vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CONTROALE LA ARTIFICII ŞI PETARDE

Poliţiştii vor efectua, în perioada următoare, o serie de verificări, pentru a-i depista pe comercianţii mehedinţeni care nu respectă legea în ceea ce priveşte articolele pirotehnice. Aceştia riscă amenzi ce pot ajunge până la 7.500 de lei şi chiar închisoare. Pe de altă parte şi medicii oftalmologi atrag atenţia supra pericolului folosirii acestor articole pirotehnice, care în anumite situaţii au dus chiar şi la pierderea ochiului.

petarde 1

Acţiunile poliţiştilor severineni se înscriu în ansamblul de măsuri iniţiate la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013-2014.

Prima captură nu a întârziat să apară, săptămâna aceasta polițiștii Biroului Ordine Publică Urban din cadrul Poliției municipiului Drobeta Turnu Severin confiscând 17 cutii cu articole pirotehnice categoria a II-a în interiorul cărora se  afla cantitatea de 1.340 bucăți de la un tânăr din Severin. Acesta a fost prins în flagrant de oamenii legii în timp ce oferea spre comercializare articolele piritehnice.

Poliţiştii vor efectua verificări la cele 12 societăţi comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare, precum şi controale în complexele comerciale, pieţe, târguri sau alte locuri de comercializare identificate pe raza de competenţă, pentru a se stabili dacă sunt respectate prevederile legale ce reglementează deţinerea şi comercializarea către populaţie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice.

Totodată, se va urmări identificarea celor care efectuează operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice şi luarea faţă de aceştia a măsurilor prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare.

Nerespectarea legislaţiei în domeniul articolelor pirotehnice se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 7.500 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice, situaţie în care limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

De asemenea, potrivit Legii nr. 126/1995, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an, aceeaşi pedeapsă fiind prevăzută şi în cazul comercializării articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege (16 ani), ori al comercializării către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Pe lângă consecinţele pe care le vor suporta în plan legal în cazul nerespectării legislaţiei în domeniu, mehedinţenii trebuie să fie conştienţi de pericolul la care se expun atunci când folosesc articole pirotehnice din categoria celor interzise de lege.

„Ghinionul face ca în astfel de situaţii să fie afectată zona oculară a copilului sau al tânărului care foloseşte astfel de obiecte, fără îndoială sunt extrem de periculoase. Din fericire în ultimii ani numărul urgenţelor oftalmologice generate de aceste mecanisme pirotehnice s-a redus mult, nu numai numărul, dar şi agresivitatea şi complicaţiile generate de leziunile iniţiale au fost mult reduse în ultimii 2-3 ani. De la realizarea unor cicatrice, care să afecteze vederea ochiului tot restul vieţii de la vârsta de copil şi adult şi până la bătrâneţe şi până la pierderea efectivă, au fost cazuri de pierdere, de necesitate de a îndepărta ochiul explodat în urma unei astfel de agresiuni”, spune medicul oftalmolog Marius Glavici de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin.

Corina Macavei

 

 

 

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top