duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

CÂT NE COSTĂ ROCADA DIRECTORILOR DE LA AGRICULTURĂ ÎN ŢARĂ?

După destrămarea Uniunii Social Liberale, zeci de directori ai Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din toată ţara au fost puşi pe drumuri. Ministrul Agriculturii a emis, pe bandă rulantă, ordine de detaşare, iar cu data de 15 mai, şefii DADR şi-au lăsat familiile şi au plecat pentru şase luni în alte judeţe. Principalul motiv al rocadelor a fost ca directorii cu susţinere liberală să fie determinaţi să-şi dea demisia întrucât nu puteau fi daţi afară pentru că ocupaseră posturile prin concurs.  Costurile de cazare, deplasare şi mâncare sunt suportate din bani publici şi nu sunt mai mici de   5 000 de lei pe lună, în cazul fiecăruia.

_DSC1342Din data de 15 mai, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rulară Argeş a fost mutat la Drobeta Turnu Severin, să conducă structura similară din Mehedinţi, prin detaşare. Chiar dacă nu i-a fost uşor să lase familia la Piteşti, Corneliu Vasilescu a plecat la 230 de kilometri distanţă.

_DSC1339„Legea 188 – Legea Funcţionarilor Publici specifică clar: Ordinul de ministru, odată dat, se execută, nu se discută, aşa că am primit Ordinul numărul 1860, am venit a doua zi după ce l-am primit, în judeţul Mehedinţi şi m-am apucat de treabă. Este un colectiv foarte serios, m-am bucurat, mă înţeleg cu oamenii. De altfel, ce avem noi de făcut, decât să participăm şi noi, cu mult sau puţin la o agricultură mai bună, mai performantă!?, a declarat Corneliu Vasilescu pentru mhalert.ro.

Legea le permite să stea la hotel de trei stele

Corneliu Vasilescu este un expert în domeniul agricol, iar funcţia de director al DADR Argeş a deţinut-o din 2005, cu mici pauze în care politicul şi-a pus amprenta pe structurile deconcentrate. Fără voia sa, stă la un hotel de trei stele din Severin, unde tariful pe noapte depăşeste 140 lei. Un calcul simplu arată că Ministerul Agriculturii achită doar pentru cazare 4200 lei pe fiecare lună din cele şase.

Întrebat dacă sunt decontate cheltuielile de cazare, Vasilescu a confirmat, adăugând că toate deconturile de detaşare se fac conform legii.

„La Direcţia Agricolă Mehedinţi era bine dacă aveau un loc anume de primire, un oficiu. Nu a fost cazul. Locuiesc la un hotel. În mod normal se spune că se decontează cheltuielile de transport.”, a adăugat Corneliu Vasilescu.

Actualul şef al DADR Mehedinţi nu se simte ca acasă în Mehedinţi, chiar dacă şi-a făcut deja prieteni. În biroul de director, înt-una din vitrine incă este expusă o diplomă a şefului de drept al instituţiei, Ştefan Răceanu, detaşat şi el, printr-un alt ordin al Ministrului Agriculturii în Botoşani.

Tot din bugetul statului, directorii mutaţi după voia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, primesc indemnizaţie de deplasare de 13 lei pe zi, adică alţi aproximativ 300 lei pe lună. Fiecare are însă dreptul să meargă şi o dată pe lună acasă, astfel că li se decontează combustibilul pentru transport. Alţi 300 lei în cazul lui Corneliu Vasilecsu. Nu la fel de ieftin este transportul lui Ştefan Răceanu, directorul DADR Mehedinţi care a fost trimis tocmai în Botoşani, adică la peste 700 de kilometri distanţă de casă.

STEFAN RACEANU“Ordinul a venit cu data de 15 mai, detaşare la Direcţia Agricolă Botoşani. Direcţiile Agricole sunt asemănătoare în toată ţara, sarcinile lor sunt aproape identice, diferă doar suprafeţele de teren, formele de relief, în rest, este asemănător, administraţia este aceeaşi peste tot.”, a declarat pentru mhalert.ro, Ştefan Răceanu, detaşat de la Mehedinţi, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Botoşani, adăugând totodată că vine la Drobeta Turnu Severin o dată pe lună, conform legii. 

5 000 lei/director DADR în fiecare lună

La cheltuielile de cazare şi diurnă, directorul DADR Mehedinţi detaşat în cealaltă parte a ţării primeşte aproximativ 500 lei pentru combustibilul de deplasare. Toate costurile sunt înzecite pentru Minsiterul Agriculturii, având în vedere că în ţară, zeci de directori au fost mutaţi. Detaşările au fost emise în cazul fiecăruia pe o perioadă de şase luni. Costurile depăşesc 5 000 lei, pentru fiecare director pedepsit pentru că PNL a părăsit Uniunea Social Liberală. Cea mai simplă pentru Ministerul Agriculturii şi Guvern era să îi schimbe din funcţii, dar cei detaşaţi ocupă funcţiile de director prin concurs. Se pare însă că pentru ca pe posturile respective să ajungă social-democraţi sau apropiaţi ai partidelor care susţin Guvernul Ponta, Ministerul Agriculturii pregăteşte o reorganizare a Direcţiilor Agricole din ţară.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top