sâmbătă , 29 ianuarie 2022
NEWS ALERT

EXCLUSIV: DE AZI RANN ESTE OFICIAL ÎN INSOLVENŢĂ

Cea mai mare companie de stat din Mehedinţi este de astăzi oficial în insolvenţă. Societatea care va administra destinele regiei în următoarea perioadă este o firmă bucureşteană, denumită Tudor& Asociaţii.

Guvernul a declarat procedura de insolvenţă pentru cea mai mare companie de stat din Mehedinţi. Frâiele unuia dintre cei mai importanţi agenţi economici ai României, nu numai ai judeţului vor fi preluate de un administrator judiciar din Bucureşti. SCP Tudor & Asociatii SPRL preia conducerea RAAN într-un moment critic, atunci când Regia, copleşită de datorii începuse să fie scoasă la vânzare la bucată. SCP Tudor & Asociatii SPRL va trebui să administreze o datorie de circa 800 de milioane de lei, pe care RAAN o are la numeroşi agenţi economici, inclusiv către Compania Naţională a Lignitului. Mare problemă a acestei situaţii este faptul că Termocentrala Halânga nici nu mai primeşte cărbune de la Exploatarea Minieră Meheidnţi şi în condiţiile în care se apropie iarna situaţia de aici este critică, iar un oraş întreg poate rămâne fără căldură.

Ce înseamnă insolvenţa pentru RAAN?

Practic, Guvernul vrea să pună la adăpost patrimoniul companiei şi să ferească RAAN de vânzarea la bucată, protejând totodată şi creditorii. RAAN mai primeşte astfel o şansă de a se reorganiza şi de a-şi plăti datoriile după un plan care va fi stabilit, deşi administratorul judiciar are de gesionat datorii de aproape 200 de milioane de euro.

Un debitor ajuns în stare de insolvenţă are posibilitatea, dacă întruneşte anumite condiţii expres prevăzute de lege, să intre într-o fază de reorganizare a activităţii, pe baza unui plan aprobat de creditori şi confirmat de judecătorul sindic.

Procedura de insolventa, instituită este o acţiune colectivă de recuperare a datoriilor certe, lichide şi exigibile de la o societate aflată în imposibilitatea de a şi le achita. Prin instituirea insolvenţei, practic compania încearcă să pună la adăpost creditorii de haosul executărilor silite individuale. În cazul RAAN, zeci de locomotive, vagoane sau sediul regiei fuseseră puse sub sechestru şi au fost scoase la licitaţie în ultimele săptămâni.

Dacă activitatea astfel reorganizată este profitabilă şi permite plata tuturor creanţelor, conform termenelor şi condiţiilor stabilite în plan, atunci RAAN va putea ieşi din starea de insolvenţă, îşi va menţine personalitatea juridică şi îşi va desfăşura activitatea în continuare fără intervenţia administratorului judiciar sau a judecătorului sindic.

Dacă activitatea reorganizată nu respectă planul atunci RAAN  intră în faliment  moment în care activitatea debitoarei va trece sub comanda lichidatorului judiciar, care va proceda la evaluarea bunurilor şi valorificarea lor  urmând a plăti creanţele din sumele astfel încasate.

Ce se va întâmpla cu angajaţii RAAN?

În acest caz situaţia este neplăcută pentru cei circa 3000 de angajaţi ai RAAN. Acest lucru pentru că legea favorizeaza angajatorul în insolvenţă, iar concedierile se pot face foarte uşor în situaţia RAAN. Astfel, dacă administratorul judiciar va considera că în planul de reorganizare intră şi concedierea a o parte a angajaţilor, el va putea să-i trimită în şomaj pe aceştia fără prea mari bătăi de cap.

Legal, nu există niciun fel de interdicţii cu privire la efectuarea de concedieri. Legea Insolventei dă dreptul administratorului judiciar să concedieze angajaţii, fără a se ţine cont de prevederile Codului Muncii referitor la concedierile colective.

SCP Tudor & Asociatii SPRL este firma care a preluat şi insolvenţa primei primării care a intrat în incapacitate de plată în România, este vorba de Primăria Aninoasa din judeţul Hunedoara.
loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top