sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

BĂILE HERCULANE: PROIECTE CARE POT DEZVOLTA STAŢIUNEA… CU VOIA GUVERNULUI

Staţiunea Băile Herculane, faimoasă pentru apele sale termale, încremenită în atmosfera construcţiilor în stil baroc austriac poate renaşte. Proiecte de dezvoltare a staţiunii de care s-a îndrăgostit împărăteasa Sisi sunt, primarul le susţine, dar are nevoie de banii Guvernului USL.

IMG_9020

Când vorbim despre turism, primul lucru de care ne lovim este infrastructura. Şi asta pentru că înainte de condiţiile de cazare şi posibilităţile de agrement dintr-o staţiune, străzile care duc la pensiune sau la hotel trebuie să fie lipsite de gropi. Vestul ţării este una dintre regiunile care stă mai bine la capitolul drumuri naţionale şi europene decât altele. La Herculane însă un proiect de reabilitare a celor 17 artere de circulaţie abia a început să se concretizeze. Muncitorii au început, dar proiectul este în întârziere.

Primarul staţiunii, Nicuşor Vasilescu  a declarat pentru mhalert.ro că proiectul are o valoare de peste 4 milioane de euro şi cuprinde totodată şi reabilitarea celor cinci poduri din oraş, dar şi a parcului central. Termenul de finalizare ar fi fost noiembrie 2013, dar s-au făcut demersuri pentru ca acesta să fie prelungit cu încă şase luni. Motivul ar fi, potrivit edilului şef, încă 1,5 milioane de euro, fonduri guvernamentale, care urmează să intre în Băile Herculane pentru reţeaua de apă şi canal în staţiune.

primarul„Îmi asum toate criticile, dar nu voi demara lucrările de asfaltare până nu se face reţeaua de apă şi canal.”, a spus Vasilescu.

Turistul care ajunge la Herculane ar urma să se bucure de un AquaParc pe platoul Coronici, acolo unde se desfăşoară anual spiralele adepţilor MISA.

Edilul şef, Nicuşor Vasilescu a explicat că spaţiul de pe platou este suficient de mare astfel încât Parcul să nu îi afecteze pe cei mai fideli turişti din Herculane.

Proiectul AquaParcului din Herculane a fost făcut după analiza unor spaţii similare din Austria şi Germania, care au atras turiştii în zonele respective odată cu amenajarea lor.

Investiţia este de 15 milioane de euro, proiectul este făcut pentru accesarea fondurilor europene, dar deocamdată nu are finanţare.

„Nu are nicio legătură cu yoghinii. Partea exterioară este suficient de mare astfel încât întreg grupul MISA să îşi poată desfăşura activitatea pe platou. În cazul în care se vor deschide finanţările europene pentru anul 2014, proiectul este făcut şi va fi depus pentru a se obţine fonduri europene. Exerciţiul bugetar 2014-2020 trebuie să cuprindă astfel de invetiţii.”, a explicat Nicuşor Vasilescu, sperând că odată cu finalizarea proiectului AquaParc turismul în Băile Herculane se va dezvolta.

IMG_9029Tot pe platoul Coronini, primarul din Herculane vrea panouri fotovoltaice care ar reduce costurile Cponsiliului Local cu aproximativ 50 000 de lei lunar.

„Am calculat consumul Primăriei cu energia, am adăugat ce am putea consuma şi am făcut proiectul în acest sens.”, a spus primarul din Herculane.

Un alt proiect care stagnează deocamdată este cel al cinematografului din Băile Herculane, cel pe care edilul vrea să îl facă 3D.

„Este semnat contractul de finanţare, au început lucrările anul trecut. Constructorul, firma Staicons, are probleme financiare dificile şi sunt şi ceva facuri neachitate de Ministerul Turismului. El va fi dotat la standardele actuale – Mall 3D. Într-un alt corp de clădire  va funcţiona biblioteca oraşului şi se va organiza şi o sală pentru conferinţe.”, a spus Nicuşor Vsilescu.

La capitolul drumeţii, la Băile Herculane este contractată şi reabilitarea traseelor turistice, acestea urmând să fie dotate cu băncuţe şi coşuri de gunoi.

Proiecte îndrăzneţe, aşadar, pe care primarul speră să le finalizeze cât mai curând, pentru ca turismul în staţiune să aibă un caracter permanent şi nu unul sezonier, ca acum.  Cheia către concretizarea lor are valenţe politice. Democrat liberalul Nicuşor Vasilescu a renunţat de curând la orice funcţie în PDL. Şef la judeţ este fostul coleg de partid, Sorin Frunzăverde, actual liberal al jumătăţii din Guvernul USL.

 

loading...


Un Comentariu

 1. Multumesc Bunului Dumnezeu ca am avut sansa sa intilnesc in viata si oameni harnici de caracterul actualului edil al orasului statiune balneoclimaterica Baile Herculane . Sansa noastra a celor care beneficiem de miracolele lasate de ..natura acolo pe malurile riului Cerna cu citiva km mai sus de intilnirea acestuia cu riul Belareca , este ca dupa groparii statiuni ce au pastorit din 1990 si pina in 2008 Domnul a rinduit sa fie bine . Urmare eforturilor depuse acum orasul este un adevarat santier cu sanse reale ca pina la sfirsitul anului 2014 dorintele Domniei sale , visele multora dintre noi , sa se transforme in realitati .Atestarea statiunii este anul 153 si acum in 2013 avem 1860 de la prima atestare . Proiectele realizate , in faza de santier saulucrare licitata sint :
  – Sistem de gestionare a deseurilor
  – Reabilitare infrastructura strada Romana
  – Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism din statiune
  – Baile Herculane emblema turistica a Banatului montan
  – Sala de sport
  – Locuinte pentru tineret
  – Locuinte sociale
  – Gradinita si cresa
  – Reabilitare Vila Elisabeta
  – Reabilitare si extindere retele apa si canal
  – Reabilitare si indiguire riul Cerna , podul de piatra si podul de fonta
  – Reabilitare Camin cultural
  – Reabilitare trasee turistice
  – Infintare Centruinformare turistica
  – Restaurare fintini publice cu apa termale
  – Infintare Centru cultural prin reabilitare si extindere cinematograf
  – Centrala fotovoltaica
  …….

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top