duminică , 5 decembrie 2021
NEWS ALERT

CUM S-AU ÎMPĂRŢIT BANII ÎN MEHEDINŢI PENTRU REFACEREA INFRASTRUCTURII AFECTATE DE CALAMITĂŢI ŞI DE CE ORŞOVA ŞI EŞELNIŢA AU FOST TĂIATE DE PE LISTĂ

Printr-o hotărâre de Guvern, s-a alocat, acum pragul alegerilor prezidenţiale, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului suma de 169.361.000 lei mai multor judeţe din ţară pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor produse. Printre aceste judeţe, se numără şi Mehedinţiul.

pod rupt la Eselnita

Mehedinţiul a primit suma de aproape 15 milioane de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate de calamităţi însă surprinzător, Orşova şi Eşelniţa, cele mai afectate de inundaţii nu au primit niciun leu.

Potrivit Prefecturii Mehedinţi, la Orşova a fost distruse 30 locuinţe, 26 anexe, un drum naţional, 11 străzi, 4 construcţii social economice şi 10 construcţii hidrotehnice. În  total pentru reabilitare ar fi nevoie 14.545.000 lei. La Eşelniţa, situaţia stă în felul următor, la capitolul distrugeri:  41 locuinţe, 24 anexe, 11 străzi, 14 podeţe, 10 obiective social economice, 16 construcţii hidrotehnice. Pentru refacerea acestor obiective ar fi nevoie de 14.820.000 lei. Tot în Mehedinţi ar mai fi nevoie de reabilitări  la Dubova, Sviniţa, Hinova, Devesel, Gruia, Jiana, Burila.

Din suma de 14.791.000 lei alocată judeţului Mehedinţi, 10.199.000 lei a primit Consiliul Judeţean Mehedinţi, iar restul de 3.604.000 lei a fost repartizată pentru şase comune (Pădina, Vlădaia, Şişeşti, Malovăţ şi Grozeşti), una condusă de un membru PC şi restul de membri PSD sau care au trecut recent la PSD.

Cum se face însă că Orşova şi Eşelniţa nu se regăsesc în hotărârea de Guvern?

O explicaţie plauzibilă ar fi aceea că autorităţile nu au trimis în timp util situaţia pagubelor produse, însă chiar a doua zi după inundaţiile devastatoare din 15septembrie, vicepremierii Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au fost prezenţi în cele două localităţi, promiţând sprijin. “Noi am venit aici să le arătăm oamenilor că nu sunt singuri, că suntem aici să-i ajutăm. Solicitarea iniţială a fost să aducem motorină, alimente, cazarmament. Le-am adus. Acum primarul care este aici, primarul de la Orşova, prefectul încep să facă evaluări.De ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”, spunea în după-amiaza zilei de 16 septembrie, la Eşelniţa, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Surse din interiorul PSD Mehedinţi spun însă că cei doi vicepremieri au fost extrem de iritaţi în timpul vizitei la Mehedinţi pentru că primarii au fost total neinspiraţi şi nu au ştiut să profite de vizita acestora. La Orşova primarul Ion Manea, liberal la origine, dar mai nou pesedist după “ordonanţa traseiştilor”, care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul, i-a dus pe cei doi vicepremieri la Graţca, în cartierul de vile şi pensiuni al Orşovei. Ori, chiar dacă dealul s-a prăvălit pe câteva frumuseţi de vilişoare, nu acestea constituiau prioritatea numărul unu. Pe de altă parte, la Eşelniţa, cei doi miniştri au fost luaţi la întrebări de cetăţenii de etnie romă, atunci când aceştia au văzut că oficialii de la Bucureşti au intrat doar în câteva case afectate de inundaţii. „Venirăţi după voturi, vă săturăm noi de voturi”, strigau oamenii din toţi boşogii.  Totodată, primarului Ioan Ciuru, care a revenit la PSD, după un mandat PDL, i s-a reproşat că au fost eliberate autorizaţii de construcţie în zonă cu risc de calamitate şi că lucrarea de apă-canalizare pe fonduri europene, în valoare de 4 milioane de euro, afectată serios de inundaţii, nu a fost efectuată în condiţii de calitate.

Revenind la hotărârea de guvern, observăm că alocarea fondurilor este haotică dacă ne gândim că din cele aproape 15 milioane de lei, 10 milioane au fost repartizate Consiliului Judeţean Mehedinţi pentru refacerea a 90 de kilometri de drumuri judeţene şi 2 poduri. Nu trebuie să fi drumar ca să îţi dai seama că suma este total insuficientă pentru obiectivele propuse. Rămâne de văzut, de exemplu, şi la comuna Grozeşti,  cum va reuşi primarul de aici să refacă 5 kilometri de uliţe săteşti cu suma de 19.000 lei.

Senatorul PDL de Mehedinţi, Marius Bălu, crede că la mijloc este vorba însă de o alocare pe criterii electorale a acestor bani.

„Cele 15 milioane de lei au fost împărţite pe considerente electorale şi pe tot felul de obiective minore, în urma cărora mehedinţenii nu se vor alege cu nimic. Este foarte târziu pentru a se mai ţine procedurile legale de achiziţii, în câteva săptămâni venind ploile. Atrag public atenţia organelor competente să urmărească toate aceste acţiuni fiind dacă se va apela la încredinţare directă este o operaţiune clară de tip bani pentru campanie şi în mod clar DNA trebuie să intervină. Ca o certitudine rămâne însă gestul guvernanţilor de a-şi bate joc încă o dată de mehedinţeni”, a declarat senatorul Marius Bălu.

Până una alta, toamna deja s-a instalat, ploile îşi vor face în curând prezenţa, iar oamenii sunt nevoiţi să trăiască în anexe, pe la rude sau în cel mai fericit caz în cele patru module puse la dispoziţie de guvernanţi la Eşelniţa.

 Lista comunelor din Mehedinţi care au primit bani prin Prin HG 805/23 septembrie 2014:

– comuna Poroina Mare (primar Anuţa Dan, PSD), refacere DC 96 – Fântânile Negre – Poroina Mare, degradat pe 4 kilometri şi 5 km de uliţe săteşti – 748.000 lei

– comuna Pădina (primar Dumitru Boceanu, PSD), refacere DC 125, DC 124, DC 123, DC 93, DC 92 degradate pe 10 km şi 3 podeţe – 1.697.000 de lei

– comuna  Vlădaia ( primar Spuza Viorel, PC) refacere DC 94 Scorila – Vlădaia pe 5 km – 812.000 lei.

-comuna Şişeşti (primar Marian Răducan, trecut de la PDL la PSD), refacere DC 51 – Oişeşti – Cărămidaru – Noapteşa, drgradat pe 2 km şi 20 km de uliţe săteşti) – 440.000 lei.

-comuna Malovăţ (primar Gheorghe Băzăvan, în prezent în închisoare pentru luare de mită, viceprimarul Aurel Sfetcu a trecut de la PDL la PSD), refacere DC 14, DC 14A, DC 13,  degradate pe 4 km şi 13 km de uliţe şi 4 podeţe  – 876.000 lei.

comuna Grozeşti, (primar Gheorghe Coman, PSD), refacere uliţe săteşti, degradate pe 5 kilometri- 19.000 lei.

Corina Macavei

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top