joi , 9 decembrie 2021
NEWS ALERT

CUM SE PREGĂTESC ŞCOLILE DIN TURNU SEVERIN PENTRU NOUL AN ŞCOLAR

Mai sunt câteva zile până la începerea noului an şcolar, iar în şcoli se fac ultimele pregătiri pentru ca elevii să păşească în clase curate, igienizate. În timp ce părinţii fac eforturi şi cheltuiesc sume importante pe rechizitele şcolare, directorii de şcoli îşi drămuiesc banii pentru diverse lucrări.

DSCF9496

Printre blocurile cenuşii din cartierul CET găsim şcoala cu clasele I-VIII, care poartă numele marelui matematician severinean Petre Sergescu. Doar arhitectura tipică şcolilor ridicate în epoca comunistă ne duce gândul că aici este o unitate şcolară fiindcă în alte condiţii ai zice că este vorba de o clădire părăsită.

Tâmplăria veche de peste 40 de ani se zdruncină din toate încheieturile, zugrăveala exterioară este la fel de veche, iar tencuiala stă să cadă. Câteva plăcuţe montate pe imobil ne avertizează că „Atenţie, cade tencuiala”. Dar ce poate însemna o banală plăcuţă atunci când vorbim de siguranţa elevilor fiindcă până la urmă în discuţie nu este un imobil oarecare. Practic în orice moment, o bucată de tencuială ori, Doamne fereşte, o bucată de geam desprinsă din tâmplăria învechită s-ar putea desprinde. Urmările ar fi din cele mai grave…

„Am pus afişe pentru că atunci când plouă se desprinde tencuiala şi cad bucăţi mari, am zis să-i atenţionăm pe elevi, pe părinţii care aşteaptă elevii să ştie la ce se pot aştepta. Eu zic că am luat măsurile suficiente ca să nu se întâmple aşa ceva, dar nu ştiu atunci când este să fie”, spune Elena Zinca, directorul acestei şcoli gimnaziale din Turnu Severin.

Pericol de accident

Elena Zinca este conştientă că în orice moment s-ar putea produce un accident: „Urgent, tâmplăria ar trebui schimbată deoarece este foarte veche şi nu putem să punem sticla dintr-o singură bucată, aici sunt eu mai rezervată că oricând s-ar putea întâmpla un accident, deci noi punem sticla din două bucăţi deoarece este veche tâmplăria şi nu se poate”.

DSCF9501

Directorul şcolii spune însă că la capitolul „igienizare” s-au luat toate măsurile pentru ca anul şcolar să înceapă cu dreptul, iar elevii să păşească în clase curate. O femeie curăţa de zor zilele trecute geamurile pe holul de la parterul şcolii, dar cu mare atenţie fiindcă în orice moment s-ar putea accidenta. La clase nici nu intră în calcul să se şteargă geamurile prin metoda clasică, ci doar cu furtunul cu apă pentru a îndepărta praful.

DSCF9502

“Pe dinafară nu arată prea bine, dar în interior să ştiţi că atmosfera este primitoare, caldă şi noi am făcut cam tot ce ne-a stat în putinţă. Avem promisiuni din partea Primăriei că ne vor sprijini anul acesta, deja s-a dat comandă pentru intrările principale şi cele de evacuare”, mai spune Elena Zinca. Şi fiindcă sumele necesare unei reabilitări totale sunt foarte mari, directorul şcolii speră că într-o zi şcoala va arăta aşa cum trebuie dacă ar beneficia de fonduri europene.
S-au renovat cinci săli de clase

De la şcoala „Petre Sergescu” am ajuns la Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica”, o altă unitate şcolară care poartă numele unui mare matematician severinean. O unitate şcolară de top, care anul acesta se află în fruntea clasamentului în privinţa rezultatelor la admiterea în liceu şi la bacalaureat.

DSCF9465

Pe holul de la etajul unu l-am găsit pe Ion Mladin. Este angajatul şcolii pe post de tâmplar, dar acum de nevoie face tot ce se poate. „Pregătim anul şcolar, reparăm băncile care sunt rupte, scaunele, văruim, punem parchet, tot ce ne pricepem, tot ce-i necesar. Eu sunt pe post de tâmplar de întreţinere, dar fac şi alte munci care sunt necesare, mai ajut şi colegul care este pe post de zugrav şi de electrician. Dăm o mână de ajutor ca să iasă totul bine ca să pregătim sălile de curs”, spune Ion Mladin.

DSCF9473

Directorul şcolii. Mihaela Ştefan, spune că din fondurile de la Consiliul Local, dar şi din fondurile proprii, obţinute din chirii a renovat cinci săli de clasă, cu lambriuri şi parchet nou. „Din păcate nu avem bănci noi, le reparăm pe cele vechi. Am renovat, de asemenea, două laboratoare, de chimie şi de biologie, am pus gresie, am vopsit pereţii şi încercăm să facem şi un mobilier nou acolo. Este nevoie de mai mult fiindcă în fiecare an mergem cu muncitorii noştri şi zugrăvim, ar trebui totuşi o renovare completă atât pe exterior cât şi pe interiorul şcolii. Am dori şi noi să avem o faţadă mai atrăgătoare”, spune Mihaela Ştefan. Şi aici, salvarea ar veni de la fondurile europene …

DSCF9472

Şcoli fără autorizaţie

Şi anul acesta, o mare parte din şcolile mehedinţene, aproape 40 la sută, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar asta deja nu mai este o noutate. Este vorba de acele unităţi şcolare din mediul rural, unde nu există apă curentă. „Toate şcolile din judeţul Mehedinţi sunt deschise şi în funcţie de fondurile primite de la consiliile locale, de la primării se realizează diverse activităţi de igienizare sau de reabilitare. Unele lucrări sunt mai mici în funcţie de posibilităţile şcolilor respective”, spune inspectorul şcolar Daniela Jenaru, purtătorul de cuvânt al IŞJ Mehedinţi.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top