sâmbătă , 23 ianuarie 2021
NEWS ALERT

CUM A FOST SĂRBĂTORITĂ ZIUA POLIŢIEI DE FRONTIERĂ LA MEHEDINŢI

Sărbătorită în fiecare an în data de 24 iulie, Ziua Poliţiei de Frontieră Române a fost marcată şi la Drobeta Turnu Severin vineri, prin mai multe evenimente, care au fost organizate la sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

DSCF8637

24 iulie are o semnificaţie deosebită pentru cei ce se află la frontierele ţării. Poliţiştii de frontieră mehedinţeni sărbătoresc anul acesta 150 de ani de când domnitorul A.I. Cuza a unificat prin Decretul nr 893 din 24 iulie 1864 instituţiile grănicereşti din Moldova şi Ţara Românească punând,  bazele unui sistem modern  de pază a hotarelor ţării.

DSCF8614

„Sărbătorim 150 de ani de existenţă instituţională, de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit cele două regimente grănicereşti Muntenia şi Moldova într-o singură structură, cea a grănicerilor. Cu această ocazie, Poliţia de Frontieră a desfăşurat numeroase activităţi cultural-educative şi sportive. Vreau să vă spun că au fost avansaţi la expirarea stagiului minim în grad un număr de 136 de poliţişti de frontieră, iar pentru merite deosebite au  fost avansaţi înainte de termen patru agenţi de de poliţie şi doi ofiţeri”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

DSCF8607

Un exerciţiu demonstrativ cu câinii de serviciu a strâns ropote de aplauze din partea asistenţei. Câinii, fie ei ciobăneşti germani ori ciobăneşti malinois, au demonstrat că sunt parteneri de nădejde ai poliţiştilor de frontieră, gata să-i apere în orice moment, dar şi să reţină infractorul la frontieră. Un câine specializat pe detectare de tutun a descoperit cu rapiditate un pachet de ţigări ascuns într-un autoturism. A urmat apoi un exerciţiu efectuat de Detaşamentul de Intervenţie al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, urmărit cu sufletul la gură de cei prezenţi astăzi la eveniment.

DSCF8620

Felicitări din partea primarului

Din partea autorităţilor locale au fost prezenţi reprezentanţi din conducerea Prefecturii Mehedinţi, a Primăriei Drobeta Turnu Severin, precum şi şefii structurilor MAI din judeţ.

DSCF8643

Primarul Severinului, Constantin Gherghe, a ţinut să felicite Poliţia de Frontieră Mehedinţi pentru activitatea depusă: „Este o onoare pentru comunitatea locală că astăzi sărbătorim Ziua Poliţiei de Frontieră, parcă la Mehedinţi la Drobeta are un farmec aparte pentru că aici chiar suntem la frontieră. Ştim că viaţa unui poliţist de frontieră nu este prea uşoară, în contextul actual în care suntem nevoiţi să traversăm perioada asta grea economică, cu atât mai mult d-voastră care vă faceţi datoria şi aveţi meritele recunoscute pentru acest vis Schengen. Sunteţi profesionişti adevăraţi, vă felicităm, comunitatea se mândreşte cu d-voastră. Din partea Primăriei, a Consiliului Local şi a mea personal să vă dea Dumnezeu sănătate şi să vă bucuraţi de împliniri binemeritate. La mulţi Ani!”.

DSCF8632

Străjer al legalităţii

La 24 iulie 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza, prin unirea structurilor de grăniceri din Moldova şi Ţara Românească, a făcut un pas important pe calea formării statului român modern. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 104/2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, această dată istorică a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române, fiind momentul de recunoaştere a identităţii instituţionale şi, de asemenea, temelia organizaţiei moderne de astăzi, care funcţionează la standarde europene. În cei 150 de ani de existenţă, Poliţia de Frontieră Română a parcurs mai multe etape de transformare şi perfecţionare, în funcţie de caracterul perioadei istorice trăite, însă indiferent de forma de organizare sau denumire, misiunea a rămas întotdeauna aceeaşi, cea de străjer al legalităţii, ordinii şi liniştii la frontieră.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top