miercuri , 27 octombrie 2021
NEWS ALERT

CORNEL STROESCU: „BĂNCILE, DEALERII DE UTILAJE ŞI FURNIZORII DE INPUTURI AR TREBUI SĂ CONTRIBUIE LA FONDUL MUTUAL”

cornel stroescuPreședintele Camerei Agricole Naționale susține că Legea Fondului Mutual trebuie să cuprindă obligativitatea participării ca și contributori a tuturor organismelor interesate de sectorul agricol, fiind vorba despre bănci, dealeri de utilaje agricole sau furnizori de inputuri.

În contextul în care printre prioritățile ministrului Agriculturii sunt Camera Agricolă și Fondul Mutual, președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu susține că la Legea Fondului Mutual ar trebui să se depună un amendament în care să se precizeze clar care sunt contributorii, iar printre aceștia trebuie să se regăsească alături de fermieri, unitățile bancare, dealerii de utilaje agricole și furnizorii de inputuri.

”Regăsirea acestora din urmă printre contributori este un avantaj pentru fiecare. Spre exemplu, anul acesta, când culturile au fost afectate de secetă, fermierii sunt cuprinși în schema de ajutor de stat pentru calamități cu maxim 500 lei la hectar, dar pentru înființarea culturii costurile au fost de aproximativ 3 000 lei. Se primesc așadar, mai puțin de 17% din investiție. Cum nu s-a recoltat nimic din zonele calamitate, fermierii ajung să înregistreze întârzieri la plata ratelor pentru utilaje sau la furnizorii de inputuri. Dacă aveam Fond Mutual, acesta îi despăgubea pe fermieri, banii ajungeau în circuit, iar băncile și celelalte organisme cu interes în sectorul agricol nu ar fi avut probleme în recuperarea creditelor. Propunerea noastră este ca băncile, spre exemplu să fie prevăzute ca şi contributori în Fondul Mutual cu anumite procente din dobânda încasată prin creditele fermierilor și același principiu se poate aplica și în cazul celorlalți parteneri.”, a declarat președintele Camerei Agricole Naționale, Cornel Stroescu.

Pe de altă parte, Stroescu susține că o contribuție importantă la Fondul Mutual o reprezintă fonduri europene, prin PNDR 2014 – 2020, dar și bugetul de stat.

În opinia președintelui Camerei Agricole Naționale, Fondul Mutual trebuie înființat cu atât mai mult cu cât nicio firmă de asigurări nu asigură culturile în caz de secetă sau îngheț de iarnă.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top