luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

ATENŢIE LA ŞARLATANI: METODA „ACCIDENTUL” FACE VICTIME ŞI ÎN MEHEDINŢI

Clipboard01Patru mehedinţeni au plătit scump navivitatea de care au dat dovadă. Au pus în conturile unor indivizi pe care nu i-au văzut niciodată peste 30.000 de lei.

Cei patru oameni, au fost înşelaţi de persoane necunoscute prin de acum arhicunoscuta metodă “ACCIDENTUL”, aceeaşi prin care sute de persoane din România au plătit sume considerabile de bani unor indivizi necunoscuţi, care s-a dovedit până la urmă a fi şarlatani de prima mână. Poliţiştii din Mehedinţi spun că “în majoritatea cazurilor, ei acţionează în mod preponderent pe cale verbală, prin convingerea persoanelor vizate. Sunt infractori inteligenţi, chiar sclipitori, ce cunosc bine psihologia oamenilor şi au o cultură generală  apreciabilă. Infractorii escroci, spre deosebire de ceilalţi, se disting prin prestanţă, aplomb, un simţ deosebit al observaţiei şi al oportunităţii, aptitudini ce le permit să-şi adapteze modul de operare la un vast câmp de manifestare”.

Alo, am făcut accident, am nevoie de bani urgent!

Modul de acţiune este cam acesta: “Victimele sunt sunate de către persoane necunoscute, recomandându-se ca fiind rude apropiate sau avocaţi ai acestora şi sub pretextul că au suferit accidente rutiere sau alte evenimente nefericite, le solicită sume de bani pentru soluţionarea problemelor: despăgubire victime, plata cauţiunii, etc. În general, victimele sunt alese din rândul persoanelor  în vârstă sau cu o situaţie materială bună. În toate aceste cazuri victimele sunt ,,avertizate” să nu răspundă la alte apeluri, întrucât poate interveni presa şi făcându-se publice evenimentele rutiere, în mod obligatoriu poliţia întocmeşte dosare penale pe numele fiilor, respectiv mamei, lucru care nu este adevărat”.

Una dintre victimele unui astfel de scenariu, în judeţul nostru este un bătrân de 74 de ani, din Drobeta-Turnu-Severin, care a plătit 6000 de euro unor necunoscuţi. Pe 24.04.2013, acesta sesiza Poliţia municipiului Drobeta Turnu Severin, că o zi mai devreme fusese apelat pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat ca fiind fiul lui. Vocea îl anunţa că a provocat un accident rutier şi că se află internat într-un spital din municipiul Bucureşti, iar victimele accidentului sunt reprezentanţi ai Ambasadei Franţei la Bucureşti. Ulterior bătrânul a fost aplelat de o altă persoană necunoscută, care s-a recomandat ca fiind avocatul fiului său şi care a solicitat suma de 4.500 lei, reprezentând onorariul şi taxa pentru barou. Fără să stea prea mult pe gânduri, bătrânul achită suma de 45.00 de lei. La scurt timp, aceeaşi persoană ce se recomandase ca fiind avocat solicită suma de 5.000 €, reprezentând daune pentru victimele accidentului, pentru ca fiul să scape de dosar penal şi să rămână în libertate. Bărbatul face naivitatea să transfere şi această sumă de bani către persoana necunoscută, prin servicii bancare, pentru ca ulterior să-şi dea seama că fusese înşelat.

12 zile mai devreme o femeia de 55 ani, a anunţat poliţiştii şi le-a spus aceeaşi poveste. În primă fază victimei i s-a cerut suma de 5.000 lei, iar a doua oară suma de 5.000 €. Femeia a plătit urgent doar 5000 de lei, deoarece între timp a fost sunată de fiul său adevărat care i-a spus faptul că a fost înşelată, că nu i s-a întâmplat nimic şi că a făcut o mare eroare.

Pe 18 aprilie o femeie de 38 ani, tot din Drobeta-Turnu-Severin, în urma aceluiaşi scenariu victima plăteşte doar suma de 1.000 lei, pentru că nu avea în casă cei 5000 de lei solicitaţi de persoana necunoscută de la celălalt capăt al firului. Iar în timp ce se deplasa către un oficiu bancar de unde să scoată toată suma de bani femeia o vede pe mama sa conducând autoturismul prin oraş, moment în care a înţeles imediat că a fost înşelată.

Ultima victimă a acestui scenariu este un bătrân satul Nicolae Bălcescu, care a fost înşelat cu 360 de lei.

Nu plătiţi în nici un caz bani unor necunoscuţi!

Aleraţi de aceste cazuri, poliţiştii din Meheidnţi au declanşat o campanile de informare a populaţiei, în special a pensionarilor. Pe 3 iulie, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Compartimentului Relaţii Publice, au desfăşurat împreună cu Poliţia municipiului Orşova – Compartimentul Proximitate, o întâlnire cu pensionarii din cadrul Clubului Pensionarilor Orşova. Scopul acţiunii a constat în prevenirea infracţiunilor de înşelăciune comise prin această metodă, prin informarea cât mai multor persoane vârstnice, potenţiale victime.

Pentru a nu plăti scump naivitatea, poliţiştii vă recomandă să nu acceptaţi în nicio împrejurare să trimiteţi sume de bani unor persoane care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude! Verificaţi întotdeauna apelul telefonic, înainte de a face orice tranzacţie şi nu trimiteţi sub nicio formă date personale sau copii după C.I., buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax, nici măcar unor persoane apropiate.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top