vineri , 5 iunie 2020
NEWS ALERT

DEPOZITELE LIPSESC, MUNCA SE ARUNCA! IN MEHEDINTI, CASTRAVETII SE VAND CU 30 DE BANI

În lipsa depozitelor care să preia legumele pentru a le valorifica, peste 300 de agricultori din comuna Branişte, judeţul Mehedinţi sunt nevoiţi să vândă castraveţii la preţuri de nimic, de 30 de bani pentru un kilogram sau să îi arunce pe camp. După ce au investit jumătate de an în muncă, acum, samsarii vin să cumpere castraveţii cu 30 de bani kilogramul. Oamenii spun că la acest preţ nu-şi scot nici măcar investiţia şi se gândesc serios să renunţe. Marketurile sunt pline de marfă din afara ţării, iar în pieţe, mesele sunt închiritate de samsarii care cumpără de la ei marfa la preţuri de nimic.

castraveti2

Uitaţi, am castraveţi aici, aproximativ 400 de kilograme şi nu am cui să-i vând. A venit cineva aseară şi ne-a dat un preţ de mizerie, 30 de bani kilogramul. Eu am zis că nu-i vând, mai bine îi arunc şi nu îi vând. Deja i-a aruncat o grămadă de lume de aici, din comună.”, a declarat un legumicultor din comuna mehedinţeană Branişte.

În situaţia sa sunt peste 300 de proprietari de solarii din Branişte. Oamenii sunt nemulţuimiţi de preţurile de nimic la care sunt obligaţi să-şi vândă truda de jumătate de an. La 30 de bani kg trebuie să vândă 20 de saci de castraveţi ca să poată cumpăra unul de azot. În marketuri marfa lor nu are loc de cea importată, iar în pieţe mesele sunt închiriate de cei care le oferă lor 30 de bani pe kg de castraveţi şi apoi îl vând chiar şi de şapte ori mai mult. Oamenii se plâng că nu reuşesc să îşi recupereze nici măcar parte din investiţie.

castraveti4

“N-am plătit folia pentru solar, am datorie, opt milioane, trebuei să o plătesc. Nici folia n-am scos-o. Am vândut de două ori. O dată cu un leu şi o dată cu 30 de bani, cu 50 de bani, nu scot nici folia. Munca?! Nu mai vorbim de muncă!”, a spus un alt fermier din localitate.

“Nu scoatem nici investiţia, că este râs de lume. Îi dăm cu 30,40 de bani, îşi bat joc de noi! Tot engross-isti vin şi e bine că mai vin şi ăştia. Dacă nu avem unde să îi dăm! Că dacă nu, i-am arunca la porci. “, a arătat un alt agricultor care sunţine că un preţ rezonabil de vânzare a castraveţilor ar fi de 1,5 lei.

“De multe ori i-am şi aruncat. Mergem aici la baltă, să vedeţi! Sunt aruncaţi o grămadă de castraveţi. Are lumea sacii acasă şi nimeni nu are cui să-i vândă.”, a declarat alt legumicultor.

Sunt proprietari de solarii care spun că se gândesc să renunţe să mai cultive legume, din cauza preţurilor foarte scăzute.

castraveti3

“30,40 de bani sunt preţuri foarte mici. Nu mai vrem să punem din cauza asta, că nu ne scoatem investiţia. În piaţă, ne-am duce, dar nu avem mese fiindcă sunt toate închiriate şi nu avem unde să vindem, iar la preţurile astea, vă daţi seama că nu ne permitem să mai punem că nu ne scoatem nici investiţia. Nu scoatem nici curentul pe care îl folosim să îi udăm.”, a declarat şi o femeie din Branişte.

Şansa acestor oameni este fie construcţia unor depozite care să le preia marfa, fie ei să facă parte din organizaţii şi prin acestea să încheie contracte cu hipermarket-urile unde să-şi poată comercializa legumele. Preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu susţine că problema este la nivelul întregii ţări, nu numai în Mehedinţi, astfel că asocierea fermierilor într-o structură care să le reprezinte interesele este absolut necesară.

cornel stroescu“Cea mai mare problemă în momentul acesta, în România, este desfacerea produsului. Fermierii nefiind organizaţi, nu au cui să vândă. Vine orice samsar şi îşi bate joc de ei. Ţinem cont, avem un preţ de 30 de bani, la castraveţi, acum, în momentul acesta. Gândiţi-vă ce investiţii au avut aceşti fermieri. Aceşti castraveţi au fost produşi în solar sau seră, deci costurile au fost enorme. Camerele Agricole trebuie făcute, trebuie susţinute, trebuie să facem ceva pentru fermieri. Altfel, o să vedem aceşti fermieri care anul acesta au cultivat în România, în solarii, vor munci în Italia sau Spania, în solariile lor. Acolo unde fermieri sunt organizaţi, acolo unde Camerele Agricole vin şi preiau recolta din curte.”, a declarat Cornel Stroescu.

Dincolo de preţurile foarte mici, cultivatorii spun că se tem şi de impozitele pe care vor trebui să le plătească în toamnă. Ei vor fi obligaţi să achite o taxă forfetară pe solar, dar din cauza preţurilor nu-şi vor scoate nici investiţia, astfel că nu se mai pune discuţia să le mai rămână bani.

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top