vineri , 5 iunie 2020
NEWS ALERT

VIDEO APICULTORII DIN TOATA TARA CAUTA RAPITA DE MEHEDINTI. REPREZENTANTII FERMIERILOR SUSTIN COLABORAREA DINTRE PROPRIETARII DE STUPI SI AGRICULTORI

Apicultorii din toată ţara caută rapiţa de Mehedinţi. Culturile întinse pe sute de hectare, la Gârla Mare sunt invadate de albine care polenizează. Chiar dacă vremea este caniculară, iar plantele nu s-au ramificat cum ar fi trebuit, apicultorii spun că mierea de rapiţă este foarte bună şi ca textură, dar şi la gust. Reprezentanţii fermierilor încurajează colaborarea dintre proprietarii de stupi şi agricultori întrucât câştigurile sunt şi pentru ambele părţi.

IMAG0528

La Gârla Mare, rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de peste trei sute de hectare, iar galbenul florilor a invadat câmpurile şi oferă zilele acestea un perisaj de vis. Cele care se bucură din plin de fluorescenţa plantelor sunt albinele din toată ţara. La marginea tarlalelor s-au aşezat zeci de apicultori din Gorj, Olt, Braşov şi Hunedoara. Chiar dacă albinele sunt mai agitate la rapiţă, mierea este foarte bună.

IMAG0533“Mierea este foarte bună, este bogată în polen de aceea este destul de căutată. Mulţi asimilează calitatea mierii cu denumirea de rapiţă care este o buruiană până la urmă, dar, calitativ este foarte bună şi la textură, şi la gust. Am venit cu albinele din Făgăraş. Să sperăm că este un an bun, cel puţin din punctul de vedere al temperaturii, este bine. Anul trecut, n-am făcut nimic.”, a declarat Ioan Bucur, apicultor din Făgăraş care a venit în urmă cu 12 zile la Gârla Mare cu stupii.

Cei care au ales judeţul Mehedinţi pentru mierea de rapiţă, spun că în judeţele lor această cultură nu există deloc sau dacă este, suprafeţele sunt foarte mici.

IMAG0534

„Sunt din judetul Gorj. Acolo nu se pune rapiţă pentru că nu este un teren propice. Probabil clima este altfel, suprafeţele şi dacă sunt, sunt mult mai mici, nu este o întindere aşa de mare şi de asta am venit aici.”, a spus şi Cosmin Neanu din Gorj care îngrijeşte cu migală stupii şi arborează şi steagul României, acolo unde se opreşte cu albinele.

 Seceta loveşte culturile

Cea mai mare problemă este că din cauza secetei, florile nu polenizează cât şi-ar fi dorit proprietarii stupilor.

„Au fost ploi puţine şi este secetă. Anul trecut, rapiţa, în perioada asta avea doi metri înălţime. Acum floarea nu s-a ramificat din cauza deficitului de apă. Să sperăm că dacă plouă, zilele astea, cum se anunţă, îşi mai revine.”, a declarat Cornel Stroescu, proprietarul culturii de rapiţă, unde s-au aşezat apicultorii.

Fermierul care este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi susţine o colaborare între apicultori şi agricultori. Pe de o parte plantele se dezvoltă mai bine dacă sunt ajutate de albine, iar mierea de rapiţă este sănătoasă.

„O să avem o calaborare foarte strânsă cu apicultorii şi sperăm că nu numai aici va fi această colaborare, ci şi în alte zone ale judeţului şi în ţară. Albinele ne ajută la o producţie mai bună şi atunci, beneficiile sunt de ambele părţi. La Gârla Mare au venit apicultori din Gorj, din Hunedoara, din Făgăraş, Olt.”, a mai adăugat Cornel Stroescu.

Agricultorii din zona de sud a judeţului Mehedinţi aşteaptă o ploaie de cel puţin 25 de litri pe metrul pătrat zilele următoare. Aceasta ar putea salva atât rapiţa, cât şi grâul, care deşi pare sănătos, căldura riscă să îl îngălbenească înainte de a ajunge la maturitate.

„Aici, o suprafaţă de 300 de hectare de rapiţă. Noi trebuie să le mulţumim apicultorilor că au venit şi ei ne mulţumesc nouă. Dar vedeţi, vremea nu a fost aşa cum a trebuit. A fost prea cald, floarea nu s-a menţinut atât cât ne-am fi dorit, nu s-a ramificat din cauza deficitului de apă şi se termină mai repede. Producţia de anul ăsta la rapiţă va fi cu mult mai mică, cu cel puţin 20,30% mai mică decât anul trecut.”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

IMAG0536După ce vor placa de la rapiţă, apicultorii se retrag în pădurile de salcâm. Cum anul trecut a fost unul cu cea mai slabă producţie de miere, acum, proprietarii de stupi au speranţa unui an mai bun.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top