miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

AU ÎNCEPUT AUDIERILE ÎN DOSARUL DE EVAZIUNE FISCALĂ DE 10 MILIOANE DE EURO: PRIMUL AUDIAT, AVOCATUL SORIN CRUDIU

Avocatul Sorin Crudiu, cel care reprezintă în procese de mai bine de zece ani mai mulți romi de la Strehaia a fost adus primul la audieri în dosarul de evaziune fiscală în valoare de 10 milioane de euro în care joi dimineața s-au desfășurat 80 de percheziții. După audieri, Sorin Crudiu a plecat acasă.

avocatul sorin crudiu

La ieșirea de la audieri, Sorin Crudiu, cel care deține un cabinet de avocatură în Drobeta Turnu Severin s-a declarat nevinovat, adăugând că anchetatorii au verificat actele contabile ale Biroului de Avocatură din perioada 2009-2012.

“S-a efectuat o percheziție la sediul firmei mele de avocatură, s-au ridicat documente și înscrisuri din perioada 2009-2012, se fac verificări de rutină, după părerea mea. Am achiziționat două sau trei mașini AUDI din Germania și acuzația celor care instrumentează acest dosar este că am achiziționat aceste mașini de la firme din Strehaia. N-am nicio legătură cu grupul respectiv decât că îi reprezint de peste 10 ani în toate dosarele penale pe care le au, atât la nivelul județului Mehedinți cât și la celelalte instanțe și probabil nu s-a dorit ca eu să nu-i pot reprezenta în acest dosar.”, a declarat Sorin Crudiu la ieșirea de la audieri, de la DIICOT Mehedinți.

Sorin Crudiu este și avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, cel care l-a reprezentat pe acesta în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 12 de milioane de euro, deschis de anchetatori în noiembrie 2012. În data de 3 noiembrie 2012, Constantin Bădescu a fost arestat preventiv și eliberat în data de 30 decembrie 2012. De asemenea, și el ar urma să fie audiat joi seara, în dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de euro în care s-au efectuat joi dimineața 80 de percheziții în Mehedinți, Gorj, Dolj, Timiș, Dâmbovița și București.

La audieri urmează să ajungă și șeful Poliției Locale Drobeta Turnu Severin, dar și soția sa, cea care deține firma de pază Vigilent Security. Ambii au fost ridicați joi dimineața de la locuința din Drobeta Turnu Severin.

_DSC0010De asemenea, alți oameni de afaceri din Mehedinți sunt implicați în gruparea acuzată de procurori de evaziune fiscală din care fac parte mai mulți romi de la Strehaia.

INFO BACKGROUND

Membrii grupării înregistrau facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acţionari majoritari sau asociaţi.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit comunicatului, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

„Ulterior, sumele erau retrase  în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute”, se precizează în comunicat.

Conform DIICOT,  astfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ  28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

„S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari”, mai precizează DIICOT.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top