joi , 2 decembrie 2021
NEWS ALERT

ATENŢIE LA VIPERE!

Specialiştii îi avertizează pe oameni asupra pericolului de a fi muşcaţi de vipere, în această perioadă. Viperele se deosebesc de ceilalţi şerpi prin corpul scurt şi gros, cu o coadă care se termină brusc. Reptilele prezintă pe spate un desen în zig-zag, iar pe cap un semn în forma literei V întoarsă.


vipera 1
În general, Parcul Natural Porţile de Fier este recu­nos­cut ca fiind una din­tre cele mai populate zone cu vipere obişnuite şi vipere cu corn, dar pe Ciucaru Mare sunt la ele acasă. Din acest motiv ori­ce turist care vrea să urce aici trebuie să ceară asistenţa unui ranger. Turiştii care ajung în această zonă sunt sfătuiţi să fie atenţi pe unde calcă. Cei mai ex­puşi sunt cei care aleg pentru vacanţă Clisura Dunării, unde viperele coboară până pe dru­mul naţional ce leagă Orşova de Mol­dova Nouă. „Uite, de exem­plu, fisura din stânca asta poa­te să fie un loc perfect pentru o viperă. Dacă nu eşti atent şi pui piciorul acolo, te muşcă. De re­gulă, viperele nu sunt agresive decât dacă le ataci. Mi s-a în­tâm­plat în câteva rânduri să dau „ochi în ochi“ cu o viperă, dar nu mi-a făcut nimic. Dacă te retragi încet, înţelege că nu vrei să îi faci rău şi nu te ata­că”, ne-a spus un localnic din Eşelniţa.

În caz de muşcătură, per­soa­na trebuie transportată la cel mai apropiat punct sanitar. Puii sunt la fel de veninoşi ca şi exemplarele adulte. Spitalul Ju­deţean de Urgenţe din Drobeta- Tur­nu-Severin şi cel din Orşova s-au aprovizionat cu ser anti­viperin.

Chiar dacă zona este cunoscută ca fiind populată de vipera cu corn, totuşi cazurile de persoane muşcate de viperă au fost foarte puţine în ultimii 10 ani. „Din fericire nu am avut evenimente care să se soldeze cu decese. În fiecare sezon estival se înregistrează un caz, maxim două de persoane muşcate, dar nu putem spune cu certitudine dacă au fost muşcate de vipera cu corn sau de un alt şarpe. Avem pe stoc o cantitate suficientă de ser antiviperin pentru a interveni dacă este cazul”, ne-a declarat Viorel Radu Gandă, managerul Spitalului din Orşova, cea mai apropiată unitate spitalicească de zona Clisurii Dunării.

Ran­gerii Par­cului Natural Porţile de Fier îi sfătuiesc pe turişti să aibă la ei şi o trusă an­tişarpe, care se găseşte la far­macii. Aceasta conţine un cuţit ste­rilizat şi o pompă cu care se ab­soarbe veninul.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top