luni , 12 aprilie 2021
NEWS ALERT

ASOCIAŢIA PRODUCĂTORILOR AGRICOLI CERE MODIFICAREA LEGISLAŢIEI IMPOZITULUI PE ARENDĂ

În încercarea de a salva agricultura românească de birurile exagerate pe arendă, Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi a organizat marţi, o întâlnire la Drobeta Turnu Severin cu reprezentanţii Finanţelor Publice. Singura soluţie este însă ca legislaţia să fie  modificată, preşedintele APA Mehedinţi începând demersurile la Ministerul Finanţelor.

intalnire

Discuţiile în cadrul întâlnirii care a avut loc la Sediul Direcţiei Agricole au fost aprinse. Reprezentanţii fermierilor au explicat că arenda nu este venit pentru arendaş, iar TVA plătită de societăţi nu este recuperată, iar finanţiştii au explicat legislaţia în vigoare. În urma aplicării acesteia însă, societăţile agricole s-au trezit că au de plătit din 2011 până în prezent sute de mii de euro pe TVA şi impozit pe profit din arendă.

Nicolae Bîlcă, un fermier din localitatea Mehedinţeană Dîrvari a atras atenţia că legislaţia privind impozitul pe arendă ar putea duce la falimentul societăţilor agricole.   Bărbatul deţine o societate şi are în arendă 600 de hectare de teren agricol de la 300 de proprietari din zona Dîrvari. De curând a primit înştiinţare de la ANAF că trebuie să plătească retroactiv dările pentru arendă, din 2011.

nicolae bilca“ANAF-ul ne-a considerat pe noi că suntem agenţi fiscali. Ar trebui să bat din poartă în poartă la cei 300 de arendatori. În plus, din calculele dumnealor, din 600 de kilograme de grâu pe care trebuie să le dau la arendatori şi deja l-am dat, să le reţin 400 de kilograme. Ori, cu 200 de kilograme de grâu la hectar, cine îmi lasă mie acest teren? Toate fermele din Romania se vor inchide. Noi o să lăsăm terenurile, o să vindem utilajele ca să putem să plătim la FISC banii. La o ferma de 500 de hectare, pentru anii 2011,2012, 2013, cum fac dumnealor calculele, este vorba despre 100 000 de euro. Ori, eu nu văd care din cei care deţin ferme de 500 de euro, poate să dea mâine 100 000 de euro. Practic, toată agricultura va fi în faliment.”, a declarat Nicolae Bîlcă.

În fapt, la un calcul simplu, arendaşul este obligat să reţină din arenda proprietarului de teren peste 60% din cerealele care i se cuvin la hectar şi care au fost convenite în contractul de arendă.

“În urma controlului de la Finante, a trebuit ca pe plata arendei în natură să se reţina TVA de la arendatori şi sa fie virati statului. Bineînţeles că fermierii şi-au arătat nemulţumirea, mai ales că aceste controale vizează ani retroactivi 2013, 2012, 2011 şi mai ales că sumele care trebuie recuperate şi plătite sunt foarte mari, ele suportând şi penalităţi. Nemulţumirea este şi că începând cu 1 ianuarie 2012, prin modificarea Codului Fiscal, fermierii au obligaţia să facă stopajul la sursă şi să vireze la bugetul de stat atât impozitul de 16% cât şi TVA, considerându-se o livrare plata arendei.”, a declarat un alt arendaş prezent la întâlnire, Gheorghe Firu.

Reprezentanţii Finanţelor Publice Mehedinţi au explicat în cadrul întâlnirii de marţi, care este legislaţia în baza căreia este calculat impozitul pe arendă şi de la care ei nu se pot abate. Singura soluţie rămâne schimbarea legii.

“Sunt multe probleme şi intâlnirea noastră a avut rolul de a înţelege cât mai bine prevederile legislative, de a explica anumite situatii si poate din aceste explicatii, dansii sa isi dea seama ce conduita trebuie sa aleaga in afaceri, ce măsuri trebuie să ia ca să obţină ceea ce vor dânşii şi anume, să aibă o afacere profitabilă. Legislaţia, în mod clar se poate modifica şi eu cred că întotdeauna când se fac modificări legislative trebuie avut în vedere şi interesele celor care produc şi condiţiile în care ei produc.”, a declarat consilierul superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi, Severi Iriza.

Conducerea Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, afiliată LAPAR va înainta o adresă  către Ministerul Finanţelor pentru a se găsi o soluţie în cazul societăţilor agricole nevoite să achite TVA pe arendă, în condiţiile în care aceasta nu poate fi considerată un venit.

cornel stroescuNoi o sa facem toate demersurile, sa mergem mai departe, catre Ministerul Finantelor sa obtinem o schimbare. Daca nu, societaţile agricole vor intra in faliment. MUSCA Este o dublă impozitare, este acel TVA pe care noi nu îl încasăm, consideră arenda o livrare. Nu înţelegem, nici nu putem să înţelegem. Noi la cele 600 de kilograme care trebuie să le dăm arendatorului şi scadem impozitul de 16%, 5,5% Sanatatea, va trebui sa facem stopaj la sursa. După aceea vine acest 24% TVA pe aceasta cantitate si 16% impozitul pe venitul societăţii. Dacă scadem aceşti 61% va ajunge la proprietar 38,5%. Proprietarul va spune „de la anul nu îţi mai dau terenul, îl declar nelucrat la APIA” şi va încasa 5 milioane pe hectar, nu 2,5 milioane de la mine. Asta înseamnă pământuri nemuncite şi noi o să importăm produse agricole.”, a explicat preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Mehedinţi, Cornel Stroescu.

Pericolul cel mai mare este că proprietarii de terenuri ar putea constata că obţin un venit mai mare dacă lasă pământul necultivat şi vor refuza să îl mai dea în arendă. Aşa poate România să se transforme într-o veritabilă pârloagă.

Oana Mitu

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top