miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

CEREMONIE MILITARĂ ŞI DEPUNERE DE COROANE

Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Europei şi Ziua Victoriei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, toate sărbătorite în data de 9 mai, au fost marcate astăzi şi la Drobeta Turnu Severin. Ceremonia militară a avut loc la Monumentul Eroilor din Parcul Rozelor începând cu ora 10.00, eveniment  la care au participat reprezentaţi  ai autorităţilor locale, dar şi a veteranilor de război, emoţionaţi cu ocazia momentului.

DEPUNERE

Reprezentanţi ai guvernului, ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi mai multe asociaţii şi partide politice au depus coroane de flori la Monument. A fost rostită şi rugăciunea pentru cinstirea eroilor patriei, iar Ceremonialul de la Monumentul Eroilor s-a încheiat cu tradiţionala paradă militară. Puţini severineni au fost însă prezenţi la acest eveniment.

DEPUNERE 1

La 9 mai 2013 se împlinesc 136 de ani de când România şi-a câştigat Independenţa. La 9 Mai 1877, Mihail Kogălniceanu declara, în Parlament, că suntem “în stare de rezbel”, că suntem “dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri.

Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Opanez, Smârdan, Vidin. Câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi, independenţa ţării avea să reprezinte un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri. Independenţa s-a produs după aproape cinci secole de luptă împotriva dominaţiei otomane, după rezistenţa opusă celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul Ţărilor Române, după revoluţiile din 1821 şi 1848 şi după unirea Moldovei cu Muntenia, în anul 1859.

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top