miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

ANDREI STĂNIŞOARĂ A CÂŞTIGAT PROCESUL CU „INOVATORUL” PREFECT DE MEHEDINŢI, NICOLAE DRĂGHIEA. DECIZIA CURŢII DE APEL ESTE IREVOCABILĂ

Consilierul local Andrei Stănişoară a câştigat pe fond procesul deschis în instanţă, după ce prefectul Nicolae Drăghiea a emis ordinul de încetare de drept a mandatului său de consilier local pe motiv de incompatibilitate. Ordinul a fost semnat de Nicolae Drăghiea, la puţin timp după alegerile locale din 2012, prefectul argumentând atunci că Andrei Stănişoară este în incompatibilitate întrucât mama sa, Codruţa Mirela Stănişoară, în calitate de acţionar unic al SC TERRA SAT SEVERIN SRL, avea în derulare un contract de asociere prin participaţiune cu Primăria Drobeta Turnu Severin. Tribunalul Mehedinţi a considerat drept „inovaţie” argumentarea prefectului, în condiţiile în care contractul fusese semnat cu doi ani înainte ca Andrei Stănişoară să fie ales consilier local al municipiului Drobeta Turnu Severin. După sentinţa Tribunalului Mehedinţi, prefectul a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţa respingând printr-o decizie irevocabilă recursul în data de 14.11.2013.

Andrei Stanisoara (1)

În data de 20.08.2013, după alegerile locale din iunie 2012, prefectul judeţului Mehedinţi a emis ordinul numărul 291, privind constatatea încetării de drept a mandatului de consilier a consilierului local Andrei Stănişoară. Prefectul spunea atunci că SC TERRA SAT SEVERIN a încheiat un contract de prestări servicii de asociere în participaţiune cu Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, iar Codruţa Mirela Stănişoară, rudă de gradul I a alesului local Stănişoară Andrei este asociat unic al SC TERRA SAT SEVERIN SRL.

„Dânsul spunea că prin faptul că eu sunt băiatul mamei mele, chipurile, a constatat o incompatibilitate a mea şi m-a suspendat din Consiliul Local. Eu am dat o singură declaraţie şi anume: Am încredere în justiţie pentru că justiţia pentru mine este singura instituţie în România care astăzi mai are putere de a face dreptate”, a declarat luni Andrei Stănişoară, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ordinul de încetare a mandatului de consilier, ilegal

Ordinul de încetare a mandatului de consilier local al lui Andrei Stănişoară nu a fost vizat însă de Serviciului Juridic din Prefectură şi nu a avut ataşat nici raportul întocmit de către secretarul Primăriei Drobeta Turnu Severin, absolut necesar pentru constatarea incompatibilităţii. Acestea au fost motivele pentru care Andrei Stănişoară a deschis două acţiuni în instanţă cerând pe de o parte suspendarea ordinului, iar de partea cealaltă,  anularea ordinului.

O lună mai târziu, în data de 24 septembrie 2012, Andrei Stănişoară  a câştigat suspendarea ordinului după ce s-a constatat că actele întocmite de prefectul de Mehedinţi nu erau legale. S-a întros atunci în Consiliul Local al municipiului Drobeta Turnu Severin. A urmat procesul pe fond, brăzdat de şicanări, cereri de strămutare şi alte argumente respinse de instanţe.

„Primăria a făcut  cerere de intervenţie în nume propriu adică să vină ea cu avocaţii în sprijinul prefectului. Prefectul a făcut o cerere de strămutare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spunând că am tot felul de legături în Craova, în tot sistemul, ceva incredibil. Instanţa a respins cererea prefectului şi a Primăriei”, a declarat luni, Andrei Stănişoară.

În Hotarârea Curţii de Apel Craiova numărul 16697/2013 din 14.11.2013, irevocabilă,  se arată că instanţa respinge recursul formulat şi menţine hotărârea atacată. Hotărârea atacată a fost cea a Tribunalului Mehedinţi care îi dă câştig de cauză lui Andrei Stănişoară în faţa prefectului Nicolae Drăghiea.

Aberaţiile prefectului, constatate de instanţă

În motivarea deciziei Tribunalului Mehedinţi, judecătorii au explicat de ce consilierul Andrei Stănişoară nu se află în incompatibilitate.

“Interdicţia pentru consilierul local şi a rudelor sale de gradul I de a încheia contracte în condiţiile art.90, alin.1 şi 2 din Legea nr.161/2003, se referă numai la perioada mandatului în care ocupa funcţia publică. (…) În aceste condiţii nu poate înceta de drept mandatul contestatorului care, în anul încheierii contractului (n.r. 2010), nu exista, mandatul de consilier local a fost obţinut în urma alegerilor locale din iunie 2012. ”, se arată în motivarea Tribunalului Mehedinţi.

De asemenea, instanţa consemnează, în motivarea deciziei, ca fiind o “inovaţie” argumentul adus de prefectul de Mehedinţi şi anume că, la data la care Andrei Stănişoară a devenit consilier local, contractul dintre SC. TERRA SAT SEVERIN SRL cu Primăria Drobeta Turnu Severin era în derulare.

“Această menţiune din preambulul ordinului reprezintă o “inovaţie”, o adăugare la lege”, se mai arată în document.

În finalul motivaţiei instanţei de judecată se mai arată că “reclamantul (n.r. Andrei Stănişoară) nu se află în conflict de interese, întrucât nu deţinea o funcţie publică care să atragă incompatibilitatea, potrivit Legii nr. 161/2003, nu a participat la luarea unei decizii în care a avut un interes pentru sine, pentru soţia sa sau rudele de gradul I şi nu există alte motive care să împiedice respectarea principiilor privind imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia legii în exercitarea mandatului de consilier local.

Andrei Stănişoară depune plângere penală pe numele prefectului

În cadrul conferinţei de presă susţinută luni de Andrei Stănişoară, politicianul a atacat actele prefectului de Mehedinţi prin care acesta a încercat înlăturarea sa cu orice chip din Consiliul Local, numindu-l pe prefectul Nicolae Drăghiea o “marionetă”.

“Eu cred că un prefect care acţionează la comandă politică nu are ce căuta într-o asemenea funcţie care se vrea a fi apolitică. Consider că acest prefect marionetă care reprezintă interesele Guvernului USL, pe care ar trebui să le reprezinte cu cinste, demnitate şi onoare, acesta nu numai că nu o face, dar lucrează în detrimentul Guvernului şi mai ales în detrimentul nostru, al cetăţenilor de rând. Am decis să-i fac o plângere penală domnului prefect pentru abuz în serviciu în formă continuată pentru că se putea retrage când a văzut că a pierdut şi suspendarea, şi pe fond şi a vrut să facă şi recurs. Mi-a adus prejudicii de imagine şi, ca atare, imediat ce voi avea şi motivarea de la Curtea de Apel o să-l acţionez în justiţie”, a declarat Andrei Stănişoară.

Consilierul local a arătat că de fapt, prin mijloacele de înlăturare a sa din funcţia de consilier local, prefectul de Mehedinţi a răspuns unor ordine ale preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

“Eu îl consider un prefect “penal”, care la ordinele şefului său direct, Adrian Duicu, a încercat să mă elimine din Consiliul Local pentru a-şi proteja interesele de grup transpartinic care acţionează în detrimentul cetăţeanului. Acest succes al meu este şi un succes al cetăţenilor care sunt împotriva acestui sistem creat de Adrian Duicu care încearcă să subjuge instituţiile de stat care se ghidează după deviza „cine nu e cu noi este împotriva noastră”. Eu cred că Justiţia încă a rămas neatinsă şi practic ce s-a întâmplat pe 14.11.2013 este începutul sfârşitului regimului PSD în Mehedinţi, regim condus de Adrian Duicu la nivelul judeţului”, a mai spus Andrei Stănişoară.

După modelul său, Andrei Stănişoară i-a îndemnat pe toţi cei care au avut de suferit în urma „camarilei PSD” să meargă în instanţă să îşi caute dreptatea.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top