duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

AVION UTILITAR CAZUT PE UN CAMP LANGA CIOCHIUTA. CEI TREI PILOTI AU SCAPAT CU VIATA

DSCF5067Un avion utilitar s-a prabusit astazi in jurul orei 10.30, pe un camp din afara localitatii Ciochiuta. Avionaul a ramas fara motor in aer, dar pilotul a reusit sa aduca aparatul de zbor in siguranta la sol. Un echipaj de pompieri a ajuns la locul incidentului si asigura masuri PSI.

În avionul de tip Antonov II se aflau trei persoane, care au scăpat nevătămate în urma aterizării forţate. Aeronava aparţine unei firme din Timişoara şi a fost angajat de Direcţia Silvică Mehedinţi pentru combaterea insectelor dăunătoare din pădurea din zona localităţii Ciochiuţa.

„În perioada aceasta Direcţia Silvică Mehedinţi execută combaterea dăunătorilor. Dimineaţa, la primul zbor, cam la jumătatea zborului au fost ceva probleme tehnice la motor, motorul s-a oprit, piloţii profesionişti au reuşit să aducă avionul pe teren şi nenorocul lor a fost că pe terenul respectiv era o butură de lemn care a distrus trenul de aterizare”, a declarat Sorin Nicolicioiu, director tehnic la Direcţia Silvică Mehedinţi.

Pilotul, unul experimentat, cu 6.000 de ore de zbor la activ, a declarat că la un moment dat a simţit cum pierde puterea motorului, lucru confirmat şi de un martor, care a văzut aeronava planând, cu motorul nefuncţional.

„L-am văzut zburând deasupra casei şi am zis că e ceva în neregulă fiindcă era fără motor şi am fost sigur că ceva s-a întâmplat. A avut noroc că a aterizat forţat fiindcă era şi pasarela foarte înaltă şi putea să se întâmple o tragedie ori putea să atingă firele de înaltă tensiune de la calea ferată. A fost un noroc şi probabil că este un pilot experimentat”, a spus un martor ocular.

Pilotul a mai spus că nu s-a temut pentru viaţa sa şi a pasagerilor, concentrându-se doar la a ateriza în siguranţă, lucru care s-a şi întâmplat.

„Am pierdut puterea motorului când eram deasupra pădurii şi de acolo l-am atras aici că dacă nu doamne fereşte pilotulaterizam pe oraş. Motorul s-a oprit în dreptul pasarelei şi am încercat să-l duc spre terenul de aterizare şi acolo s-a oprit şi am aterizat în condiţiile acestea, perpendicular. Bine că s-a întâmplat şi aşa şi că nu l-am dat peste cap. (…) În momentul acela reacţionezi din instinct, dar experienţa îşi spune cuvântul. Noi am mai simulat aterizări forţate , numai că acum a fost un pic pe nepregătite”, a povestit pilotul avionului, Ştefan Onica.

avionulAvionul a fost avariat la roţi, tren de aterizare şi aripa stângă, însă şi aceste pagube nu s-ar fi produs, dacă pe câmpul pe care a aterizat aeronava nu ar fi întâlnit o buturugă. Un echipaj de pompieri, cu o autospecială cu apă şi spumă, din cadrul Pichetului Strehaia, a intervenit prompt pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la acea aeronavă.

„Am intervenit pe raza localităţii Ciochiuţa cu o autospecială cu apă şi spumă pentru a asigura măsurile psi la o aterizare forţată la un avion pe un teren viran. Când am ajuns la faţa locului nu au fost probleme, au fost trei pasageri, nu au avut nicio leziune. Nu au fost scurgeri pentru că până al sosirea noastră comandantul avionului a decuplat borna de la avion”, a spus comandantul Pichetului de Pompieri Strehaia, cpt. Sorinel Marinaş.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top