vineri , 5 iunie 2020
NEWS ALERT

CAMERA AGRICOLA TREBUIE SA FUNCTIONEZE PENTRU MICII FERMIERI

Fermierii din România au nevoie de funcţionarea Camerelor Agricole Judeţene şi cea a organismului naţional. Mesajul a fost transmis ieri, la Academia de Ştiinţe Agricole unde a avut loc întâlnirea comitetului director înfiinţat anul trecut. Toţi preşedinţii în cele 14 judeţe înfiinţate au cerut Ministerului Agriculturii finanţare pentru Camerele Agricole şi adoptarea cât mai rapidă a legii  care în prezent se află la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Din păcate Ministrul Daniel Constantin care confirmase prezenţa la eveniment, a anunţat în ultimul moment că nu poate participa. În urma anunţului, au fost şi semnale de protest.

IMAG0605

Camera Agricolă Naţională a primit de curând un sediu în cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole „Gheorghe Ionescu Şişeşti” din Capitală. Acolo a avut loc şi întrunirea comitetului director la care au participat preşedinţii celor 14 judeţe în care s-a înfiinţat Camera Agricolă. Preşedintele Cornel Stroescu a arătat că primii care au de câştigat din funcţionarea Camerei Agricole Naţionale sunt micii fermieri.

„Camera Agricolă va fi pentru fermieri, în special pentru fermierii mici. Fermierii mari se descurcă. Ne interesează ca şi fermierii mici săs e descurce.”, le-a transmis Cornel Stroescu celor prezenţi la întrunire.

Din păcate în lipsa organismelor din judeţe şi Ministerul Agriculturii întârzie adoptarea legii şi asigurarea finanţării Camerei Agricole. Toţi cei prezenţi la întâlnire, între care şi fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, au arătat cât de importantă este funcţionarea Camerei Agricole şi cum în lipsa ei, fermierii români sunt vitregiţi în ceea ce priveşte drepturile lor.

„În toată Uniunea Europeană, politicile agrare se fac de către agricultori, de către fermieri, prin Camerele Agricole, bineînţeles, neîncălcând legislaţia europeană. Atâta timp cât vom avea aceste camere agricole funcţionale, vom putea aplica o legislaţie europeană şi pentru fermierii noştri. La ora actuală, fermierii noştri sunt fermieri europeni numai pe hârtie, în fapt, sunt undeva, la capătul mesei la un ospăţ. Nu se poate să ai 130-140 de euro pe hectar, iar ţara vecină, Ungaria – 300, Bulgaria ne-a depăşit – 380, Polonia ajunge la 370. Nu mai vorbesc că recent am fost în Spania. Pentru culturile lor de măsline primesc 820 de euro.”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Camerei Agricole Timiş.

 IMAG0598

„Aceste camere sunt şi membre ale COPA, la nivel european sau COPA COGECA, sunt cele care reprezintă de altfel, totalitatea fermierilor şi deschid calea spre decizii politice în agricultură, cazul Austriei, de pildă, nu mai vorbesc de ceea ce înseamnă Franţa. Camerele Agricole sunt cele care lucrează pentru fermieri în ceea ce înseamnă piaţa, sunt cele care stabilesc preţurile minime orientative, pot stabili anumite tehnologii, pot să fie pe rol de consultanţă pentru membri şi fermieri. Sigur că este nevoie de organizare şi este nevoie de organizare care să iasă din zona interesului politic, de partid, de grup.”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

În ultimul an, de când a fost ales preşedinte al Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu a făcut numerose demersuri la minister pentru modificalea Legii 283, în baza căreia ar trebui să funcţioneze Camera Agricolă.

IMAG0607

„Noi am făcut propuneri, este acum în dezbatere la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Semnale sunt pozitive, sunt de acord, nu este nimeni împotrivă acolo. A trebuit să facem şi o întâlnire aici, toate cele 14 camere, preşedinţii şi birourile permanente sunt aici. Trebuie să mergem mai departe şi cel mai important este să înfiinţăm şi în celelalte judeţe, unde nu s-au înfiinţat până acum. Obiectivul principal al acestor Camere, după ce vor fi înfiinţate în toată ţara este de a asigura o piaţă de desfacere a produsului românesc.”, a declarat preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu.

IMAG0613

Desi îşi anunţase prezenţa la întâlnire şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, acesta a anuntat în ultimul moment că nu poate ajunge. În semn de nemulţumire, preşedinta Camerei Agricole Maramureş, a pus în locul în care ar fi trebuit să stea Daniel Constantin o papuşă îmbrăcată în port popular maramureşan.

„Noi am venit astăzi din Maramureş, o delegaţie, zic eu destul de reprezentativă, cinci persoane, reprezentanţii a cinci mii de fermieri. Am venit cu inima deschisă, cu gânduri bune şi am crezut că domnul ministru va fi de faţă, dar posibil că cinci mii de fermieri pe care îi reprezentăm şi părerile lor nu contează atât de mult şi îi promit că data viitoare vom fi 20 000 de fermieri, membri ai Camerei Agricole la Maramureş.”, a transmis, nemulţumită, Covaciu Severica, preşedinta Camerei Agricole Maramureş.

Cel care a venit să ţină piept nemulţumirilor agricultorilor la adresa Ministerului Agriculturii a cerut ca fermierii să se organizeze în toate judeţele pentru înfiinţarea Camerelor Agricole.

„Există o lege în vigoare şi cred că aici trebuie rezolvată problema. Partea legislativă, pentru că termenul de înfiinţare a camerelor agricole a fost prelungit de cinci ori. Din câte ştiu, a trecut de Senat prelungirea pentru a şasea oară pentru nouă luni de zile, urmează să ajungă în Camera Deputaţilor pentru dezbateri, tot în ideea de a înfiinţa aceste camere agricole şi în judeţele unde nu s-a înfiinţat până acum.”, a declarat Viorel Morărescu, din partea Minsterului Agriculturii.

Cei prezenti la întrunirea din Capitală au mai ridicat şi probleme legate de prezentul agriculturii, cea mai mare fiind aceea a fondurilor APIA. Fermierii au criticat faptul că noile reglementari care privesc depunerea cererilor pentru obţinerea plpţilor pentru detinătorii de păşune îi impiedică să acceseze sprijinul pe suprafaţă, în condiţiile în care nu deţin animale.

 

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top