marți , 19 octombrie 2021
NEWS ALERT

CONTRABANDA CU ŢIGARETE A SCĂZUT SUB 13 LA SUTĂ

Campania de  educare a cetăţenilor cu privire la efectele economice şi sociale negative ale contrabandei cu ţigarete iniţiată în luna martie de JTI cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Mehedinţi a dat roade. Este vorba despre o scădere a contrabandei cu 0,5 puncte procentuale, sub pragul psihologic de 13%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai 2013 până la 12,6%, faţă de 13,1% în martie, conform datelor companiei de cercetare Novel. În ultimul an şi jumătate, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut în jurul a 13%.

„Pentru luna mai, notăm o tendinţă de scădere în majoritatea zonelor (cea mai pronunţată fiind în Bucuresti, de 2 pp). Cele mai afectate regiuni de comerţul ilicit rămân şi în luna mai regiunile Vest (28,8%), Nord-Est (23,5%) şi Nord-Vest (19,8%). Duty Free  continuă trendul ascendent din ultimele luni şi rămâne principala sursă a comerţului ilicit (33,8%). Produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova înregistrează o evoluţie relativ constantă în mai, furnizând 26,6%, respectiv 24,9% din piaţa neagră a ţigaretelor. Serbia continuă tendinţa de scădere, până la 10,7%, comparativ cu 12,8% în luna martie”, a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

Este nevoie de o politică fiscală coerentă

 Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria, spune că eforturile poliţiei de frontieră şi ale lucrătorilor vamali trebuie  susţinute de o politică fiscală coerentă şi de un cadru de reglementare corespunzător.

„Este vorba despre o scădere a contrabandei cu 0,5 puncte procentuale, sub pragul psihologic de 13%. De remarcat diminuarea fluxului de produse provenite din Serbia – de la peste 23% în 2012, la circa 10% în mai 2013. Reducerea se datorează operaţiunilor speciale  declanşate în martie de Autoritatea Naţională a Vamilor, dar şi eforturilor susţinute ale Poliţiei de Frontieră, care desfăşoară, cu sprijinul JTI,  în şapte judeţe din sud-vestul şi vestul ţării, o campanie de  educare a cetăţenilor cu privire la efectele economice şi sociale negative ale contrabandei” a declarat Gilda Lazăr.

Practic, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări suplimentare la bugetul de stat de 40 de milioane de euro. „În ultimii doi ani şi jumatate, autorităţile au acţionat în mod concertat şi unitar, pentru combaterea comerţului ilicit cu ţigarete. Tutunul este, şi pe bună dreptate, un domeniu în care există o strategie naţională multianuală privind lupta împotriva comerţului ilicit. Cu cei 2.000 de km de graniţă cu ţări care nu sunt membre UE, România este într-o poziţie dificilă, iar misiunea de a proteja interesul naţional de lupta împotriva contrabandei se suprapune cu aceea de a proteja interesul comunităţii europene în faţa aceluiaşi fenomen”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România.

Piaţa neagră aproape de nivelul european

La ora actuală, piaţa neagră se apropie din ce în ce mai mult de nivelul european de 10-11%. Eforturile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit au avut rezultatele scontate însă pentru a menţine contrabanda pe actualul trend descrescător ar fi nevoie ca legislaţia să fie în continuare îmbunătăţită. „Companiile din industria tutunului vor sprijini instituţiile competente în combaterea comerţului ilicit, prin expertiza la nivel global şi parteneriatele încheiate şi, de asemenea, vor contribui la creşterea gradului de conştientizare de către societate a aspectelor profund negative ale contrabandei: criminalitatea organizată, pierderile la bugetul de stat, siguranţa produselor”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria.

3 miliarde de euro la buget

 Reprezentanţii companiilor din domeniul tutunului sunt de părere că în vederea reducerii pieţei negre este necesară reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală; calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria; atribuirea unor competenţe specifice poliţiei locale şi jandarmeriei; reluarea scanării tuturor mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei. În acelaşi timp, sumele primite de statul român ca urmare a acordurilor semnate de marii producători de tutun cu Comisia Europeană să fie alocate explicit pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete, precum şi instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în domeniu.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. Anul trecut, producătorii de ţigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentând accize şi taxe. Suma înseamnă circa 2,7% din PIB şi o contribuţie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top