marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

AUTORITĂŢILE SE PREGĂTESC DIN NOU SĂ DESCHIDĂ BLOCUL MATERNO INFANTIL DIN SEVERIN, DUPĂ 26 DE ANI DE LA ÎNCEPEREA LUCRĂRILOR

Primii copii s-ar putea naşte la Blocul Materno Infantil din Drobeta Turnu Severin, începând de joi, când se aşteaptă şi vizita ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Tot atunci se va deschide oficial şi noua maternitate a cărei construcţie a început în anul 1988, care a înghiţit peste 13,5 milioane de euro şi a trimis în instanţă un manager al Spitalului, un preşedinte de CJ, dar şi un director executiv din CJ. În plus, Consiliul Judeţean achită o rată lunară de 500 000 lei a creditului contractat pentru construcţia unităţii, în 2010.

maternitatea

În anul 1988, lângă Spitalul Judeţean din Severin au început lucrările de construcţie a unui bloc materno-infantil, modern pentru acea vreme, prevăzut pentru circa 4000 de naşteri câte aveau loc anual atunci în Mehedinţi. Până în 2009 când preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu a decis reluarea lucrărilor, se realizase însă doar 58 la sută din scheletul noii construcţii, ani de-a rândul lucrările fiind abandonate şi favorizând degradarea. Evident a fost nevoie de o reproiectare având în vedere că acum cifra natalităţii este mult mai mică.

Clădirea este în administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi iar pentru construcţie, s-au cheltuit circa 13,5 miloane de euro din surse proprii şi dintr-un credit bancar.

În lei, valoarea se transformă în 59 000 000 lei vechi cu TVA , din care 35 000 000 a fost credit de la BRD pentru care CJ Mehedinţi îl plăteşte în 10 ani de zile, iar diferenţa sunt surse proprii de la Consiliul Judeţean  Mehedinţi.

Blocul Materno Infantil, mijloc electoral în fiecare campanie 

De-a lungul timpului , Blocul Materno Infantil a fost obiectul de campanie electorală la mai toate alegerile: cele mai recente sunt localele din 2012, europarlamentarele din 2014, iar acum alegerile prezidenţiale.

În anul 2013, noua maternitate a fost inaugurată de preşedintele suspendat acum, al Consiliului Judeţeam, Adrian Duicu, fostul manager, Doina Borugă, dar şi de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, deşi unitatea nu putea fi dată în folosinţă pentru că nu avea sistem de ventilaţie, mobilier şi nici aparatură.

După inaugurarea din 1 august 2013 au început demersurile pentru dotarea noii maternităţi cu aparatură şi mobilier, estimate atunci la 2,5 milioane de euro. Contractul de achiziţie a făcut apoi obiect de anchetă de către DNA faţă de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Daniela Popescu, director executiv al CJ Mehedinţi şi Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean. Practic, procurorii anticorupţie susţin că cei trei au furnizat informaţii din caietul de sarcini unei societăţi comerciale, pentru ca aceasta să câştige licitaţia.

„În perioada ianuarie – septembrie 2013, inculpaţii: Duicu Ioan-Adrian (preşedintele consiliului judeţean Mehedinţi), Popescu Daniela-Delia (director executiv al consiliului judeţean Mehedinţi şi, în acelaşi timp, preşedintele consiliului de administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) şi Borugă Doina (manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii ai unor societăţi comerciale) accesul la informaţii care nu erau destinate publicităţii (informaţii constând în preconizarea de către reprezentanţii consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin demarării unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect achiziţionarea de echipamente medicale şi de mobilier necesar utilării blocului materno-infantil din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, precum şi date tehnice şi financiare necesare întocmirii documentaţiei de atribuire a achiziţie publice), acţionând cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici menţionaţi un folos necuvenit (constând în înlăturarea competitorilor economici şi în asigurarea unei marje de profit maximale).”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Imediat ce a început ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, contractul de achiziţie a fost supendat, iar succesorii lui Duicu şi Borugă s-au văzut nevoiţi să caute alte soluţii. S-a ajuns la concluzia de compromis ca Blocul Materno Infantil să fie dotat cu aparatura din vechea maternitate. Presa a relatat că aceasta a fost vopsită şi transportată cu maşina Serviciului de Medicină Legală  de la Spitalul din Grădină la noua clădire. Tot atunci s-au descoperit numeroase deficienţe de construcţie care au necesitat alţi bani pentru a fi remediate.

Blocul materno infantil are trei săli  de operaţie,  40 de paturi pentru nou-născuţi , dintre care 8 de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie şi 65 de paturi pentru obstetrică-ginecologie.

Întâmplător sau nu, şi de această dată, pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru prezidenţiale, se inaugurează din nou Blocul Materno Infantil. Oricum ar fi, sperăm ca măcar acum să funcţioneze!

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top