miercuri , 19 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CONTROVERSELE CONTRACTULUI DE FURNIZARE ECHIPAMENTE PENTRU BLOCUL MATERNO-INFANTIL

Consilierii judeţeni au aprobat în şedinta de miercuri, 29 ianuarie, contractul de furnizare echipamente medicale pentru dotarea Blocului Materno Infantil. Chiar dacă acesta ridică serioase semne de întrebare, expuse în plen chiar de consilieri, aleşii au ridicat mâinile în unanimitate la vot, în spiritul disciplinei de partid.

maternitate-1024x768

Contractul de furnizare echipamente medicale pentru dotarea Blocului Materno Infantil din Drobeta Turnu Severin este încheiat între Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, ca şi utilizator, SC Ager Leasing IFN SA, ca şi finanţator, SC ROMBIOMEDICA SRL, ca şi furnizor şi Consiliul Judeţean Mehedinţi, ca şi garant al contractului de leasing. Conform documentului aprobat de aleşi, „preţul contractului convenit de părţi este de 4.143.257,09 Euro , din care TVA, conform prevederilor legale aplicabile, în valoare de 801.920,73 Euro. Practic suma de peste patru milioane de euro va fi achitată pentru aparatura medicală ce urmează să ajungă la Blocul Materno-Infantil. Dobânda, conform documentului este de 7,9% pe an, aplicată la suma finanţată. Durata contractului este de 84 de luni, începând cu luna finalizării livrării produselor, care ar trebui să fie data de 31 martie 2014.

Contractul a ajuns la consilierii judeţeni cu doar câteva minute înainte de şedinţa în care urma să fie votat, motiv pentru care, consilierul judeţean PNL, Stela Firu, i-a atras atenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi cu privire la faptul că nu a avut timpul necesar pentru a vedea ce prevede contractul, mai ales că proiectul respectiv a fost o suplimentare pe ordinea de zi.„V-aş ruga ca materialele să ne fie puse la dispoziţie în timp util ca să le putem studia, să nu votăm fără să ştim despre ce este vorba.”, i-a transmis Stela Firu preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, adăugând că nu este prima dată când se întâmplă ca proiectele care ar putea ridica o serie de controverse să le fie vârâte sub nas pe ultima sută de metri, ca să nu se găsească timp pentru obiecţii.

Cum oficialii Consiliului Judeţean Mehedinţi au susţinut până acum sus şi tare că aparatura care va ajunge în noua maternitate se ridică la 2,5 milioane de euro, consilierii judeţeni au rămas cu ochii ţintiţi miercuri, când s-au văzut nevoiţi să voteze un contract de 4,1 milioane de euro. Unii chiar au cerut explicaţii cu privire la diferenţa semnificativă şi chiar dacă explicaţia promptă a şefului judeţului nu i-a mulţumit, au acceptat în cele din urmă, au înghiţit în sec şi au votat. Practic, consilierii au fi trebuit să-l creadă pe cuvânt pe preşedintele CJ Mehedinţi, că diferenţa de 1,7 milioane de euro dintre valoarea din contract şi valoarea aparaturii pentru Blocul Materno-Infantil sunt cheltuieli şi dobânzi de leasing. „Valoarea de achiziţie a bunurilor, a obiectelor de inventar sunt 2 420 000 euro. Valoarea aprobată de Ministerul de Finanţe este de 2 420 000 euro. Ce derivă sunt cheltuieli cu leasingul şi dobânzi aferente acestui împrumut.”, a spus Adrian Duicu în plen. Chiar şi aşa să fie, dacă privim sumele respective, cheltuielile aferente sunt cu puţin mai mici decât costul in sine al aparaturii.

„Eu am rămas surprins neplăcut. Dumnealui vorbeşte în mare de 2,5 milioane de euro, ca şi aviz pentru aceşti bani şi apoi spune că valoarea totală este de patru milioane de euro, diferenţa de bani fiind de fapt dobânzile şi celelalte cheltuieli ale acestui contract de leasing. Dacă o să facem un calcul şi o să scădem din 4 100 000 euro, 2,5 milioane de euro o să vedem faptul că este o sumă foarte mare pentru aceste dobânzi. Ştiţi, cum e, fiecare firmă de leasing, în perioada aceasta de criză vine cu oferte din ce în ce mai bune pentru a câştiga un client în primul rând şi pentru a încerca să facă un pic de profit. Eu nu cred că profitul acesta poate să fie atât de mare, pe spatele mehedinţenilor.”, a declarat consilierul judeţean UNPR, Alin Nicolicea.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top