duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

CUM POATE DUICU SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ TITLUL DE DOCTOR?

În urma anchetei jurnalistice demarcate de Gândul prin care a arătat pas cu pas, cum lucarea care i-a conferit titlul de doctor fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost un plagiat, jurnaliştii au cerut un punct de vedere conducerii Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I. Generalul Gabriel Florin Moisescu, rectorul UNAp a arătat că lucrarea ar putea intra în atenţia unei comisii de etică a instituţiei de învăţământ, dar deocamdată este prea devreme.

“Nu aşteptaţi o reacţie imediată, abia a apărut articolul. Instituţia nu este obligată să aibă o reacţie. Dar nu vă faceţi probleme, avem reglementări foarte clare. A fost o comisie doctorală care a evaluat acea lucrare”, a explicat pentru gândul generalul Gabriel Florin Moisescu, rectorul UNAp.

_DSC0321Pe de altă parte profesorul Adrian Badea, de la Politehnica Bucureşti, vicepreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) susţine că Universitatea ar trebui să aibă interesul direct, după apariţia în presă a lucrării palgiate, să scoată la iveală adevărul, pentru prestigiul propriu.

“O teză de doctorat este validată de o şcoală doctorală a unei universităţi. Este obrazul acelei universităţi. Este interesul ei, pentru prestigiul ei, să ia nişte măsuri”, a explicat pentru „Gândul” profesorul Adrian Badea.

În cazul în care UNAp decide că este vorba de un plagiat în cazul Duicu, instituţia poate solicita Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor acordat în 2006 lui Adrian Duicu. În acest sens, la Ministerul Educaţiei se întruneşte Consiliul Naţional de Etică, care trebuie la rândul său să ia o decizie dacă e vorba de un plagiat sau nu şi dacă titlul de doctor trebuie sau nu retras. Situaţia birocratică este justificată de faptul că emitentul titlului de doctor este, legal, Ministerul Educaţiei, nu Universitatea.

“Există o Comisie de Etică la UNAp, care poate lua o decizie şi, în raport de ce constată, poate propune o retragere a titlului de doctor. Ea ajunge la minister, dar Comisia de Etică de la UNAp este suverană”, explică pentru gândul Luca Iamandi, fostul rector al Academiei de Poliţie şi membru al Consiliului Naţional de Etică, din subordinea Ministerului Educaţiei.

“Duicu este doctor în ştiinţe militare al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, titlu obţinut în 2006 sub îndrumarea profesorului Mihail Vasile-Ozunu. Cu toate acestea, ca şi în cazul mult mai celebru al doctoratului deţinut de premierul Victor Ponta, despre care Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a stabilit că este un plagiat grosolan, şansele ca Duicu să îşi piardă titlul de doctor nu sunt promiţătoare. Asta pentru că procedura este birocratică şi presupune ca, în final, factori politici să ia o decizie ce ţine, în cazul Duicu, de un om politic.”, arată gândul.info.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top