vineri , 28 ianuarie 2022
NEWS ALERT

DELEGAȚIA CHINEZĂ A FINALIZAT VIZITA ÎN MEHEDINȚI. VEZI AICI DECLARAȚIILE ȘEFUL DELEGAȚIEI

Delegația chineză a vizitat joi zona din apropierea Termocentralei de la Halânga și a discutat cu primarul comunei Izvoru Bârzii, Horia Balica, pe teritoriul căreia se află un teren de aproximativ 19 hectare pe care s-ar putea construi noua termocentrală, șeful delegației declarând că vizita în Mehedinți este una de documentare, în vederea participării la implementarea proiectului prezentat de Ministerul Economiei.

chinezi

jian Jun“Scopul vizitei noastre la Severin și în județul Mehedinți și chiar în această comună (n.r. Izvoru Bârzii) este e a ne documenta în vederea participării la implementarea unui proiect de termocentrală nouă la Romag Termo. Acest proiect a fost provovat de Ministerul Economiei și de către Ambasada României în Republica Populară Chineză. Am venit aici, am fost primiți călduros de către oficialitățile orașului, am văzut că este un mediu investițional propice pentru a dezvolta investițiile noastre în Severin. În cursul zilei de ieri și de astăzi am avut un schimb de păreri foarte important pentru acest proiect, discuții tehnice pe baza noului proiect care se dorește a fi implementat la Severin. În continuare noi vom face o analiză temeinică, aprofundată pe acest proiect în scopul de a definitiva un model de a participa la implementarea proiectului. Sperăm ca eforturile noastre proprii și cu ajutorul domnului primar (n.r. Horia Balica), cu al Ministerului Economiei reprezentat de domnul Virgil Popescu să ajungem la rezultate care să ne permită să realizăm proiectul. Vom folosi o tehnică nouă, tehnică de vârf care să respecte condițiile de mediu și să producă aburul și electricitatea necesară zonei.”, a declarat Gao Jian Jun – președinte China HiSun PV Technology Co., Ltd

Întrebat despre mediul de afaceri din România, Gao Jian Jun s-a arătat mulțumit.

virgil popescu“A dat un noroc peste noi. Începând de anul trecut, în domeniul energiei solare am venit în România, am găsit un mediu investițional propice și am făcut cele șase centrale solare. Prin Ambasada României la Beijing și Ministerul Economiei au fost date informații despre mediul investițional din România.”, a concluzionat președinte China HiSun PV Technology Co., Ltd, Gao Jian Jun.

Delegația chineză a fost însoțită joi, în Mehedinți de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Virgil Popescu cel care este și șeful Biroului de Promovare Comercială şi Economică de la Beijing al Departamentului de Comerţ Exterior din cadrul Ministerului Economiei.

Virgil Popescu a explicat joi, la Izvoru Bîrzii care ar urma să fie colaborarea în partea română și cea chineză în cazul în care investiția se va concretiza.

“Este în stadiu de evaluare, va fi o termocentrală nouă, asta cu certitudine, ei au deja în România nişte investiţii în energie solară, de unde o să aibă certificate verzi pe care Termocentrala va trebui oricum să le cumpere şi vor în felul acesta să închidă circuitul. Din acest motiv sunt interesaţi să facă această termocentrală într-o locaţie care să le şi permită. Au vrut să ştie şi poziţia autorităţii locale. Termocentrala vine cu terenul, instalaţii, chinezii vin cu banii şi construiesc, iar profitul se împarte potrivit cotelor fiecăruia. Practic este un producător independent în curtea Termocentralei.”, a declarat Virgil Popescu.

Investiția chinezilor la Halânga s-ar ridica la 400 milioane de euro.

Companiea chineză are construite în România șase centrale solare: la Balș (trei), lângă București (una) și la Satu Mare (două) . Acestea au fost construite anul trecut și sunt legate la sistemul național energetic.

Oana Mitu

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top