duminică , 23 ianuarie 2022
NEWS ALERT

AGLOMERAŢIE LA TAXE ŞI IMPOZITE PENTRU SUBVENŢIILE LA CĂLDURĂ

Imediat ce s-a dat startul depunerii dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor la căldură a început şi chinul oamenilor. Asta pentru că anul trecut au fost schimbate condiţiile în care se primesc banii pentru încălzirea pe timpul iernii, iar oamenii trebuie să strângă o serie de documente. Cel mai dificil se obţine certificatul fiscal de la Direcţiile de Taxe şi Impozite. La Drobeta Turnu Severin deşi cunt mai multe ghişee la care se pot achita dările, certificatul se obţine doar de la sediul central. Aşa se face că beneficiarii subvenţiilor stau ore în şir la rând să obţină o hârtie care să confirme că nu au restanţe la taxe şi impozite.

taxe si impoziteÎn holul Direcţiei de Taxe şi Impozite din Drobeta Turnu Severin zeci de oameni au stat vineri ore întregi să aştepte eliberarea certificatului fiscal necesar obţinerii subvenţiei pentru încălzire. Din cauza aglomeraţiei, mulţi şi-au pierdut răbdarea. „Puteam să completăm acolo, o cerere, să punem cuponul de pensie şi cu asta, basta! Nu mai veneam, la 75 de ani, să stau bolnavă pe aici.”, a spus o altă femeie.

Certificatul fiscal contra cost

În majoritate, cei care au nevoie de subvenţie sunt bătrâni, pentru care obţinerea certificatului fiscal este un adevărat efort. Beneficiarii subvenţiilor stau de două ori la rând. În prima zi se depune cererea la Taxe şi Impozite, iar peste trei zile vin să ridice certificatul. Ca şi cum nu ar fi suficient timpul pierdut pe drumuri, oamenii trebuie să achite şi o taxă de 5 lei pentru certificatul respectiv. Dacă vor să nu facă două drumuri, îl pot obţine la urgenţă contra sumei de 15 lei. „Am făcut cerere pentru căldură. Durează trei zile. Am depus cererea marţi şi acum (n.r. vineri) trebuie să o ridic. Dacă dădeam 15 lei o luam în ziua respectivă, dar aşa, cu cinci lei o luăm în trei zile. E agrolomerat, foarte aglomerat, dar ce să facem.”, a declarat un bărbat care a stat vineri mai bine de două ore la Direcţia de Taxe şi Impozite din Drobeta Turnu Severin să obţină certificatul fiscal. „Stăm să aşteptăm că nu avem ce să facem, aşa este la noi, în România, sunt cozi şi aşteptăm peste tot, la orice. Plătim bani aici. Chiar dacă nu îi avem, trebuie să plătim.”, a declarat o altă femeie revoltată de faptul că este nevoită să plătească pentru certificatul fiscal. Pe lângă certificatul fiscal, la dosarul de subvenţie se pun şi acte doveditoare ale veniturilor, ale locuinţei, dar şi ale bunurilor deţinute de beneficiarul subvenţiei. Administratorii spun că procedeul de obţinere a subvenţiei este unul greoi, astfel că mulţi renunţă la ea. „Întâmpinăm multe greutăţi. Anul trecut am avut 160 de cereri, acum am doar 14 cereri de subvenţii în trei zile pentru că sunt multe documente care trebuie depuse: timbru fiscal, adeverinţă de venit, adeverinţă că nu primesc bonuri de masă. Este o modalitate greoaie de obţinere a subvenţiilor. Altă problemă este în cazul copiilor care stau în apartamentele părinţilor plecaţi la ţară. Trebuie să aducă împuternicire de la notariat ca să beneficieze de aceste subvenţii. Sunt binevenite subvenţiile dar merge foarte greu.”, a declarat adminsitratorul Asociaţiei de Proprietari Numărul 84 din Drobeta Turnu Severin.

Dosarele pentru obţinerea subvenţiei la căldură se depun la asociaţiile de proprietari sau la primării până la sfârşitul lunii octombrie pentru subvenţia pe luna noiembrie.

 

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top