sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CONTRABANDA CU ŢIGARETE ÎN ZONA DE SUD-VEST A ROMÂNIEI A SCĂZUT SEMNIFICATIV

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie 2013 până la 11,8%, faţă de 12,6% în mai, conform datelor companiei de cercetare Novel. În ultimul an şi jumătate, contrabanda cu ţigarete s-a menţinut, în medie, la circa 13% din piaţa totală a ţigaretelor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acţiunile poliţiştilor de frontieră din Mehedinţi, din Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I şi II au contribuit la scăderea contrabandei cu ţigări în zona de sud-vest a României. “În ultima perioadă acţiunile de combatere a contrabandei şi a evaziunii fiscale s-au intensificat în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, poliţiştii de frontieră confiscând peste 40.000 pachete de ţigări netimbrate sau de provenienţă Serbia”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. Pe fondul sărăciei şi al şomajului ridicat din Mehedinţi, multe persoane continuă să treacă frontiera în Serbia pentru a cumpăra ţigarete ieftine, din vânzarea acestora reuşind să obţină un venit din care să supravieţuiască. Pe de altă parte şi marii contrabandişti şi-au diminuat cantităţile de ţigări pe care le transportă întrucât de la 500 de pachete descoperite asupra unei persoane poliţia de frontieră întocmeşte dosar penal. Aşa se face că înăsprirea legii pe acest segment a condus la diminuarea contrabandei cu ţigarete.

”Pentru luna iulie, notăm o scădere semnificativă în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, Nord-Est (26%) devine cea mai afectată regiune de comerţul ilicit, urmată de regiunile Vest (24,4%) şi Nord-Vest (13,5%). Din punct de vedere al provenienţei, produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina rămân la un nivel aproximativ similar lunii precedente, furnizând 23,2%, respectiv 22,8% din comerţul ilicit. Serbia continuă tendinţa de scădere şi în luna iulie, până la 8,9 %. Pentru prima data în studiile pe care le realizăm, am introdus noţiunea de ”Cheap Whites”, prin care definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Aceste aşa numite ”Cheap Whites” deţin cea mai mare pondere din piaţa neagră, şi anume 34,9%. Produsele inscripţionate Duty Free reprezintă 4,2% din comerţul ilicit. În România. magazine Duty Free mai există doar la graniţa externă, cu Serbia, Ucraina şi Moldova, condiţiile lor de funcţionare, ca şi cantităţile de ţigarete ce pot fi cumpărate legal fiind strict reglementate. Există însă şi produse contrafăcute, marcate “Duty Free” pentru a părea legale, care ajung direct pe piaţa neagră, fără să treacă prin shopuri”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Eforturi susţinute

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria spune că scăderea contrabandei cu ţigări reprezintă un rezultat al eforturilor comune ale Poliţiei de Frontieră şi Vămii, care acţionează la graniţa cu Serbia, cu sprijinul producătorilor de ţigarete. ”Este demn de remarcat că trendul puternic descendent al fluxului de produse provenite din Serbia continuă – de la circa 24% în 2012 la sub 9% in iulie 2013. Scăderea accelerată a procentului reprezintă un rezultat al eforturilor comune ale Poliţiei de Frontieră şi Vămii, care acţionează la graniţa cu Serbia, cu sprijinul producătorilor de ţigarete. Aşa cum am mai precizat, Poliţia de Frontieră, cu sprijinul JTI, a desfăşurat o campanie în şapte judeţe din sud-vestul şi vestul ţării, cu scopul educării cetăţenilor cu privire la efectele negative ale contrabandei. Campania s-a desfăşurat în presa locală, iar cetăţenii care au trecut prin punctele de frontieră cu Serbia au primit de la poliţişti materiale informative cu privire la sancţiunile prevăzute de legislaţie pentru contrabandă, fiind popularizat numărul unic al Poliţiei de Frontieră. Ca urmare, numărul apelurilor către Poliţia de Frontieră a crescut cu peste 40% în iulie comparativ cu luna precedentă, ceea ce arată în ce măsură oamenii au devenit conştienţi de efectele sociale şi economice profund negative ale contrabandei”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

Piaţa neagră continuă să scadă

Un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă înseamnă sume suplimentare la bugetul de stat de circa 40 de milioane de euro. De remarcat că această diminuare s-a produs în condiţiile în care, potrivit cercetării Novel, preţul mediu pe piaţa ilicită a înregistrat în luna iulie o scădere de 0,3 lei, revenind la preţul din martie 2013. „Este îmbucurător faptul că piaţa neagră continuă să scadă, tendinţa vizibilă în acest an începând cu luna ianuarie. În iulie s-a înregistrat o reducere de 0,8 puncte procentuale, iar comparativ cu luna martie, scăderea este de peste un punct procentual. Totodată, trebuie precizat că în această perioadă Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală şi implicit Autoritatea Naţională Vamală se află în plin proces de reorganizare, ceea ce necesită o atenţie sporită din partea respectivelor autorităţi pentru a păstra trendul de descreştere a contrabandei, realizare cu atât mai meritorie a acestora. Bineînţeles, aceste eforturi continuă,  iar autorităţile vor trebui să îşi menţină flexibilitatea în modul de acţiune, mai ales dacă privim la noile tendinţe care se conturează pe piaţa neagră – creşterea contrabandei în regiunea Nord-Est”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România.

Statele Membre pierd anul 12,5 miliarde de euro

“Desigur că ne dorim ca demersurile de combatere a comerţului ilicit de ţigarete să rămână una din priorităţile asupra cărora să se concentreze autorităţile competente. În măsura în care acestea vor fi la fel de eficiente ca până acum, sunt şanse reale ca iniţiativele ilicite să piardă teren în continuare. Privind în perspectivă, la propunerea Comisiei Europene în legătură cu  proiectul de modificare a Directivei Tutunului este posibil ca interzicerea ţigaretelor mentolate şi a celor de tip slims, adică  interzicerea a 10% din piaţa europeană a ţigaretelor şi a aproximativ 20% din piaţa locală, să conducă la o revigorare a pieţei negre, în favoarea căreia Statele Membre pierd anual aproximativ 12,5 miliarde de euro”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România şi Bulgaria.

Producătorii de ţigarete: 3 miliarde euro la buget

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea mai clară a infracţiunilor de contrabandă şi evaziune fiscală, calificarea infracţiunilor în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria şi atribuirea unor competente specifice poliţiei locale şi jandarmeriei, întrucât traficul ilicit cu ţigarete se desfăşoară şi în afara punctelor tradiţionale de trecere a frontierei. Marii producători de tutun din România au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun şi susţin instituirea unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva comerţului ilicit în acest domeniu. Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României, al doilea după companiile din sectorul petrolier. Numai anul trecut, producătorii de ţigarete au plătit la bugetul de stat peste 3 miliarde euro, reprezentând accize şi taxe. Suma înseamnă circa 2,7% din PIB şi o contribuţie la veniturile bugetare de aproximativ 10%.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top