luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

DIRECTORUL INSTITUTULUI NAŢIONAL AL PATRIMONIULUI ÎN MEHEDINŢI. MAI MULTE OBIECTIVE DE PATRIMONIU VOR INTRA ÎN PROGRAMUL NAŢIONAL DE RESTAURARE

Astăzi a avut loc recepţia lucrărilor efectuate la Mânăstirea Strehaia – Ruinele Palatului Domnesc, în prezenţa directorului general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru.

muraru

Lucrările la Mânăstirea Strehaia au început în anul 2007 şi s-au finalizat în 2011, iar astăzi a avut loc o recepţie finală după încheierea termenului de garanţie. Reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului s-au declarat mulţumiţi şi nu au avut de adus obiecţii în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor efectuate aici.

„Palatul de la Strehaia reprezintă un monument ecleziastic foarte important mai ales că nu vorbim doar de o biserică, ci vorbim şi de acele ziduri de incintă. E un monument care merită în continuare să se investească, iar aceasta se va vedea în numărul de turişti pe care îl va genera”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional de Patrimoniu.

Aflat sub supervizarea Ministerului Culturii şi a Institutului Naţional al Patrimoniului, proiectul de consolidare-restaurare început în 2007 este finalizat după un efort considerabil de cercetare arheologică, reconstituire şi reconstrucţie. Până la finalizarea lucrărilor, Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat fonduri în cuantum de aproximativ 200.000 de lei, în vederea refacerii zidurilor, tencuielilor, executării lucrărilor de consilidare şi completare a zonelor dispărute.

Vizita directorului Institutului Naţional al Patrimoniului în Mehedinţi a fost din câte se pare de bun augur, acesta declarând că va introduce în programul naţional de restaurare şi alte obiective din judeţ.

„În momentul de faţă în Programul Naţional de Restaurare pentru anul 2013 se află trei obiective din judeţul Mehedinţi, respectiv Mânăstirea Gura Motrului, Schitul Topolniţa şi Castrul Roman de la Hinova. Toate cele trei se află cu finanţare în curs, ele vor continua şi anul viitor şi am decis să dublăm acest număr, adică la 1 ianuaie 2014 să avem cel puţin şase obiective care vor intra în finanţare. Avem o primă propunere de a introduce în programul naţional de restaurare trei obiective şi anume Cula lui Tudor Vladimirescu de la Cerneţi, care este un monument de importanţă naţională şi universală, Cula lui Nistor tot de la Cerneţi şi ruinele Culei Lazu. Vom începe cu Cula lui Tudor Vladimirescu având în vedere că există un transfer dinspre Consiliul Judeţean către Primăria Şimian, iar în momentul în care această operaţiune va fi realizată vor merge documentele către Direcţia de Cultură şi apoi către Institutul Naţional al Patrimoniului şi vom proceda la prima etapă care înseamnă proiectare. Putem introduce în acelaşi an şi proiectarea şi execuţia la Cula Tudor Vladimirescu şi la celelalte două cule”, a declarat Alexandru Muraru.

Corina Macavei

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top