luni , 27 septembrie 2021
NEWS ALERT

ELENA BĂSESCU ÎN VALEA TIMOCULUI

Europarlamentarii PDL Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu au efecuat duminică o vizită în Valea Timocului, unde s-au întâlnit cu liderii comunităţii româneşti la biserica ortodoxă din Malainiţa, un simbol al rezistenței românilor timoceni în fața agresiunii asimilaționiste practicate de statul sârb și de Biserica Ortodoxă Sârbă.

DSCF6343

Tema principală a discuţiilor a fost extinderea drepturilor etnicilor români care trăiesc în Serbia şi eforturile pe care trebuie să le facă statul român pentru a-i ajuta. În această vizită, Elena Băsescu şi Marian Jean Marinescu au fost însoţiţi de deputatul Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, şi de senatorul Viorel Badea.

Elena Băsescu a adus şi câteva daruri, o icoană pentru biserică şi straie bisericeşti pentru preotul Bojan Aleksandrovici, parohul bisericii românești din Malainița şi protopop al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Române “Dacia Ripensis”.

cu icoana

„Transmit un dublu mesaj şi din partea statului român şi din partea Parlamentului European. Vroiam să vă spunem că nu v-am uitat, că suntem alături de d-voastră şi că ne vom lupta să beneficiaţi de exact aceleaşi drepturi de care beneficiază şi minoritatea sârbească în România pentru că statul român a creat toate condiţiile ca minoritatea sârbească să-şi păstreze identitatea lingvistică şi culturală, tradiţiile şi obiceiurile. Şi doream să vă felicităm pentru curajul d-avostră de a rezista unui proces de asimilare atât de îndelungat în care aţi făcut absolut tot posibilul să păstraţi viu graiul românesc”, a spus europarlamentarul Elena Băsescu în biserica de la Malainiţa. .

Preotul Bojan Aleksandrovici, din Valea Timocului, este singurul cleric care a reușit să construiască  o biserică ortodoxă română în zonă. De când a început demersurile, a fost permanent tracasat de autoritățile sârbe. Decorat de Băsescu, preotul român a fost, în 2008, caterisit de tribunalul bisericesc ortodox sârb, pe motiv că a oficiat slujbele religioase în limba română.

elena basescu deschidere

Elena Băsescu a mai spus că este nevoie ca statul român să aloce mai multe fonduri pentru ca românii care trăiesc în Serbia să beneficieze de învăţământ în limba română.

„Dintotdeauna m-a preocupat situaţia minorităţilor etnice, încă din primul moment în care am ajuns europarlamentar, şi continui pe această linie şi în Republica Moldova şi în Serbia, peste tot acolo unde etnicii români au nevoie de sprijin, de suport din partea noastră. (…)  Este nevoie şi de o alocare bugetară pentru românii din diasporă şi fac astfel un apel la Guvern să aloce fonduri mult mai substanţiale pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate”, a mai spus fiica preşedintelui.

Corina Macavei

loading...


Un Comentariu

  1. Desi nu suport deloc ” gasca portocalie ” , trebuie sa recunosc ca acest moment trebuie remarcat ; prea putini
    romani din zona …alesilor neamului fac eforturi de acest gen , mai ales in zonele Timoc si Vojvodina ! Cum EBA
    nu prea intelege astfel de lucruri , mai curand cred in buna credinta a lui M.J. Marinescu si a lui Tomac .

Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top