marți , 25 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CLOACA PENALĂ DIN PRIMĂRIA PĂTULELE: FUNCȚIONARI CONDAMNAȚI PENTRU FALS ȘI UN „TUN” DE 120.000 DE LEI DIN FONDURILE APIA MEHEDINȚI

Fostul viceprimar al comunei Pătulete, fosta secretară, agentul agricol au fost condamnați la închisoare cu suspendare, după ce doi consilieri locali și ei acuzați de fals și uz de fals, folosindu-se de documentele obținute din primărie și semnate de viceprimar, secretară și agentul agricol, au dat un tun de mai bine de 120.000 de lei, APIA Mehedinți, obținând fonduri necuvenite cu ajutorul unor adeverințe false. Infracțiunea se comitea în anul 2011 și abia zece ani mai târziu, cei trei funcționari care au semnat cu bună știință acele falsuri, au fost condamnați definitiv, în urma unei decizii a curții de apel Craiova. Aceștia erau trimiși în judecată în aprilie 2018, în urma unei decizii a DNA Craiova, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Comunicatul DNA de la acea vreme

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Mușeat Nicolae, la data faptelor viceprimar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județului Mehedinți, Mișea Cornelia, la data faptelor secretar în cadrul primăriei comunei Pătulele, județul Mehedinți, Dăescu Titu, la data faptelor agent agricol în cadrul primăriei com. Pătulele, jud. Mehedinți, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; GĂLETAN ION și MĂRGULESCU DUMITRU, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Bani fraudați cu adeverințe false, semnate chiar de ei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În luna mai 2011, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, au depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), două cereri unice de plată, întemeiate pe baza a două adeverințe false, în cuprinsul cărora era menționat că închiriaseră de la primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți, suprafețe de teren în vederea exploatării. Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Mușeat Nicolae, Mișea Cornelia și Dăescu Titu, în calitate de funcționari în cadrul Primăria comunei Pătulele, județului Mehedinți. Prin aceste demersuri, inculpații Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.834 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor terenuri ce aparțin inculpaților Găletan Ion și Mărgulescu Dumitru. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză”, preciza la acea vreme, într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție Craiova.

Doar închisoare cu suspendare, pentru frauda de 120.000 de lei

După ce în primă instanță, la Tribunalul Mehedinți primiseră câte trei ani de închisoare cu suspendare, în cazul celor trei artizani principali ai tunului, Dăescu Titu, Mișea Cornelia și Mușeat Nicolae, Curtea de Apel Craiova a decis zilele acestea să reducă pedepsele de la trei, la doi ani de închisoare cu suspendare. “Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Dăescu Titu şi repune în individualitatea lor pedepsele componente. Reduce pedepsele principale aplicate inculpatului Dăescu Titu pentru săvârşirea celor două infracţiuni, de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. În baza art. 81, Codul penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 4 ani. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatei Mişea Cornelia şi repune în individualitatea lor pedepsele componente. Reduce pedepsele principale aplicate inculpatei Mișea Cornelia pentru săvârşirea celor două infracţiuni, de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. Suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 4 ani. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Muşeat Nicolae şi repune în individualitatea lor pedepsele componente. Reduce pedepsele principale aplicate inculpatului Muşeat Nicolae pentru săvârşirea celor două infracţiuni, de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare. Recontopeşte pedepsele stabilite anterior, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare. Suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 4 ani” Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.02. 2021.

Condamnați, dar tot angajați la Primăria Pătulele

Interesant este că, toți acești oameni nu ar fi plecat niciodată din Primăria Pătulele și continuă să lucreze tot acolo, deși sunt condamnați penal, definitiv, pentru fals intelectual, după cum susține Cosmin Balint, fost consilier local la Pătulele. Astfel, conform declarației fostului ales local, acum vicepreședinte USR Pătulele și cetățean al comunei, “fostul viceprimar, Mușeat Nicolae, este în prezent consilierul primarului comunei, Ion Țicu. Fosta secretară, Mișea Cornelia continuă să ocupe un scaun în același birou al secretariatului primăriei, desigur, nemaifiind secretarul titular al comunei, dar continuă să aibă acces și să întocmească documente în instituție, iar fostul agent agricol lucrează și el tot la aceeași primărie. Nu pot să nu mă, întreb, dacă având aceste funcții, acești oameni au greșit odată și au comis aceste infracțiuni, pentru care au fost condamnați, oare, mai este moral să lucreze în primărie, oare ei nu pot greși și a doua oară”, spune Cosmin Balint. Cei trei ar fi angajați pe o firmă a Consiliului Local Pătulele și detașați la Primărie.

Ținuți în continuare de un primar suspendat de ANI și ulterior de o decizie a instanței

La Pătulele și primarul Ion Țicu are o poveste extrem de interesantă dar și mai controversată decât a subalternilor săi penali. Acesta este în continuare primar al comunei, deși pe numele său este emisă o decizie de suspendare din partea ANI, pentru incompatibilitate, decizie confirmată ulterior de o instanță de judecată. Toate acestea au fost însă călcate în picioare cu o lejeritate greu de imaginat, chiar și în justiția din Mehedinți. După ce decizia ANI și cea a Înaltei Curți de Casație și Justiție București a fost ignorată mai mult timp de fostul prefect al județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, care a și fost amendat de ANI pentru acest lucru, în anul 2019, la câteva zile de la instalarea în funcție, noul prefect, Cristinel Pavel îl suspendă pe edilul Ion Țicu. Numai că, paradoxul, paradoxurilor, susținut de o casă celebră de avocaură, Tudor Chiuariu și Asociații, Țicu obține în instanță, la Tribunalul Mehedinți, revocarea Ordinului prefectului și revine în funcția de primar. E greu de imaginat cum o instanță inferioară a putut desființa o decizie a Înaltei Curți de casație și Justiție, dar uite că în România zilelor noastre am ajuns să o trăim și pe asta. De fapt, instanța de la Mehedinți ar fi anulat Ordinul prin care prefectul semna suspendarea primarului. În ce bază însă, greu de înțeles! Dar, ce să vezi! Deși în decizia ANI se preciza clar că Țicu nu mai are voie să candideze, primarul intră în cursa electorală din septembrie 2020, pe listele cui credeți? Pe listele PNL, adică exact pe listele partidului care îl numise prefect pe Cristinel Pavel. Desigur, Țicu câștigă alegerile, numai că, o instanță de la Judecătoria Vânju Mare îi invalidează mandatul, pe bună dreptate, am spune. Omul era incompatibil și nu mai avea dreptul să candideze, timp de trei ani, de la încetarea mandatului. „Respinge sesizarea formulată de Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 47 Pătulele, Judeţul Mehedinţi. Invalidează alegerea domnului ŢICU ION, candidat din partea Partidului Naţional Liberal, în funcţia de primar al Comunei Pătulele, Judeţul Mehedinţi, în baza art. 149 alin. 2 din OUG nr. 57/2019 rap. la art. 25 din Legea nr. 176/2010, candidat aflat sub interdicţia de 3 ani de a mai ocupa o funcţie electivă. Prezenta încheiere se aduce la cunoştinţa Prefectului Judeţului Mehedinţi şi secretarului general al UAT, care are obligaţia aducerii la cunoştinţă publică prin afişarea acesteia la sediul unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, în termen de cel mult 24 de ore de la comunicare. În termen de 2 zile de la aducerea la cunoştinţă publică, cei interesaţi pot formula apel împotriva încheierii judecătoriei de invalidare a alegerii primarului, apel ce se depune la Judecătoria Vânju Mare. Pronunţată în Camera de Consiliu, astăzi, 16.10.2020, la sediul instanţei. Document: Încheiere finală (dezinvestire) 16.10.2020”.

Dar Țicu câștigă iar la Tribunalul Mehedinți și redevine primar

La o asemenea lovitură de teatru, Țicu face ce știe el mai bine, adică apel împotriva deciziei instanței de la Vânju Mare, la Tribunalul Mehedinți și, ce să vezi? Magistrații de aici au o altă părere și îi validează mandatul: „Tip soluție: Admitere apel. Soluția pe scurt: Admite apelul. Schimbă încheierea apelată. Admite cererea formulată de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 47 Pătulele. Validează mandatul domnului Ţicu Ion, pentru funcţia de primar, candidat din partea Partidului Naţional Liberal, declarat ales în urma alegerilor locale din data de 27.09.2020, organizate în Circumscripţia Electorală nr. 47 Pătulele, judeţul Mehedinţi. Prezenta hotărâre se comunică de îndată prefectului, secretarului general al comunei Pătulele, primarului declarat ales şi se aduce la cunoştinţă publică. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 29.10.2020. Document: Hotarâre 838/2020 29.10.2020”, se arată în decizia Tribunalului Mehedinți.

Cum să schimbi România?

Concluzia ar fi una destul de simplă! Este greu, dacă nu imposibil să schimbi ceva, într-un stat în care judecățile se fac după bunul plac, iar legile emise de instituțiile sale sunt călcate în picioare cu o lejeritate greu de imaginat de oameni plătiți regește să împartă “dreptatea”. Mai mult, în instituțiile publice sunt lăsați să lucreze oameni condamnați penal, care continuă să stăpânească, peste cei care muncesc cinstit și din greu în România și își achită la timp obligațiile fiscale. Bani din care acești indivizi se înfruptă, liniștiți, până la pensie. Și noi mai vorbim de integritate!

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top