vineri , 25 septembrie 2020
NEWS ALERT

CRAMA DE LA OPRIŞOR, PRODUCŢIE DE TREI MILIOANE DE LITRI DE VIN ANUAL

În condiţiile în care în Mehedinţi sunt sute de hectare de teren lăsat în paragină, nemuncit pentru că oamenii nu îşi permit să suporte cheltuielile, nemţii au arătat că pământul românesc dă roade si profit din plin. Un bun exemplu este în comuna Oprişor unde  o firmă germană a  plantat viţă de vie pe o suprafaţă de 250 de hectare, iar anual peste 3 milioane de litri de vin sunt vânduţi în toată lumea. Acum campania de recoltare este în toi, iar producţia de struguri de anul acest este  peste aşteptări.

oprisor

Sătenii câştigă 1,20 lei pentru o lădiţă culeasă

Sătenii din Oprişor sunt angajaţi ca şi zilieri pe potgorie, iar zilele acestea muncesc zi lumină. Un german a profitat de pământul mehedinţean şi de forţa de muncă ieftină. Pentru fiecare lădiţă de struguri culeasă, zilierii primesc 1,20 lei, o sumă de nimic dar care îi ajută pe oameni să strângă câţiva bănuţi într-o zi de muncă, în condiţiile în care în zonă nu sunt alţi angajatori.

„Pentru mine e bine, am un loc de muncă. Am cu ce să ţin copiii la şcoală!”, a spus un bărbat imediat ce a ridicat capul de sub butaşul de vie din potgorie.

„Suntem mulţumiţi şi de muncă şi de struguri, de tot.”, a spus o altă femeie şi ea la cules de struguri.

Alţi săteni din Oprişor au fost mai norocoşi. Angajatorul german le-a asigurat şi carte de muncă. Un tânăr a povestit că la potgoria din Oprişor, iniţial a lucrat ca zilier, iar din anul 2008 are contract pe o perioadă nedeterminată.

„Producţia este foarte bună, acum, cu recoltatul se fac şi bani şi e lumea mulţumită.”, a mai adăugat bărbatul.

oprisor 1

oprisor 2

 Producţie foarte bună anul acesta

Pentru firma cu capital germat, anul 2013 este unul foarte bun întrucât producţia a depăşit aşteptările.„Este un an viticol foarte bun. Producţia este foarte bună. Noi o să obţinem aproximativ 10 – 11 tone la hectar. Avem 250 de hectare pe rod. Acumulările de zahăr sunt foarte bune, avem 280 de grame de zahăr pe litru.” a explicat şeful de fermă Toni Gugă.După ce sunt culeşi, strugurii sunt transportaţi la cramă, acolo unde alţi angajaţi reuşesc să prepare reţete deosebite, de multe ori premiate la concursurile internaţionale. Şefa cramei, Veronica Gheolgiu a explicat cum de la Veronica GheolgiuOprişor a ieşit un vin cu miros de cafea proaspăt prăjită.„Un vin obţinut din struguri Syrah. Suntem prima firmă care în 2001 am plantat acest soi în România. Este un vin care se pretează pentru zona noastră. Un vin care dă foarte multă aromă de cafea proaspăt prăjită, condimente, un vin plăcut. Capacitatea noastră este de trei milioane de litri. Anul acesta o să producem 2,8 – 2,9 milioane de litri.”,a spus şefa cramei.Producţia de vin de la Oprişor este scoasă la export. 400 de litri ajung în fiecare an la firma mamă din Germania.Soiurile de pe palntaţia de la Oprişor sunt la roşu: Pinnot Noir, Merlot, şi la cele albe sunt Tămâioasa Românească, Cabernet, Sauvignon, Chardonnay, Riesling.

Premii pentru vinurile mehedinţene

Crama Oprisor a obţinut două medalii, dintre care o medalie de aur şi una de argint, la concursul “Vinurile Primăverii”, organizat de Vinul.ro si OSR 2011, în 2012, la Festivalul Provino din Cluj. Vinurile premiate atunci de la Crama Oprisor sunt Rusalca Alb 2011, medaliat cu aur si Miastru Feteasc Neagr 2011, medaliat cu argint.

Crama Oprisor este o investiţie începută în anul 1999 ce constă într-o cramă modernă şi o plantatie nou de vita de vie de aproximativ 252 de hectare. Zona este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune regiuni pentru producerea vinurilor de mare calitate din România. Astazi, Crama Oprisor se numără printre cei mai importanţi exportatori de vinuri purtând denumirea de origine România. În urmă cu 25 de ani, pe vremea regretatului, la Oprişor erau plantate o mie de hectare de viţă de vie. În Mehedinţi, la momentul actual sunt patru crame, doar una având capital autohton. Celelalte au investitori nemţi sau francezi care au prins gustul vinului făcut pe pământul românesc.

Poveste de succes

Crama de la Oprişor este deţinută de brandul nemţesc Reh-Kendermann, fondat de  Carl Reh şi care la momentul actual este cunoscut nu doar ca cel mai important exportator al vinurilor germane în întreaga lume, ci şi cel mai mare importator de vinuri străine în Germania. În 1995, Reh-Kendermann a făcut în România şi primul pas pentru extinderea spre Europa de Est, prin cumpărarea unei crame la Oprişor (Mehedinţi) şi apoi prin replantarea a 250 de hectare de viţă de vie într-una dintre cele mai bune regiuni viticole din această parte a lumii.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top