marți , 18 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CONFERINTA NATIONALA A AGRICULTORILOR 2013. TRAIAN BASESCU, DISCURS IN FATA FERMIERILOR

LANO delegatie formata din circa 20 de fermieri din Mehedinti participa la aceasta ora la Conferinta Nationala a Agricultorilor, care se desfasoara la Bucuresti. Presedintele Traian basescu, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin si comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos.

In organizarea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) la Bucuresti se desfasoara Conferinta Nationala a Agricultorilor din Romania, editia 2013. Invitati de marca la acest eveniment sunt presedintii a nu mai putin de 12 asociatii agricole din Europa. In discursurile participantilor sunt ridicate probleme de stricta urgenta ale agriculturii din Romania, intre care sunt irigatiile, amanarea nejustificata a infiintarii Camerei Agricole, organism considerat important in dezvoltarea agriculturii din Romania sau taxele si impozitele de curand adoptate de Guvern. In luarea sa de cuvant, presedintele Traian Basescu a vorbit despre dezvoltarea sistemului de irigatii, prin reluarea lucrarilor la canalul Siret – Baragan si a canalului Dunare – Bucuresti. Presedintele a amintit si despre faptul ca Romania trebuie sa produca pentru ea, sa-si asigure nevoile de hrana pentru populatie. „Stiu sigur ca daca va exista o marfa care se va vinde de acum in 1000 de ani este hrana”, a spus Traian Basescu. „Dupa ce rezolvam problema acoperirii necesarului de hrana, putem avea in vedere o strategie de export de hrana. Pentru ca daca nu stiu cate autoturisme vom vinde peste 1000 de ani la export, stiu sigur ca hrana se va vinde si peste 1000 de ani” a declarat Traian Basescu. Presedintele a mai spus ca una dintre problemele agriculturii romanesti este aceea ca pamantul este faramitat si a lasat sa se inteleaga ca realizarea de asociatii ar conduce la dezvoltarea acesteia.

Intre cele mai importante nemultumiri exprimate de catre agricultori se afla si noile impozite si baza de impozitare impusa de actualul Guvern, la inceputul acestui an. Fermierii spun ca aceste noi taxe ii dezavantajeaza si ca mentinerea lor le va crea mari probleme in viitor.

In discursul sau, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos a spus ca Romania poate deveni un jucator pe piata cerealelor, asa cum fac mai nou Ucraina si chiar Rusia. Ciolos a sugerat reprezentantilor LAPAR sa ia in calcul productia de cereale obtinuta in sudul si estul Romaniei si sa incerce sa impuna aceasta productie pe pietele externe, ceea ce va putea aduce agricultura romaneasca pe pietele internationale. Ciolos i-a mai sfatuit pe agricultorii romani sa foloseasca fondurile europene pentru dezvoltarea cercetarii in agricultura romaneaca. Comisarul european a ridicat si problema camerelor agricole si a spus ca din punctul sau de vedere este important sa existe aceste camere agricole, dar ceea ce este esential in acesta problema este faptul ca aceste camere agricole sa fie conduse de agricultori si nu de catre stat.

La lucrarile acestei conferinte participa si o delegatie formata din mai multi fermieri din Mehedinti, condusa de presedintele LAPAR Mehedinti, Cornel Stroescu.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top