miercuri , 8 decembrie 2021
NEWS ALERT

CONCURENŢĂ MARE LA EXAMENUL DE TITULARIZARE

Concurenţă foarte mare anul acesta la examenul de titularizare în judeţul Mehedinţi. Sunt scoase la concurs doar 17 posturi titularizabile şi 374 de posturi incomplete, însă numărul candidaţilor este de 830. Cea mai mare concurenţă este la învăţători, educatori, educaţie fizică şi sport, limba română.

titularizare

Şeful IŞJ Mehedinţi, Marian Şuţă, este de părere că mulţi tineri se îndreaptă spre învăţământ în condiţiile în care piaţa de muncă din Mehedinţi este foarte săracă, judeţul fiind fruntaş la şomaj.

„Din păcate sau, ştiu eu, din fericire cred că este unul din domeniile unde toamna sunt ceva locuri de muncă pentru cei care doresc şi le place să muncească în învăţământ. Pentru mulţi tineri învăţământul este o şansă de a avea un loc de muncă, dată fiind situaţia destul de grea în care aflăm la ora actuală”, spune inspectorul general şcolar Marian Şuţă. Acesta mai spune că numărul locurilor la titularizare este foarte mic întrucât în ultimii ani s-au titularizat multe cadre didactice, iar pe de altă parte numărul elevilor este în scădere.

Şi pentru că la concurs sunt scoase şi 374 de posturi incomplete, candidaţii speră să prindă măcar o catedră incompletă.

„Sperăm să fie un examen conform legii şi în rest să ne titularizăm. De atâţia ani lucrăm ca suplinitori şi posturile nu se scot la concurs. Este o încercare, toţi caută un loc de muncă fiindcă situaţia este din ce în ce mai dificilă. Salariile sunt mici pentru o persoană care a absolvit o universitate, am muncit mult pe băncile facultăţii şi ne aşteptam la o salarizare mai mare”, spune un tânăr (cu doctorat în istorie) care de 14 ani încearcă să obţină un post titularizabil la catedra de istorie. Nici anul acesta nu are noroc pentru că la istorie nu a fost scos un post titularizabil, astfel că va munci tot ca suplinitor.

„Salariul este cât al unei vânzătoare”

Un alt candidat recunoaşte că acest examen este „o încercare disperată” de a găsi un loc de muncă. Tinerii se plâng că salariile în învăţământ sunt mici, dar optează pentru un loc de muncă în acest domeniu având în vedere că alte soluţii nu există în Mehedinţi. „Este o bătălie foarte mare pe aceste locuri, posturi de titularizare nu prea sunt. Dar noi ne încercăm norocul, unii suntem la continuitate şi sperăm să mergem eventual pe un loc. Este o încercare disperată de a găsi un loc de muncă, cu toate că salariile nu sunt mari, naveta nu ni se mai decontează, dar asta este situaţia, încercăm ca să ai un loc de muncă şi o vechime sperând la o pensie”, ne-a spus o doamnă care va candida pentru o catedră de limba franceză.

O altă tânără speră să ocupe un post definitiv în învăţământ încercându-şi norocul într-un alt judeţ: „Eu am venit pentru continuitate, pentru că locurile titularizabile nu sunt.  Este al doilea an în învăţământ pentru mine. Nu avem spre ce să ne îndreptăm, dar mai există posibilitatea să te titularizezi în alt judeţ. Examenul este complex acum, se învaţă mult, aşteptările sunt mari, iar salariul este cât al unei vânzătoare”.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top