joi , 28 mai 2020
NEWS ALERT

BLOCAJ LA PRIMĂRIA BAIA DE ARAMĂ, UNDE FUNCŢIONARII REFUZĂ SĂ ELIBEREZE ADEVERINŢE FERMIERILOR

Blocaj în Baia de Aramă. Din cei aproximativ 3000 de fermieri care au obţinut subvenţie anul trecut, doar doi ar putea primi anul acesta pentru suprafeţele şi animalele pe care le deţin. Primăria Baia de Aramă refuză să întocmească declaraţia pe propria răspundere a fermierului. În plus, aici nu s-a întocmit registrul agricol. Funcţionarii de la Primărie spun că se tem de DNA să întocmească documentele, chiar dacă există Ordinul Ministrului Agriculturii care le cere să întocmească atele respective. În tot haosul fermierii riscă să rămână fără bani dacă lucrurile nu depus dosarele pentru plata pe suprafaţă până la 15 iunie.

IMAG0564

Prefectul de Mehedinţi, conducerea APIA şi a Asociaţiei Producătorilor Agricoli au mers marţi, în Baia de Aramă la prima întâlnire organizată în judeţ, pentru a-i pune la punct pe funcţionarii primăriilor cu privire la emiterea actelor pentru subvenţii. Spiritele s-au încins când reprezentanţii APIA au arătat că în zona de nord a judeţului sunt primării care nu eliberează adeverinţe fermierilor, absolut necesare la dosarul pentru subvenţii. Între acestea Primăriile Baia de Aramă şi Floreşti. În plus registrele agricole nu au fost întocmite, deşi din 2007 fermierii obţin subvenţii pe aceleaşi suprafeţe pe care le au.

„Am încercat de trei săptămâni să iau adeverinţă de la Primărie, (n.r. Primăria Baia de Aramă. Ni se spune că registrele nu sunt făcute pe 2015. Parcă se vrea, anume să se facă aşa ceva, să pierdem subvenţia.”, a declarat, revoltat, un fermier din Baia de Aramă.

În Baia de Aramă din cei aproximativ trei mii de fermieri care au animale şi suprafeţe de teren, doar doi au primit adeverinţe. Şi acelea, prost făcute, astfel că oamenii au fost întorşi înapoi de APIA. Declaraţia fermierului pe propria răspundere, în faţa secretarului Primăriei este necesară pentru dosarul de subvenţie pe suprafaţă, în condiţiile în care la Primării nu există registru agricol.

“Acestea (n.r. registrele agricole) trebuiau lucrate din 2007 până la momentul actual, trebuiau lucrate de oameni, de aceşti specialişti (n.r. funcţionariui APIA), care aveau logistică, aveau calculatoare, aveau hărţi, au avut specialişti şi bani, nu primăriile cu 7, sau 8 milioane, să le facem noi. Vom intra în procese, dacă se dau în judecată.”, a declarat secretarul Primăriei Baia de Aramă care spune că şi-a dat demisia din funcţie.

De partea celalată, conducerea APIA spune însă că Primăriile sunt responsabile cu întocmirea registrelor agricole şi emiterea adeverinţelor pentru dosarul de subvenţii.

“În ceea ce priveşte Primăria Baia de Aramă, nu au registrele agricole completate nici pe 2014, nici pe anii anteriori, nu au o evidenţă clară a suprafeţelor din regiune, prin urmare, refuză categoric să elibereze adeverinţe. Primăria trebuie să aibă o evidenţă clară cu suprafeţele din zonă, cu utilizatorii legali ai suprafeţelor.”, a explicat directorul APIA Meheidnţi, Loredana Gherasimescu.

Iniţiatorii întrunirii au fost vehemenţi în declaraţii şi au cerut colaborare între funcţionarii APIA şi Primării pentru ca fermierii să nu fie puşi pe drumuri. În plus, funcţionarii APIA îi vor ajuta în zilele libere pe reprezentanţii Primăriilor să facă digitizarea şi să întocmească în mod corect actele pentru fermieri.

Pentru că situaţia trebuie să se rezolve ca oamenii să se încadreze în depunerea dosarelor până în data de 15 iunie ca să primească subvenţiile, prefectul spune că se va recurge la sancţiuni.

„Noi tocmai din acest motiv am venit aici, ca să rezolvăm toate problemele, inclusiv la Primaria Baia de Aramă. Eu cred că este şi un pic de rea voinţă amestecată cu neştiinţă. Au şi o situaţie în care secretarul şi-a dat demisia. Problema va fi rezolvată pentru că sunt şi alte comune în această situaţie. În schimb, aici, la Centrul APIA de la Baia de Aramă sunt oameni care cunosc meserie. O să apelăm sâmbăta şi duminica la dânşii, ca prin intermediul celor care sunt responsabili la Primărie să rezolvăm problema. Vom merge până la sancţiuni, indiferent că se numeşte primar, că este secretar, că este agent agricol.”, a declarat prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, la sfârşitul întâlnirii.

La fel de încrezător este şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli, Cornel Stroescu. Le-a transmis fermierilor prezenţi la întrunire şi funcţionarilor din primăriile din nordul Meheidnţiului că România are una dintre cele mai mici subvenţii din Uniunea Europeană şi trebuie să facă tot posibilul pentru ca oamenii să nu piardă banii pentru culturi.

„Dacă se vrea, se poate. Primăriile, cum spuneam, să ajute fermierii să digitizeze! Durează 10 minute să introducă în calculator toate datele, să semneze cererea şi a plecat. APIA lucrează şi sâmbăta şi duminica, numai oamenii, să vină, să ceară informaţii şi ajutor. Atunci când sunt nereguli să apeleze şi la noi la Asociaţie. (n.r. Asociaţia Producătorilor Agricoli) pentru că îi ajutăm cu tot ce putem.”, a spus Cornel Stroescu.

Primăria Baia de Aramă a fost implicată într-un amplu scandal de încasări ilegale de subvenţii chiar anul trecut. Acum fie funcţionarii care au fost la DNA pentru neresulile întocmite suflă şi în iaurt, fie există rea voinţă.

Anul trecut, fermierii din judeţul Mehedinţi au primit 40 de milioane de euro din subvenţii. Din păcate pentru anul acesta au depus dosarele doar 4000 din cei peste 31 000 de fermieri. Termenul limită este 15 iunie.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top