luni , 18 octombrie 2021
NEWS ALERT

DUNĂREA, DEBITE MICI ŞI PROBLEME DE NAVIGAŢIE

Dunărea trece de la o extreDunareamă la alta. După debite ameninţătoare în primăvară, când fluviul stătea să iasă din albie, perioadele secetoase din ultima vreme au scăzut la pragul de jos debitul Dunării. 

Situatia are efecte asupra navigatiei, armatorii fiind obligaţi să transporte încărcături mai mici pentru că navele pot eşua pe pragurile de nisip apărute în şenalul navigabil. „Aceste debite scăzute sunt cauzate de lipsa de precipitaţii din ultima perioadă, spun hidrologii. Purtătoarea de cuvânt a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă a declarat că „fluviul are în această perioadă un debit de 2350 mc/s, iar pentru perioada următoare se aşteaptă o scădere uşoară cu circa 100, 150 de metri cubi pe secundă Urmează apoi ca după data de 28 august, când sunt aşteptate câteva precipitaţii, debitul fluviului să mai crească”.

În mod normal, Dunărea  ar trebui să aibă în această perioadă 4.300 mc/s. Fluviul este însă atât de scăzut că există zone unde poate fi traversat in picioare. „În zonele în care apele nivelul fluviului este foarte mic, apa are o adâncime de 170 şi chiar 160 de centimetri.

Este motivul pentru care autorităţile portuare au impus restricţii de navigaţie. Respectarea lor este obligatorie, pentru că o eventuală eşuare poate duce chiar la blocarea canalului navigabil. „Navele nu trebuie să depăşească un anume pescaj, mai ales în sectoarele cu cote mici, aşa-zise zone dificile. În aceste zone, dacă gabaritul este depăşit, navele se pot pune pe uscat şi dacă ajung în şenal, pot să conducă la o blocare temporată a navigaţiei. Sunt praguri, la noi există în zona Salcia, la Luta mai jos de Măgurele sau în zona Zimnicea. Sunt zone dificile cunoscute de navigatori, care având şi restricţiile sunt obligaţi să le respecte pentru a evita situaţiile periculoase” spune Marinică Genovu, directorul adjunct al Căpităniei Tr. Severin

Cel mai mic debit înregistrat vreodată pe Dunărea a fost în luna noiembrie a anului 1949, 1040 mc/s.

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top