luni , 18 ianuarie 2021
NEWS ALERT

DUPĂ PRINCIPIUL NICIO FAPTĂ BUNĂ NU RĂMÂNE NEPEDEPSITĂ: DRFP CRAIOVA PUNE BEŢE ÎN ROATE CONDUCERII FINANŢELOR PUBLICE MEHEDINŢI

Un comando al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Craiova a descins marţi la sediul Finanţelor Publice Mehedinţi pentru a verifica legalitatea concediului şefului instituţiei, dar şi pentru a vedea dacă înlocuitorul acestuia este la serviciu, dat fiind faptul că era ziua sa de naştere.

finantele publice 1

Declaraţiile şefului Fiscului din Mehedinţi, Cosmin Durac, referitoare la presiunile care se fac asupra sa pentru a părăsi funcţia se pare că au deranjat pe mai marii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Craiova. Marţi, a fost trimisă o echipă de la Craiova pentru a verifica legalitatea concediului directorului Cosmin Durac, deşi culmea despre acest concediu conducerea DRFP Craiova fusese informată. Viorica Crivineanu, şef administraţie adjunct inspecţie fiscală pentru contribuabili mijlocii şi înlocuitorul de drept al lui Cosmin Durac nu a scăpat nici ea de controlul inspectorilor de la Craiova, care au verificat printre altele dacă aceasta s-a aflat la serviciu luni, dat fiind că 25 martie este ziua sa de naştere. Cu alte cuvinte organele de control ale Direcţiei Regionale Craiova se ocupă de chestiuni administrative în loc să creeze cadrul necesar pentru sprijinirea acţiunilor inspectorilor fiscali de la Mehedinţi în combaterea infracţiunilor din paradisul fiscal de la Strehaia.

Nu este prima dată când Cosmin Durac şi Viorica Crivineanu, cunoscuţi ca „spaima evazioniştilor” din judeţul Mehedinţi sunt supuşi unor şicane din partea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Craiova. De altfel, presiunile care se fac asupra lui Cosmin Durac pentru a părăsi postul de conducere au plecat şi de la un control efectuat în luna februarie la societatea comercială Aurora SA, una din marile firme de panificaţie din judeţul Mehedinţi, administrate de fraţii Alin şi Mihai Udrişte, anchetaţi într-un alt dosar pentru infracţiuni economice.

„De trei luni de zile, pe lângă presiunile agenţilor economici şi a anumitor politicieni, inclusiv conducerea Direcţiei Regionale exercită presiuni asupra mea.

Dacă Regionala îşi asumă stoparea executării silite la Strehaia şi stoparea controalelor la firmele beneficiare  din pepiniera Strehaia să o facă în scris ori să ne lase să ne facem treaba”, ne-a declarat Cosmin Durac. Cel mai probabil, şeful Fiscului din Mehedinţi se va interna în spital, starea sa de sănătate având de suferit în ultimele zile din cauza acestor tracasari .

Cu ocazia verificărilor efectuate la Aurora, inspectorii fiscali au stabilit un prejudiciu de peste 2 milioane de euro reprezentând impozit pe profit şi TVA. În contabilitatea firmei fuseseră înregistrate mai multe facturi fictive procurate de la firmele ţiganilor din Strehaia. O serie de oameni de afaceri din Mehedinţi şi din alte 20 de judeţe din ţară au fost prinşi în mirajul acestor facturi fictive în baza cărora au reuşit să încaseze sume fabuloase prin diminuarea impozitelor şi taxelor către bugetul de stat. Cel mai probabil aceşti evazionişti s-au bazat pe protecţia unor persoane importante pentru că altfel nu se explică tupeul acestora de a încălca legile statului înregistrând cu bună ştiinţă în contabilitatea firmelor pe care le administrează facturi fictive.

Un alt personaj care a căzut la teză atunci când inspectorii fiscali de la Finanţele Publice Mehedinţi au luat la puricat firma administrată de familia acestuia, este Rafael Dunărinţu, primarul oraşului Baia de Aramă, cunoscut pentru prosperitatea sa în zonă în urma afacerilor cu material lemnos. Pe vremea când la cârma Finanţelor Publice Mehedinţi se afla Violeta Crăciun, anchetată acum într-un dosar de evaziune fiscală de 2,2 milioane de euro, firma familiei Dunărinţu a primit o rambursare de TVA în valoare de aproximativ 200 000  de lei. Neregulile au ieşit la iveală în luna noiembrie a anului trecut în urma unui amplu control al Finanţelor Publice Mehedinţi. Inspectorii fiscali aveau informaţii că firma Trans Exfor derulase operaţiuni economice fictive cu firmele ţiganilor din Strehaia. Şi suspiciunile acestora s-au adeverit. La reverificarea dosarului de rambursare s-a constatat că această operaţiune  a fost nelegală, prejudiciul adus bugetului de stat fiind mult mai mare, în cuantum de 600.000 de lei întrucât se încasese şi impozit pe profit, adică aproximativ valoarea ultimului bolid pe care l-a achiziţionat, respectiv un  Porsche  cu care  acesta circulă. Inspectorii care au acordat rambursarea au fost trimişi în faţa comisiei de disciplină.

Şeful Fiscului din Mehedinţi, Cosmin Durac, a declarat luni că se fac presiuni asupra sa pentru îndepărtarea din funcţie din partea unor grupuri de interese de tip mafiot, cu implicaţii financiare importante. Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinti crede că se doreşte îndepărtarea sa din funcţia acestei instituţii cu tot dinadinsul pentru ca cei interesaţi “să-şi vadă  liniştiţi de afaceri ilegale cu bani de la bugetul de stat”. „Când te pui cu greii judeţului şi depistezi evaziuni fiscale de sute de miliarde de lei vechi în care aceştia sunt implicaţi sau când stârpeşti evaziuni fiscale în zona de risc fiscal Strehaia si nu numai este clar că devii incomod. Dacă mai adăugăm şi faptul că am dorit să schimb din funcţiile de conducere ale A.J.F.P. Mehedinţi persoane care au servit unui anumit grup de interese şi care au de decontat în continuare diferite servicii, lucrurile devin şi mai clare. Faptul că nu am cedat şantajului mediatic şi scenariilor denigratoare văd că i-a înverşunat şi mai mult pe aceşti indivizi din grupurile de interese din judeţ. Poate că toate acestea se datorează şi neînregimentării mele într-un anumit partid şi faptului că nu am răspuns unor comenzi politice”, a mai spus Cosmin Durac.

Corina Macavei

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top