joi , 23 septembrie 2021
NEWS ALERT

VIDEO: CETATEA MEDIEVALA A SEVERINULUI, INAUGURATĂ PRINTR-UN EVENIMENT SPECTACULOS

Cetatea Severinului, cel mai important obiectiv turistic al municipiului Drobeta Turnu Severin, de astăzi, a fost inaugurată printr-un eveniment spectaculos, la care au participat peste două sute de severineni și autorități locale.


Evenimentul a început cu schimbarea gărzii, o scenetă bazată pe episodul din istorie, din anul 1406, când Sigismund, regele Ungariei și  Mircea cel Bătrân, Ban de Severin, au semnat ”hrisovul de bună pace”. Spectacolul medieval a fost pus în scenă de o echipă de profesioniști în spectacole medievale, din Arad, condusă de Andrei Moț.

Cetatea inaugurată sâmbătă, devine cel mai important obiectiv turistic al orașului. Prezentă la eveniment, primarul municipiului Craiova, Olguța Vasilescu a declarat că aceasta va fi inclusă în dosarul orașului pe care îl conduce pentru candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

IMAG1630

De altfel, și organizatorii evenimentului de inaugurare au arătat că lucrările au fost foarte bine executate, sub stricta supraveghere a primarului municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe.

IMAG1628

La evenimentul de inaugurare au participat aproximativ 200 de severineni, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu și prefectul județului, Nicolae Drăghiea, dar și șefi ai instituțiilor deconcentrate.

Cetatea Severinului, cheia de intrare de pe Dunăre spre Europa Centrală, a fost ridicată în apropierea castrului roman drobetan ca fort militar de apărare, de către regele maghiar Ladislau I.

Construită la granița dintre catolicism și ortodoxie, cetatea a fost de la început o dispută militară și religioasă între coroana maghiară, bulgari și voievozi munteni, între catolici și ortodocși.

În anul 1233, regele magiar Andrei al II-lea (1205 – 1235) transformă fortăreața în cetate, ca mijloc de apărare, în 1247 este predată Cavalerilor Ioaniți. În 1272, Voievodul Litovoi va refuza vasalitatea față de regele maghiar și va muri apărând cetatea, în 1277. În 1406, Mircea cel Bătrân va fi Ban al Severinului și va semna cu regele maghiar Sigismund de Luxemburg un tratat de alianță antiotomană chiar în Cetate. În 1524 turcii cuceresc cetatea, iar în 1526, când Ungaria a fost zdrobită, Soliman dă ordin ca aceasta să fie demolată, iar pietrele să fie folosite pentru construirea altor cetăți din sudul Dunării.

Primăria Drobeta Turnu Severin a început reabilitarea Cetății Medievale în anul 2009, printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de  aproximativ 12 milioane de euro, în proiect fiind inclusă și reabilitarea Palatului Cultural Teodor Costescu.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top