miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

DEROGARE PENTRU FERMIERI LA INTERVENȚIA LAPAR! POT FOLOSI INSECTICIDE ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR

ANUNT DE MEDIU

Reprezentanții Asociațiilor de Producători Agricoli și cei ai Asociației Producătorilor de Semințe au solicitat Comisiei Europene permisiunea ca în România să se poată comercializa trei tipuri de tratamente împotriva dăunătorilor în agricultură, cererea fiind aprobată pentru o perioadă de 120 de zile. Președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți a arătat că obținerea derogării este extrem de importantă pentru anul acesta dar se continuă demersurile pentru obținerea unor înlocuitori pe termen lung.

apa

Astfel, trei produse esențiale împotriva dăunătorilor au primit o autorizație temporară în perioada 28 februarie 2014 – 28 iunie 2014, acestea fiind Nuprid AL 600 FS produs de AlchimexCruiser 350 FS al celor de la Syngenta și Poncho 600 FS al celor de la Bayer.

Aceste tipuri de insecticid sunt destinate utilizării limitate și controlate și sunt destinate combaterii dăunatorilor: Tanymecus dilaticollis (rățișoara), Agriotes spp. (viermii sârmă), Diabrotica virgifera virgifera (viermele vestic al rădăcinilor) în culturile de porumb și floarea soarelui, răspândiți în România.

Cei care plasează pe piață dar și cei care folosesc produsele menționate anterior trebuie să respecte însă anumite reguli stricte, potrivit autorizațiiloe temporare obținute.

“Comercializarea și utilizarea acestui produs pe teritoriul României se va face cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor”, se arată în textul autorizațiilor temporare de punere pe piață.

Astfel, companiile care vor comercializa produsele citate, au obligația s-o facă numai către agenții economici care dovedesc faptul că tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale cu personal calificat, că vor ține o evidență strictă a cantităților de produs comercializat pe agent economic, pe care o va comunica săptămânal Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) – Agenția Națională Fitosanitară. Această măsură a fost luată pentru a se evita crearea de stocuri de produs-sămânță tratată după expirarea perioadei de 120 de zile, nerespectarea prevedererilor  urmând să atragă sancțiuni conform legislației în vigoare și suspendarea autorizației.

Substanțele active precum clotianidinul, tiametoxamul și imidaclopridul nu mai puteau fi folosite de la 30 noiembrie 2013.

Imediat după ce s-a luat această măsură, reprezentanții LAPAR au atras atenția că măsura poate aduce pierderi economice greu de evaluat pentru producătorii agricoli.

Președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți, Cornel Stroescu a arătat că obținerea derogării este extrem de importantă, pe termen scurt, dar problema trebuie rezolvată pe termen lung.

 stroescu„Pentru noi este importantă această autorizație pentru ca pot afecta culturile în proporție de 25 – 30%. Pentru fermieri ar fi fost o mare pierdere. Noi am reacționat întrucât nu s-a adus un alt înlocuitor, pentru că în zona noastră, acești dăunători sunt răspândiți. În țările nordice și în sudul Europeni nu sunt răspânditi. Această derogare ne ajută anul acesta, dar vom continua demersurile până când vom obține înlocuitori, mai ales că nicio asociație profesională a apicultorilor națională sau internațională nu a raportat efecte adverse la albinele din partea acestei substanțe. Motivul invocat pentru retragerea substanțelor respective se referă la albine care ar fi afectate.”, a explicat președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Mehedinți, Cornel Stoescu.

Necesitatea continuării demersurilor pentru folosirea substanțelor respective împotriva dounătorilor se impune mai ales că în lipsa lor productivitatea culturilor ar scădea cu până la 40 de procente, iar pagubele ar fi însemnate pentru fermieri.

„În prezent, ne confruntăm cu probleme mari în zona de sud a țării, în combaterea lui Tanymecus, iar în majoritatea zonelor țării, Agriotis afectează culturile. În prezent, nu avem alte alternative de a combate acești dăunători, iar tratamentul semințelor este în prezent, singura șansă de a ne asigura producția, cu un impact minim asupra mediului și insectelor benefice, precum albinele”, declara președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli diN România, Laurențiu Baciu, conform Recolta.eu.

Oana Mitu

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top