miercuri , 1 decembrie 2021
NEWS ALERT

DIN CAUZA SĂRĂCIEI, MULŢI SEVERINENI RENUNŢĂ LA CALORIFERUL DIN BUCĂTĂRIE

Administratorii asociaţiilor de proprietari din municipiul Drobeta Turnu Severin se gândesc cu groază la sezonul rece. Mulţi severineni nu au reuşit să-şi achite nici până acum facturile la căldura din iarna trecută, aşa că acum multe din asociaţii au datorii uriaşe către Termocentrala de la Halânga.

bloc

Mulţi severineni sunt atât de săraci că de teama facturilor la căldură renunţă la caloriferul din bucătărie pentru a mai face o reducere. Dumitru Mareşi, administratorul asociaţiei 18 din Drobeta Turnu Severin, spune că locatarii au renunţat la caloriferul din bucătărie deşi locuinţele lor sunt prevăzute cu repartitoare de cost. O explicaţie tehnică ar fi aceea că deşi ar putea închide caloriferul din repartitor, totuşi locatarul este nevoit să plătească căldura care vine pe coloană. Aşa că de la parter până la etajul patru, locatarii fac cerere de debranşare şi bucătăria este tăiată în totalitate de la plata căldurii. Peste 70 la sută din cele 180 de apartamente au recurs la această măsură.  „Şi iarna trecută am avut debranşaţi şi numărul lor creşte. Prima acţiune este aceea că au trecut la desfiinţarea caloriferelor din bucătărie, mai ales că s-a scumpit gigacaloria şi ştiu că vor fi mari costurile şi din cauza asta fac debranşări, cu toate că la mine la asociaţie toate caloriferele au avut repartitoare de costuri cu termostat şi dacă vroia să-l închidă o puteau face. În schimb, pentru faptul că repartiţia căldurii este şi în funcţie de suprafaţa radiantă care nu este activă şi coloanele respective sunt puse la plată atunci tot tronsonul cere desfiinţarea coloanei din subsol şi până la etajul 4 tocmai ca să scape de greutatea preţului şi greutatea regiei mari gândindu-se că merg pe o reducere a confortului . Mi-e groază de iarna care vine pentru că restanţele vor fi mari din cauza costurilor mari la apă caldă, apa rece şi la energia termică”, spune Dumitru Mareşi.

„Vom ajunge la nişte datorii imense”

dumangiuAsociaţia nr. 20 din Drobeta Turnu Severin, aceleaşi probleme: oamenii nu au bani să plătească căldură, astfel că factura către Termocentrală la ora actuală este imensă: 200.000 de lei. Constantin Dumangiu, administratorul asociaţiei, se gândeşte cu teama la iarna care va veni:  „Mai ales în ultima perioadă e groaznic, locatarii spun că nu au bani să plătească şi nu ştiu ce se va întâmpla la iarnă, vom ajunge la nişte datorii imense pe care nu ştiu când le vom putea achita”. Firmele de recuperare a datoriilor au preluat mai multe dosare ale debitorilor, astfel că în perioada următoare mulţi severineni riscă să rămână în stradă. Din cauza datoriilor mari, există riscul ca doi proprietari de apartamente din asociaţia administrată de Dumitru Dumangiu să rămână fără locuinţe.

Oamenii cer subvenţii de la Primărie

Atât administratorii de blocuri, cât şi locatarii spun că Primăria Drobeta Turnu Severin ar trebui să ia în calcul acordarea unor subvenţii mai consistente unor categorii defavorizate de persoane. Sunt severineni care pur şi simplu nu îşi pot achita datoriile din cauza faptului că nu au un loc de muncă ori că pensia este prea mică. „Faţă de anul trecut gigacaloria a crescut cu peste 20 de lei şi astfel că la nivelul unei luni se va regăsi o sumă substanţială la plata încălzirii. Ar fi bine ca în Consiliul Local să se hotărască acordarea unor subvenţii şi anul acesta pentru ca proprietarii să poată să treacă mai uşor peste această iarnă”, spune Constantin Dumangiu. „Sunt vecini care s-au debranşat şi la noi din cauza preţului ridicat al gigacaloriei şi pensiile, salariile mici în raport cu preţurile, nu au oamenii bani. Subvenţia ar trebui să fie mult mai mare pentru că toate preţurile cresc, urcă nebuneşte, iar pensiile şi salariile stagnează”, spune Virgil Cioclov, locatar la asociaţia nr. 27 din Drobeta Turnu Severin. „Din cauza banilor, autorităţile ar trebui să acorde o subvenţie mai mare pentru că lumea nu mai are bani şi din cei în ce se merge mai rău. Lumea se debranşează de la căldură din cauză că nu sunt bani, iar autorităţile nu fac nimic”, spune un alt severinean.

Reprezentanţii RAAN spun că cererile de debranşare se primesc până la data de 13 septembrie, iar până l această dată au fost depuse 72 de cereri de debranşare, din care 41 au fost efectuate, iar 31 de cereri sunt în lucru. Încărcarea reţelei termice se va face începând cu data de 1 octombrie.

Corina Macavei

loading...


Un Comentariu

 1. Debransarile de la termoficare (caldura) alaturi de teama de a nu mai avea ce pune pe masa ( mancarea)
  reprezinta una din GRAVELE probleme sociale cu care se confrunta populatia din tara .
  Parlamentarii ( alesii nostri ) REFUZA majorarea alocatiei pt. copii dar arunca banii pe alte lucruri inutile
  UITAND care este raportul dintre salariati si pensionari si ca , cat de curand , NU VOR MAI AJUNGE
  NICI BANII pentru PENSII .Sa traiti bine onorabililor si sa mai veniti dupa voturi pentru al 5-lea sau
  al 6-lea mandat ! Afara cu voi din parlament !

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top