sâmbătă , 6 iunie 2020
NEWS ALERT

CINE A ÎNTREŢINUT BLOCAJUL DIN ADMINISTRAŢIA STREHAIA

Giura: ”N-aş fi putut accepta să fiu plătit din bani publici, conştient fiind că nu pot schimba nimic în politica administrativă a ultimilor patru ani!”

Oficial, oraşul Strehaia nu are Consiliu Local din decembrie 2015, când Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat pentru dizolvarea forului, urmare a faptului că aleşii nu s-au întrunit în şedinţe mai multe luni consecutiv. Problemele în Consiliul Local au apărut însă, cu mult înaintea acestei decizii, primarul comunităţii fiind înştiinţat cu privire la derapajele pe care le are în gestionarea problemelor oraşului. În fapt, deşi Sîmion Burcu se află la al treilea mandat de primar, oraşul a încetat de ani buni să se dezvolte. Nedrept pentu potenţilul pe care îl are, dar suficient pentru cei care pun la fiecare scrutin ştampila pe acelaşi om.

primarie

În acest mandat însă, primarul se pare că a fost părăsit până şi de minima dorinţă de a ţine admnistraţia funcţională, deşi singurul lucru care trebuia făcut era să respecte legea.

Povestea, pe scurt, începe cu momentul la care primarul ar fi trebuit să ia act de validarea altui consilier, după plecarea unui ales local din formaţiunea politică pe lista căreia a fost ales. Aşa locul putea fi completat de alt consilier, iar lucrurile mergeau mai departe, fără să se creeze un blocaj la nivelul Consiliului Local. Dar nu a fost aşa, căci primarul  a refuzat să valideze un consilier nou, poate şi pentru că s-a temut dintotdeauna de opoziţie în Consiliu Local.

A venit apoi momentul în care convins că nu poate face nimic constructiv în Consiliul Local mandatat de primarul Burcu, Ioan Giura a ales să plece, nu înainte de a-i cere edilului şef să urgenteze demersurile de alegere a unui nou Consiliu Local, dat fiind că cel existent nu mai reprezenta voinţa electoratului. Decizia a fost argumentată de Giura şi prin lipsa interesului primarului pentru rezolvarea problemelor locuitorilor.

“De o bună bucată de timp, noi consilierii locali, mimăm actul administrativ, neavând capacitatea de a interveni în problemele majore ale urbei strehăiene: starea deplorabilă a drumurilor, taxe şi impozite locale decât ale localităţilor limitrofe, salubritatea execrabilă a oraşului, problema câinilor fără stăpân, etc. Am decis astfel să ne dizolvăm considerând ca fiind singurul gest rezonabil pentru a arăta respectul cuvenit cetăţeanului.”, i-a transmis consilierul Ioan Giura, primarului Burcu în data de 17 februarie 2015.

Era timp suficient atunci, pentru ca forul local să se întoarcă la electorat, să ceară o nouă majoritate care să reprezinte interesele cetăţenilor. Primarul a preferat însă calea ignoranţei care a blocat totul în oraş. De la oportunitatea demarării unor proiecte pentru cetăţenii oraşului, până la blocarea celor începute. Vorba celebră a românului: “Timpul trece, leafa merge… şi-om vedea ce le-om spune oamenilor în ziua judecăţii!”

În joc au intrat, ce-i drept cam târziu, şi şefii de la judeţ, respectiv prefectul de Mehedinţi. După decizia de dizolvare a Consiliului Local, s-a cerut refacerea forului cu aleşii supleanţi, întrucât nu mai era timpul necesar pentru organizarea unor noi alegeri. Numai că surpriză, deşi avea majoritatea, primarul liberal s-a trezit şi fără consilierii care până atunci îşi armonizau gesturile după dorinţa sa.

Consilierii PSD au transmis printr-o scrisoare deschisă, că nu se vor prezenta la convocarea Prefecturii. Decizia a fost luată, potrivit social democraţilor, întrucât în cele câteva luni rămase până la localele din 2016, nu se mai putea face nimic din ceea ce nu s-a făcut în ultimii anui, decât probabil, să se încaseze indemnizaţiile lunare.

“Am ştiut sigur că în campania electorală următoare va trebui să explic fie de ce am funcţionat ca şi Consiliu Local timp de patru ani, fără să reuşesc să fac nimic, fie să explic de ce am demisionat. Am prefecrat a doua variantă. N-aş fi putut accepta să fiu plătit din bani publici, conştient fiind că nu pot schimba nimic în politica administrativă a ultimilor patru ani!”, a declarat liderul PSD Strehaia, Iona Giura.

Lipsa Consiliului Local din Strehaia nu se poate pune însă, în spatele lui Giura, dacă ne uităm la structura politică a forului. PSD are doar şase consilieri în actuala connfiguraţie. Ceilalţi 11 sunt mai degrabă controlaţi de PNL, partidul primarului, numai că şi ei şi-au pierdut încrederea şi chiar dorinţa de susţinere.

În fapt, la primele trei convocări de Consiliu Local, de către Prefectură, s-au prezentat câte şase consilieri. La ultima însă, au mers opt – şase consilieri PNL şi doi PSD, iar numărul necesar ar fi fost 10. Cum nu a reuşit primarul să strângă opt din 11 consilieri pe care se baza, am încercat şi noi să aflăm, numai că Sîmion Burcu a renunţat de ani bună să răspundă la telefon jurnaliştilor.

Pentru blocajul din administraţie, pentru tot ce ar fi trebuit să aibă Strehaia, dar nu are, după trei mandate ale unui primar, le răspunde însă locuitorilor, îndreptăţiţi să îşi dorească un oraş European.

La momentul actual, Strehaia nu are Consiliu Local, nu are viceprimar, iar secretarul a plecat şi el…

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top