de 20.03.2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, Ianoşi Ion i-a solicitat lui Popescu Constantin trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către Ianoşi Ion, de la omul de afaceri Popescu Constantin, s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat Popescu Constantin.”, mai arată procurorii DNA.

Carme Sîrboiu, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter Sorinel Duducea vor fi prezentaţi la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Aceeaşi măsură vor lua procurorii DNA şi în cazul lui Constantin Popescu, acesta aflându-se în arest pentru alte fapte de corupţie.

Carmen Sîrboiu a deţinut două mandate de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în anul 2013 fiind numită şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

În cursul zilei de miercuri, CSM a încuviinţat reţinerea şi arestarea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top