luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

COMUNA OBÎRŞIA DE CÂMP – ÎNTRE REALIZĂRI ŞI PERSPECTIVE

După ce a adus asfaltul în comună, primarul Florea Stănaia de la Obîrşia de Câmp îşi doreşte acum să realizeze un alt mare obiectiv: reţeaua de apă-canal. Comuna Obîrşia de Câmp este prinsă într-un masterplan alături de alte localităţi şi din câte se pare lucrările vor începe în această toamnă.

primarul florea stanaia

Florea Stănaia este  la al doilea mandat de primar al comunei Obîrşia de Câmp. Obiectivele realizate în primul mandat i-au îndreptăţit pe locuitorii comunei să-i acorde din nou votul de încredere.

„O mare bucurie a mea ca primar al acestei comune este aceea că am putut asfalta satul Obîrşia de Câmp pe comuna obirsia de campîntreaga suprafaţă, adică pe o distanţă de 3 kilometri. Nu am neglijat nici uliţele, care au fost pietruite în ambele sate, Izimşa şi Obîrşia de Câmp. În atenţia mea au stat şi cimitirele, iar iluminatul public pe timp de noapte era foarte important, astfel că am realizat şi acest obiectiv. În ambele cimitire am betonat şi aleile”

ne spune primarul Stănaia.

Pentru copii şi tineri, primul gospodar al satului a amenajat o bază sportivă de invidiat.

„Am construit o bază sportivă pe Ordonanţa 7 în satul Obîrşia de Câmp care este în stare de folosinţă, predată de constructor în bune condiţii. De această bază beneficiază toţi tinerii din această comună, bineînţeles şi elevii şcolilor, care merg acolo cu profesorii şi îşi fac orele de sport. Tot aici mai vin şi tineri  din localităţile învecinate pentru că în satele lor nu există astfel de baze sportive”, mai spune primarul comunei mehedinţene.

Reţeaua de apă-canal, obiectivul numărul 1

Pentru anul acesta, pe agenda primarului cel mai important obiectiv sau cel mai „arzător”, cum îl numeşte Florea Stănaia, este realizarea proiectului de apă canal în comună. Obîrşia de Câmp este alături de Cujmir şi Braniştea prinsă într-un masterplan la nivelul judeţului  şi cel mai probabil lucrările vor începe în această toamnă.  „Proiectul cel mai arzător este cel privind realizarea lucrării de apă-canal. Îl aşteptăm cu sufletul la gură. Avem promisiuni de la Consiliul Judeţean, de la domnul preşedinte Adrian Duicu că în această toamnă va începe lucrarea”, precizează gospodarul şef.

Ce ar însemna pentru cele 1900 de familii din Obîrşia de Câmp realizarea acestui proiect? „Ar fi o mană cerească pentru că aici nu a fost apă niciodată, pur şi simplu oamenilor de aici nu le-ar veni să creadă”, spune primarul.

Se anunţă o toamnă bogată

culturi agricoleŞi pentru că Obîrşia de Câmp este în primul rând o comună preponderent cu specific agricol, trebuie spus că se anunţă o toamnă bogată. Precipitaţiile căzute în ultimele două săptămâni au adus aportul de apă atât de necesar culturilor agricole, care acum se prezintă bine.

„Agricultura în acest an este promiţătoare, se pare că Dumnezeu s-a mai îndreptat cu faţa şi spre comuna noastră. Culturile arată bine, mult mai bine decât în alţi ani. Anul trecut a fost dezastruos pentru noi,  am trecut printr-o secetă cumplită. Micii producători şi-au pierdut investiţiile, nu au avut cu ce să trăiască, iar fermierii mai mari au mari datorii”, spune primarul de la Obîrşia de Câmp.

Din păcate, în lipsa unui sistem de irigaţi, mari fermierii sunt dezamăgiţi, nu mai au curajul să investească în agricultură în condiţiile în care producţiile lor depind doar de bunul Dumnezeu. În plus pericolul deşertificării care pândeşte toată zona de sud a Mehedinţiului pune pe fugă şi cel mai curajos investitor.

„Sistemul de irigaţii ar salva acest sector de activitate, care ar putea aduce beneficii importante pentru toată lumea. Dar micii producători, mari fermieri nu au sursa de finanţare pentru a reface acest sistem de irigaţii, furat bucată cu bucată. Îmi amintesc că în anul 2003, ultimul an când s-a mai irigat în comuna noastră, aproape 100 la sută din localnici au irigat culturile, iar producţiile au fost mai mari decât în anii cu precipitaţii bogate”, povesteşte primarul din Obîrşia de Câmp.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top