miercuri , 26 ianuarie 2022
NEWS ALERT

CUM SE POT FRAUDA ALEGERILE? AFLĂ AICI CE PĂŢESC CEI CARE FRAUDEAZĂ ALEGERILE!

sectie_vot_stampila_11593000_30914000Experienţa scrutinurilor trecute a dus la depistarea anumitor metode clasice de fraudare a votului, între acestea regăsindu-se „votul multiplu”, „Turismul electoral” sau prin tipărirea unui număr mai mare de buletine decât cel legal.

Metoda „Tipografia” este una dintre cele mai cunoscute metode prin care se pot frauda alegerile, aceasta fiind de obicei la îndemâna partidului care deţine conducerea în structurile statului care organizează alegerile. Astfel, se tipăreşte ilegal un număr mult mai mare de buletine de vot decât cel al alegătorilor înscrişi pe listă, pe parcursul zilei, membrii secţiilor de vot având sarcina de a introduce în urnă buletinele ştampilate.

Metoda „Dimineaţa” prevede ca buletinele tipărite ilegal să  fi introduse în urnă dimineaţa, urmând ca pe parcursul procesului de vot, membrii secţiilor de votare  să semneze în fals procesele verbale în dreptul persoanelor care nu se prezintă la urne.

Metoda „Foto” este la fel de cunoscută, întrucât aceasta este contra cost. Astfel, persoana care îşi fotografiează buletinul de vot în cabină şi prezintă dovada partidului care l-a determinat să îl aleagă, primeşte la ieşirea din secţie o sumă de bani.

Metoda „turismului electoral” prevede transportul mai multor persoane cu autocare sau maşini personale la vot, în alte secţii decât cele de domiciliu, pentru ca alegătorii să voteze pe listele speciale.

Votul multiplu prevede atât exercitarea dreptului în secţia de domiciliu cât şi în alte secţii, pe listele speciale.

IPJ Mehedinţi aminteşte că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

Oana Mitu

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top