luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR AGRICOLI REACȚIONEAZĂ LA PREȚUL DE REFERINȚĂ AL CEREALELOR STABILIT DE CJ.

Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, afiliată Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli  reacţionează împotriva preţului de referinţă stabilit prin hotărâre de consiliu județean pentru vânzarea grâului, preţ după care se calculează impozitul şi arenda pentru fermieri. Deciziile de impozitare pentru anul 2013 sunt aproape duble faţă de cât ar fi trebuit.

recoltat 1

Asociaţia Producătorilor Agricoli (APA), din Mehedinţi, prin preşedintele Cornel Stroescu a depus o solicitare scrisă la Consiliul Judeţean Mehedinţi prin care solicită revizuirea preţului de referinţă al grâului, stabilit prin hotărâre, în şedinţa de Consiliu Judeţean din luna martie 2013, acesta fiind de un leu per kilogramul de grâu.

SROESCU“Prețul de referință dat de Consiliul Județean Mehedinți, prin hotărâre nu este real cu cel al cerealelor vândute în anul respectiv. Din câte am înțeles noi, Comisia Județeană pentru Agricultură cere prețul de referință la Direcția Agricolă care a dat aceste valori. Noi le-am dovedit cu facturi care prețul de referință este în campania de recoltat. Și dacă ar crește prețul iarna sunt costuri, nu putem să dăm ca preț de referință pe cel din iarnă. Ca să păstrezi în condiții bune cerealele și să le vinzi iarna investești în aerare, în stocare, ș.a.m.d. Consiliul Județean este cel care poate modifica prin hotărâre prețul de referință pentru anul 2013.”, a declarat președintele APA Mehedinți, Cornel Stroescu.

Prețurile de referință îi pot duce pe micii fermieri în blocaj financiar

Preţul de referinţă stabilit de Consiliul Judeţean este cel în funcţie de care Administraţia Fiscală stabileşte impozitul pe venit şi arenda  pentru fermierii înregistraţi. Hotărârea de Consiliul Județean a stabilit pentru anul 2013 un preț de referință de un leu pentru grâu și porumb și doi lei pentru floarea soarelui, în condițiile în care un kilogram de  grâu s-a vândut în 2013 cu 0,65 lei, un kilogram de porumb cu 0,55 – 0,6 lei, iar floarea soarelui cu un leu. În luna februarie au constatat că ANAF a calculat un impozit dublu faţă de cât ar fi trebuit.

“Prin aceste prețuri de referință sunt afectați micii fermieri, societățile fiind impozitate conform veniturilor. După ce că au trecut prin secea din 2012, nu poți să împovărezi micii producători care și așa se descurcă greu.”, a mai adăugat Cornel Stroescu.

În condiţiile actuale, fermierii spun că nu vor achita impozitele şi vor ajunge în situaţia executării silite a utilajelor pe care le deţin. Revolta fermierilor este cu atât mai mare cu cât nu au fost confruntaţi în privinţa preţului de referinţă care nu corespunde cu realitatea agriculturii româneşti.

Situaţia nu se regăseşte numai în Mehedinţi ci şi în alte judeţe precum Ilfov, Alba sau Braşov.

APA Mehedinţi are peste 400 de fermieri din Mehedinţi, Gorj şi Timiş.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top