sâmbătă , 27 noiembrie 2021
NEWS ALERT

ELEVII PREFERĂ PĂCĂNELELE ŞI BILIARDUL ÎN LOCUL ORELOR DE CURS

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi au plecat joi în căutarea elevilor care preferă barurile de pe strada Orly din Drobeta Turnu Severin în locul orelor de curs, acţiunea făcând parte dintr-un plan cadru întocmit pentru prevenirea absenteismului şcolar şi a delincvenţei juvenile în rândul elevilor.

2

Puţin după ora 11, după pauza mare, într-un local aflat la etajul I al unui imobil de pe strada Orly, poliţiştii au găsit doar doi clienţi. Unul dintre ei avea puţin peste 18 ani şi o grăbea pe angajata clubului să-i deschidă aparatul pentru un joc de pocker. Întrebat de poliţişti dacă nu ar trebui să fie la şcoală în acel moment, adolescentul le-a spus că a terminat liceul în 2013, dar nu a promovat bacalaureatul, astfel că până la următoarea sesiune, cel mai mult îl atrag jocurile de noroc. După ce a fost legitimat, tânărul şi-a continuat ceea ce începuse şi apăsa cu patimă butoanele aparatului.

În timpul în care poliţiştii îl legitimau pe celălalt client din local, şi el tot elev, a intrat un alt adolescent. A fost şi cel care i-a provocat pe poliţişti prin atitudinea pe care a afişat-o. Tânărul a spus că are 16 ani, este elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, dar a recunoscut că îşi petrece mai mult timp în baruri decât la orele de curs. Pentru el educaţia nu este importantă, după cum nu-l interesa nici măcar bacalaureatul. Deranjat de întrăbările oamenilor legii, care încercau să-l determine să se întoarcă la şcoală, adolescentul a aruncat pe barul localului o bancnotă de un leu şi i-a cerut chelneriţei o cafea. Aroganţa în faţa poliţiştilor nu s-a oprit aici. Câteva minute bune oamenii legii au încercat să obţină de la el datele de identificare, timp în care clientul îşi aşeza bilele pe masa de billiard şi răspundea printer dinţi. La un moment dat, acesta a fost chiar atenţionat că va fi dus la Poliţie, dar nici asta nu l-a interesat prea tare. În cele din urmă poliţiştii i-au transmis că vor înainta o adresă unităţii de învăţământ în care învaţă prin care conducerea va fi atenţionată că a fost găsit în bar, după care a fost lăsat să-şi bea cafeaua şi să joace billiard. Adolescentul a spus că nu îl atrage nimic la şcoală, nu este interesat să aibă o educaţie şi nu dă doi bani pe examenul de maturitate. Avea profilul zecilor de mii de elevi care ies de pe băncile şcolii şi întind mâna la stat pentru şomaj sau un ajutor social pe care să îl cheltuie pe jocuri de noroc. Poliţiştii susţin că de la începutul anului şcolar în unităţile de învăţământ din Drobeta Turnu Severin s-au petrecut opt fapte de natură penală. Elevii îşi fură bunurile unul celuilalt, se bat  şi provoacă scandaluri în şcoli în ciud măsurilor pe care oamenii legii şi Inspectoratul Şcolar încearcă să le impună.

1

lohon„Este vorba despre o acţiune pe linia combaterii absenteismului şcolar şi a delincvenţei juvenile, acţiune care se desfăşoară în zona complexului de licee de pe strada Prahova.. A fost aleasă această zonă pentru că aici sunt concentrate mai multe unităţi de învăţământ. Acţiunea se desfăşoară şi la celelalte unităţi pe care IPJ Mehedinţi le are cuprinse pe itinerariul de patrulare auto, dar şi pedestru şi în mediul rural. De precizat este faptul că în anul şcolar 2013 – 2014 au fost înregistrate opt fapte de natură penală toate produse în incinta unităţilor de învăţământ.”, a declarat joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, subcomisar Nicolae Lohon.

La începutul anului şcolar 2013-2014, conducerea Inspectoratului Şcolar a dispus suplimentarea măsurilor de ordine publică în zonele adiacente instituţiilor de învăţământ, prin planul cadru întocmit de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mehedinţi şi aprobat de Instituţia Prefectului.

Potrivit aceleiaşi surse, până la începutul anului 2014 s-au efectuat aproximativ  500 de controale în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, au avut loc 100 de întâlniri cu părinţii şi cadrele didactice. De asemenea, s-au aplicat 575 de sancţiuni contravenţionale, au fost efectuate 300 de controale la unităţile de alimentaţie publică din zonele unităţilor de învăţământ şi au fost depistaţi mai mulţi elevi care lipseau nejustificat de la orele de curs.

Oana Mitu

 

 

loading...


Lasa un Comentariu

E-mailul tau nu va fi publicat. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Scroll To Top