luni , 29 noiembrie 2021
NEWS ALERT

CADOURI PENTRU COPIII ROMÂNILOR DIN RÎTKOVO – SERBIA

A devenit deja o tradiție anuală pentru Asociația Forumm pentru Cultură și Identitate din Severin dăruirea de cadouri în preajma Crăciunului și a Anului Nou, pe rit vechi, copiilor etnicilor români din satele aparținătoare comunei Kladovo.

cadouri serbia 1

Anul acesta, a primit și sprijinul partenerilor de la Asociația pentru Tradiția și Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo. Un număr de 30 de copii de la școala din Rîtkovo au primit fericiți pe Moș Crăciun.

Povestea cadourilor de Crăciun și Anul Nou a început în anul 2012, când peste 30 de copii din localitatea de reședință a comunei Kladovo primeau cadouri pentru Crăciunul pe rit vechi. În anul următor, moșul cel darnic și bun a venit în satul Kostol, pentru ca în acest an să poposească la Rîtkovo și Korbovo, la 30 de micuți care urmează cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, implementate oficial în școlile din Valea Timocului, pe 13 noiembrie 2013. Întâmplarea a făcut ca tot într-o zi de 13, în ianuarie 2014, la exact două luni de la momentul istoric al introducerii cursurilor de limba română în școlile sârbești din zonele locuite de etnicii români, copiii să primească din nou daruri.

Evenimentul s-a consumat la o săptămână distanță de Crăciunul pe rit vechi din Serbia, chiar în ziua se sărbătoreşte Anul Nou pe rit vechi – 13 ianuarie 2014.

La Rîtkovo, un sat aflat pe malul Dunării, la circa 20 de kilometri de Kladovo, școala generală din localitate s-a dovedit primitoare pentru reprezentanții asociațiilor Forumm pentru Cultură și Identitate din Severin și Tradiția și Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo, care au venit încărcați de cadouri pentru copiii care participă în această școală la cursurile de limba română. La eveniment au participat și primarul satului Rîtkovo – Milan Georgișanovici,  dar și un tânăr român din zonă, student al Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova – Ivan Marinovici.

„Ne bucurăm dint tot sufletul să fim azi aici în școala în care voi învățați, în ajun de an nou și să vă adresăm vouă, dar și prinților și dascălilor voștri cele mai sincere urări de sănătate, la mulți ani, bucurie și belșug, dar și să vă dăruim câteva cadouri specifice acestei perioade a sărbătorilor de iarnă”, le-a spus copiilor președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Rumânilor „Dunărea” – Tihan Matasarevici. „Să fiți sănătoși, bucuroși și să aduceți părinților voștri numai note mari de la această școală, să vă respectați profesorii și să învățați bine, pentru a fi pregătiți pentru viață, dar mai ales să vă bucurați de posibilitatea istorică de a studia la școală limba strămoșilor voștri, limba română, alături de limba țării voastre – Serbia”, a precizat președintele Asociației Forumm pentru Cultură și Identitate – Romeo Crîșmaru.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top