duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

AUDIERI ÎN DOSARUL „FRAUDĂ LA OMNIASIG”. PESTE 400 DE POLIŢE SUSPECTE ÎNCHEIATE LA MEHEDINŢI

Peste 400 de  clienţi ai Omniasig vor fi audiaţi zilele acestea de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Mehedinţi, în dosarul poliţelor de asigurare care ar fi fost falsificate.

sediul IPJ Mehedinti

Ei vor fi audiaţi nu în calitate de inculpaţi, ci pentru a da declaraţii în megadosarul fraudei cu asigurări instrumentat de procurorii Parchetului de la Înalta Curte.

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au început să caute acasă 400 de mehedinţeni, pentru a-i aduce la audieri, câteva persoane fiind deja audiate în acest dosar. Ei vor fi che­maţi la audieri în urmă­toa­rele zile, lista cu codurile numerice personale sosind zilele trecute la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi. De ase­menea, la audieri vor fi chemaţi şi agenţii de la Omniasig Mehedinţi, care au încheiat asigurări.

Poliţiştii au primit, în premieră, un ghid de anchetă, care conţin un set de întrebări la care clienţii Omniasig vor trebui să răspundă.

Confom anchetatorilor, reprezentanţii Omniasig au încheiat, numai în data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de poliţie de asigurare suspecte.

Cele mai multe au fost în judeţe unde agenţii cu maxim 10 angajaţi au încheiat sute de poliţie. Astfel, în judeţul Covasna au fost încheiate 960 de poliţe, în Alba – 914 poliţe, în Harghita – 913 poliţe, în Mureş – 799 de poliţe, în Maramureş – 671 de poliţe, în Argeş – 635 de poliţe, în Iaşi – 507 şi în Cluj – 475 de poliţe.

În restul judeţelor, numărul poliţelor întocmite la data de 26 iulie a fost de aproximativ 300. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că unii agenţi de asigurări au încheiat, într-o singură zi de lucru, între 50 şi 184 de poliţe de asigurare. La Mehedinţi ar fi vorba de 400 de poliţe de asigurare încheiate în aceeaşi zi.

“Astăzi am fost la Poliţia municipiului, unde am dat declaraţie, alături de o altă doamnă. Poliţistul m-a întrebat dacă a fost coadă la Omniasig atunci când am încheiat poliţa şi i-am spus că nu era coadă. Îmi amintesc că am fost sunată de cei de la Omniasig înainte de a-mi expira poliţa şi am achitat 20 de euro pentru perioada 2013-2014. Poliţistul vroia să ştiu dacă pe chitanţă era trecută ziua în care am achitat suma ori o altă dată, dar sincer nu îmi mai amintesc acest aspect. M-a mai întrebat dacă am discutat şi alte chestiuni cu agentul de asigurări, însă discuţia mea a fost strict legată de asigurare şi atât”, ne-a povestit o doamnă din Turnu Severin.

Prejudiciul produs în acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspectează că suma este mult mai mare.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, în 14 mai, 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele. Anchetatorii au ridicat atunci înscrisuri şi au audiat mai multe persoane.

Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig încheia poliţe de asigurare facultativă şi le antedata, pentru a crea aparenţa că au fost semnate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare PAID.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD – poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispoziţiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiţii, susţin procurorii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B.

Sumele de 20 şi respectiv 10 euro trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

Unicul obiect al verificărilor desfăşurate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013, preciza asigurătorul.

„Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD. Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie”, arăta Omniasig într-un comunicat de presă.

Distribuirea poliţelor PAD (poliţă de asigurare împotriva dezastrelor) s-a făcut prin intermediul acţionarilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) până în luna iulie a anului trecut, printre care nu figura şi Omniasig. Ca urmare a semnării unui protocol cu PAID, Omniasig a început în luna august să distribuie poliţe PAD.

Omniasig este controlată de compania Vienna Insurance, şi este a treia firmă de asigurări din România după cota de piaţă. Ea a fost înfiinţată în 1995 şi a fost preluată de firma Wiener Staedische, parte a Viena Insurance Group. În 2008, Vienna Staedistche a preluat BCR Asigurări, fuzionând în 2012 sub denumirea Om­niasig Vienna Insurance Group.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top